Cranberry strudel – verwennerij voor bij de koffie – De cranberry komt oorspronkelijk uit Amerika echter het aanspoelen van een vat cranberrybessen op Terschelling in 1845 heeft er voor gezorgd dat zelfs nu nog cranberry’s op dit waddeneiland groeien. In de natte duinvalleien gedijt de plant uiteraard goed en de plaatselijke bevolking zal je ook graag verwennen met alle overheerlijke producten die gefabriceerd worden met de bessen van deze struik.
Ovaal, rood en friszuur
De cranberry (ook wel eens de veenbes genoemd), is een glimmende ovale vrucht met een prachtige dieprode kleur en een friszure smaak.
Gebruik deze prachtige bes voor het maken van een heerlijke cranberry strudel. Lekker voor bij de koffie maar in combinatie met een bolletje vanille-ijs en/of een toef slagroom vormt hij ook als dessert een mooie afsluiting van je diner.
Werken met filodeeg
Voor de cranberry strudel gebruik je filodeeg. Het werken met filodeeg vergt enige oefening. Het deeg is tamelijk kwetsbaar en scheurt of breekt gemakkelijk als het niet goed wordt behandeld. Het is belangrijk om ongebruikte vellen filodeeg onder een vochtige (thee)doek te leggen om uitdroging te voorkomen. Door uitdroging te voorkomen, voorkomt je vaak ook dat het filodeeg gaat scheuren.
Cranberry’s; van zuur naar zoet!
Cranberry's, de mooie donkerrode bes. Je kunt ze rauw niet eten. Maar wat doe je er dan wel mee? Lekker Tafelen legt het je uit!
Cranberry strudel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 240 gram cranberries
- 170 ml water
- 1 peer
- 80 gram rozijnen
- 60 gram fijn gehakte pistachenootjes
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 1 tl kaneel
- rasp van 1 sinaasappel
- 24 velletjes filodeeg van 20×20
- 50 gram gesmolten boter
- poedersuiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de cranberry strudel:
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Neem een bakplaat en bekleed deze met een stukje bakpapier. Neem een pan en breng hierin de cranberry’s en het water zachtjes aan de kook. Zodra deze kookt een kleine 3 minuten laten doorkoken zonder deksel op de pan.
Schenk de cranberry’s op een fijne zeef en laat ze even uitlekken. Doe vervolgens de cranberry’s terug in de pan.
Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd hem in kleine stukjes. Voeg nu de peer, de rozijnen, de pistachenootjes, de suiker, de kaneel en de sinaasappelrasp bij de cranberries en verwarm het geheel nog even lichtjes, schep alles goed door elkaar zodat de smaken goed verdeeld zijn. Neem de pan van het vuur en zet apart. Begin met het voorbereiden van het filodeeg, houd hierbij bovenstaand advies over werken met filodeeg goed in de gaten.
Neem een vel filodeeg en bestrijk deze met de gesmolten boter leg hier het volgende vel bovenop en bestrijk opnieuw, herhaal dit 4 keer zo krijg je vier laagjes op elkaar. Schep vervolgens de cranberryvulling over de lengte, aan de onderkant van het filodeeg. Houd rekening met een ruimte van ongeveer 1 cm aan beide zijkanten. Sla de onderkant van het filodeeg strak over de vulling en vouw nu de zijkanten naar binnen en rol het verder op. Leg met de naad naar beneden op de bakplaat. Smeer de bovenkant nog eens licht in met wat gesmolten boter.
Maak zo 6 keer een cranberry strudel. Uiteraard kun je ook meerdere kleinere maken, snijdt dan het filodeeg in plakjes van 10×10 cm.
Bak ze af in de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten. De strudels kunnen iets gaan lekken tijdens het bakken.
Als de cranberry strudel is afgekoeld bestrooi je deze met wat poedersuiker.
Tafel lekker !!
Is zo heerlijk en makkelijk kun je zo in de vriezer doen
dus mooi tijd om begin december dit te maken