Crema di mascarpone
Crema di mascarpone betekent letterlijk crème van mascarpone. Het recept voor dit overheerlijke dessert is absoluut niet van mijzelf, maar ik vind het zo’n geweldig “toetje”; ik moet het hier wel delen met jullie. Het recept komt uit het kookboek “Ciao bella, de smaak van Venetië” van Tessa Kiros. Je maakt de crème in een handomdraai, laat hem even opstijven in de koelkast, Italiaanse koekjes erbij en voilà, je hebt me daar een delicaat toetje…ik kan erin zwelgen.
Als je geen zin of tijd hebt om uren in de keuken te staan!
De meeste mensen denken al gauw aan ijs (met bergen slagroom erop) als ze een feestelijk diner met een dessert willen afsluiten. Het ijs wordt gekocht in supermarkt, want ja, een dessert maken, vraagt doorgaans om wat werk. Ik ben niet zo dol op het (room)ijs dat in de Nederlandse winkels verkocht wordt en daarom zoek ik altijd naar een alternatief. Zelf ijs maken is natuurlijk een voor de hand liggende optie, maar mijn ijsmachine is helaas stuk. Het leuke van dit toetje, dat overigens de naam dessert verdient, is dat het zo eenvoudig te bereiden is en dat je het met hetzelfde gemak voor vier of meer personen maakt. Daarom is het héél geschikt voor een luxe diner met familie of vrienden. Je kunt er voor kiezen om simpelweg twee of drie keer zoveel te maken, maar je kunt de crème ook in kleinere porties verdelen over amuseglaasjes, als een soort pre-dessert, zeg maar. Wat ik zelf wel eens doe als ik groots wil uitpakken, is een “grand dessert” maken oftewel een proeverij van verschillende desserts op een bord. Combineer bijvoorbeeld een klein glaasje crema di mascarpone met een stukje panforte (een Italiaanse notenkoek), wat vers fruit en een bolletje sorbetijs (al of niet zelfgemaakt). Met een glas Grappa of een dessertwijn erbij waan je je onmiddellijk in Italiaanse sferen en je gasten zullen verrukt zijn. Afijn, het is maar een ideetje, hier komt het recept voor de crema di mascarpone!
- 2 eierdooiers
- 1 ½ el (inhoud 15 ml) suiker
- 4 druppels vanille extract
- 200 gram mascarpone
- kaneelpoeder
- 1 el (inhoud 15 ml) Grappa
- een pak cantuccini, Italiaanse harde koekjes
- witte druiven (optioneel)
Klop met een mixer de eierdooiers, suiker en vanille tot een zo stevig mogelijke massa. Dit kost je een paar minuten, je ziet vanzelf dat de massa stevig wordt.
Klop de mascarpone en een flinke snuf kaneel door de eiermassa.
Klop de Grappa door het mengsel en proef even; misschien wil je nog net een tikje meer alcohol toevoegen.
Verdeel de crème over vier mooie schaaltjes of glazen, dek af met plastic folie en laat minstens een uur opstijven in de koelkast.
Serveer de crema di mascarpone samen met de cantuccini of met andere harde (Italiaanse) koekjes en versier de glazen eventueel met een klein trosje druiven.
Gebruik de cantuccini om de crema di mascarpone mee op te dippen.
Grappa is een kleurloos Italiaans distillaat, gemaakt van druivenschillen en druivenpitten, die tijdens de wijnbereiding na de persing overblijven. Grappa drinkt men in Italië puur, bijvoorbeeld als digestief. Daarnaast smaakt Grappa ook goed in de koffie na een warme maaltijd.
Je kunt de crème eventueel ook maken met cognac in plaats van Grappa, maar ik vind het zelf veel lekkerder met Grappa!