Crème brûlée; Het basisrecept om lekker zelf aan de slag te gaan

0

Crème brûlée basis recept – Crème brûlée je hebt het vast wel eens gegeten in een restaurant. Het lijkt een ingewikkeld nagerecht maar niets is minder waar. Er zitten ook geen ingrediënten in die je niet al standaard in huis hebt, dus wat let je om binnenkort deze heerlijke puddinkjes zelf te maken.

Gebrande room

Letterlijk vertaald betekend crème brûlée gebrande room. Nu is niet de room gebrand maar het laagje suiker.  Door de suiker te branden wordt het een heerlijk knapperige karamel wat een perfect contrast vormt met de romige custard. De custard bestaat uit room, eidooiers, suiker en vaak een smaakmaker zoals vanille, koffie of anders. Dit recept is een basis recept met een beetje vanille. Variaties hierop volgen nog. 

Niet koken

Het maken is eigenlijk vrij eenvoudig, wat je wel nodig hebt is een oven en een gasbrander. De binding komt van eidooiers deze worden losgeklopt met suiker. De room wordt verwarmd, hier kun je een smaakmaker aan toevoegen waardoor de smaak goed in de room trekt. Smaakmakers met alcohol voeg je liever iets later toe omdat bij verwarming de alcohol vervliegt. Wanneer alles vermengd is word het in vuurvaste bakjes gegoten en in een schaal gezet. Deze vul je voor de helft met water en gaat voor ruim een uur de oven in om te garen. Het is de bedoeling dat het water niet gaat koken om de fijnste custard te krijgen. Je kan de custard  eventueel een dag van te voren voorbereiden. Eenmaal afgekoeld komt er suiker over die je met een gasbrandertje brandt tot een mooie bruine karamel, dit is even opletten  want wanneer de suiker te donker wordt smaakt deze bitter. Wanneer de suiker eenmaal gebrand is kun je de puddinkjes beter niet te lang bewaren, de suiker wordt in de koelkast namelijk weer zacht door het vocht uit de custard en dan is het hele effect van de crème brûlée weg.

creme-brulee-maken-doe-je-lekker-zelf-2793

Crème brûlée

voor 4 kleine bakjes

Dit is een klein recept. Wil je graag meer maken, het recept is makkelijk te vermeerderen. Per eidooier heb je 100 gram room/vloeistof en 10 gram suiker nodig. Voor bovenop is rietsuiker het lekkerste, heb je die niet met gewone kristalsuiker kan het ook.

  • 3 eidooiers
  • 300 gram slagroom
  • 30 gram fijne suiker
  • 5 gram vanillesuiker
  • suiker om te branden

Verwarm de oven voor op 100 graden. Klop de eidooiers in een ruime kom los met de suiker en vanillesuiker. Verwarm de room op een zacht vuur tot deze kookt. Giet de room al roerende bij de dooiers. Giet het mengsel in bakjes. Zet de bakjes in een schaal en zet deze in de oven.  Vul de schaal met de bakjes erin voor iets meer dan de helft met water. Laat de custard in 1 uur en 15 minuten gaar worden. De custard zal nog verder opstijven bij het afkoelen. Haal de bakjes uit de vloeistof en laat deze afkoelen. Wanneer ze eenmaal afgekoeld zijn zet je ze tot gebruik in de koelkast. Strooi een dun laagje suiker over de custard en brand deze af met een brandertje. Serveer ze liefst direct.

Crème brûlée Variaties

Persoonlijk vind ik de klassieker met vanille het lekkerste, maar af en toe variëren is wel leuk en lekker natuurlijk. Zoals bijvoorbeeld bij een high tea maakte ik kleine crème brûlée ’s in verschillende variaties met als basis een en hetzelfde recept.

Smaken

Je kunt kiezen voor fruitsmaken maar ook voor kruidige smaken. Ik geef hier wat voorbeelden die geschikt zijn om te gebruiken bij een crème brûlée. Volg hierbij de bereidingswijze van het basisrecept.

 

Vers of diepvries fruit zoals framboos, kers, mango, bosvrucht, aardbei, bessen. Leg een paar stukjes fruit in het schaaltje en giet daar je crème mengsel overheen.

Een lepel halfzoete jam of vruchten compote naar smaak in het bakje voor dat het crème mengsel erin gaat.

Koffiepoeder 2 theelepels op het basisrecept oplossen in je crème mengsel. Gebruik hiervoor het fijne poeder of verwarm deze mee met de room.

Kaneel, 2 theelepels op het basisrecept.

Chocolade, 1 eetlepel cacao oplossen in een beetje van de room en aan de rest van de room toevoegen.

Rozemarijn of tijm, takje 10 minuten zachtjes mee verwarmen in de room voor een licht accent. Erna pas de dooiers toevoegen

Sinaasappel, citroen of limoenrasp 1 eetlepel 10 minuten zachtjes mee verwarmen met de room en er later weer uitzeven en dan pas de dooiers toevoegen. Zorg ervoor dat je niet het witte gedeelte van de schil mee raspt.

creme brulee

Neem geen verse ananas of kiwi voor je crème brûlée deze bevatten eiwitsplitsende enzymen en laten melkproducten na een tijdje bitter smaken. Voorgekookt of uit blik is geen probleem omdat dan de enzymen afgebroken zijn.

Varieer met wat je lekker vindt maar let er wel op dat het niet te zoet wordt want er komt immers nog een laagje krokante karamel bovenop.

Tafel lekker!

Printen

Misschien ben je ook geïnteresseerd in Meer van deze auteur

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.