Recepten om zelf te makenCrème brûlée; Het basisrecept om lekker zelf aan de slag te gaan

Crème brûlée; Het basisrecept om lekker zelf aan de slag te gaan

Crème brûlée basis recept – Crème brûlée je hebt het vast wel eens gegeten in een restaurant. Het lijkt een ingewikkeld nagerecht maar niets is minder waar. Er zitten ook geen ingrediënten in die je niet al standaard in huis hebt, dus wat let je om binnenkort deze heerlijke puddinkjes zelf te maken.

Gebrande room

Letterlijk vertaald betekend crème brûlée gebrande room. Nu is niet de room gebrand maar het laagje suiker.  Door de suiker te branden wordt het een heerlijk knapperige karamel wat een perfect contrast vormt met de romige custard. De custard bestaat uit room, eidooiers, suiker en vaak een smaakmaker zoals vanille, koffie of anders. Dit recept is een basis recept met een beetje vanille. Variaties hierop volgen nog. 

Niet koken

Het maken is eigenlijk vrij eenvoudig, wat je wel nodig hebt is een oven en een gasbrander. De binding komt van eidooiers deze worden losgeklopt met suiker. De room wordt verwarmd, hier kun je een smaakmaker aan toevoegen waardoor de smaak goed in de room trekt. Smaakmakers met alcohol voeg je liever iets later toe omdat bij verwarming de alcohol vervliegt. Wanneer alles vermengd is word het in vuurvaste bakjes gegoten en in een schaal gezet. Deze vul je voor de helft met water en gaat voor ruim een uur de oven in om te garen. Het is de bedoeling dat het water niet gaat koken om de fijnste custard te krijgen. Je kan de custard  eventueel een dag van te voren voorbereiden. Eenmaal afgekoeld komt er suiker over die je met een gasbrandertje brandt tot een mooie bruine karamel, dit is even opletten  want wanneer de suiker te donker wordt smaakt deze bitter. Wanneer de suiker eenmaal gebrand is kun je de puddinkjes beter niet te lang bewaren, de suiker wordt in de koelkast namelijk weer zacht door het vocht uit de custard en dan is het hele effect van de crème brûlée weg.

Crème brûlée; Het basisrecept om lekker zelf aan de slag te gaan

 

Crème brûlée

voor 4 kleine bakjes

Dit is een klein recept. Wil je graag meer maken, het recept is makkelijk te vermeerderen. Per eidooier heb je 100 gram room/vloeistof en 10 gram suiker nodig. Voor bovenop is rietsuiker het lekkerste, heb je die niet met gewone kristalsuiker kan het ook.

  • 3 eidooiers
  • 300 gram slagroom
  • 30 gram fijne suiker
  • 5 gram vanillesuiker
  • suiker om te branden

Verwarm de oven voor op 100 graden. Klop de eidooiers in een ruime kom los met de suiker en vanillesuiker. Verwarm de room op een zacht vuur tot deze kookt. Giet de room al roerende bij de dooiers. Giet het mengsel in bakjes. Zet de bakjes in een schaal en zet deze in de oven.  Vul de schaal met de bakjes erin voor iets meer dan de helft met water. Laat de custard in 1 uur en 15 minuten gaar worden. De custard zal nog verder opstijven bij het afkoelen. Haal de bakjes uit de vloeistof en laat deze afkoelen. Wanneer ze eenmaal afgekoeld zijn zet je ze tot gebruik in de koelkast. Strooi een dun laagje suiker over de custard en brand deze af met een brandertje. Serveer ze liefst direct.

Tafel lekker!


Meer over vergelijkbare onderwerpen
eierenFrankrijkklassiekernagerechtenslagroomzuivel


Vraag, tip of opmerking? Laat het ons weten in het reactieveld hieronder! Ga in gesprek over dit onderwerp of recept en krijg antwoord van de schrijver zelf. Deel ook gerust jouw recept of variatie. Een foto uploaden kan ook.


Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*