Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Crème brulée met marsepein

Een origineel Sinterklaasrecept: créme brulée met marsepein. Om de restjes mee op te maken, of gewoon, omdat het zo lekker is….

Crème brulée met marsepein – Heb je na het boetseren van marsepeinen varkentjes of aardappeltjes nog marsepein over? Of ben je er gewoon dol op en wil je eens iets anders met marsepein proberen? Of ben je er eigenlijk niet zó dol op, maar vind je het zonde om je (gekregen) marsepein weg te gooien? Dan is deze crème brulée iets voor jou! Je proeft de marsepein er goed door, maar hij is wat subtieler van smaak. Mijn zoon, die niet van marsepein houdt, smikkelde zijn bakje van deze crème brulée in rap tempo leeg.


Crème brulée met marsepein

crème brulée branden

Voor 4 personen:

  • 200 ml. melk
  • 150 ml. slagroom
  • 3 eidooiers
  • +/-  1 el. maïzena
  • +/- 50 gr. suiker + extra
  • +/- 100 gr. marsepein of 50 gr. gemalen amandelen en 50 gr. suiker

eventueel:

  • 1 el. oranjebloesemwater of 1 tl. amandelessence

Bereiding van créme brulée met marsepein

Doe de melk, room, suiker en eidooiers in een (RVS) steelpannetje en zet die op een halfhoog vuurtje. Schaaf de marsepein met een kaasschaaf in dunne plakjes en voeg toe, of voeg de gemalen amandelen en extra suiker toe.

Voeg eventueel nog wat extra smaakmakers toe, zoals oranjebloesemwater, amandelessence of misschien zelfs een el. Amaretto.

Breng het mengsel voorzichtig aan de kook. Zet het vuur dan zachter. Het moet nu de dikte van dunne vla krijgen. Gebeurt dat niet helemaal, dan kun je het volgende doen om het wat dikker te krijgen: zet het vuur uit. Doe wat maïzena in een klein kommetje, voeg een eetlepel van het mengsel toe en roer totdat de maïzena is opgelost. Misschien moet je nog een klein scheutje water toevoegen. Doe het maïzena papje in de pan en zet het vuur weer aan, terwijl je even flink doorroert, zodat de maïzena zich aan alles kan binden.

Zet het vuur (weer) uit en doe de vla over in bakjes. Laat ze afkoelen en zet ze dan in de ijskast.

Vlak voor gebruik, strooi je een dun laagje suiker over de crème en zet je de gasbrander er op. Géén gasbrander in huis? Ze de oven op de hoogste gril-stand en zet de bakjes even in de oven. Het zal alleen niet zo mooi worden, als met de gasbrander.

Tip: Met de overgebleven eiwitten kun je leuk speculaasschuim maken.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More