- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Croque madame, een luxe tosti voor dames én heren

Croque madame, een luxe tosti voor dames én heren – Een lekker en veel gezien lunchgerecht is toch wel de tosti. Twee broodjes met daartussen ham en kaas. In Frankrijk kennen ze een soortgelijk lunchgerecht hoewel dat wel een hele luxe versie van de ons bekende tosti is, namelijk de croque, een luxe tosti verrijkt met een bechamelsaus.

Er is zelfs keus tussen een croque monsieur[1]  en een croque madame, jazeker eentje voor de heren en eentje voor de dames. Waarom de één voor de heren is en de ander voor de dames, dat is me niet bekend, het verschil is dan ook niet zo heel groot, de madame heeft in tegenstelling tot de monsieur, een gebakken eitje bovenop verder zijn ze beide gelijk. Ik denk echter dat er niemand moeilijk zal doen als ik de croque monsieur bestel of één van mijn mannelijke tafelgenoten een croque madame. Mocht dat wel zo zijn, geen probleem want dan maken we hem gewoon zelf :-).

Croque madame, een luxe tosti voor dames én heren

Voor 4 overheerlijke croque madame’s

Maak eerst de bechamel door de boter te smelten in een pan. Doe zodra deze gesmolten is de bloem erbij en blijf roeren tot deze gemengd is met de boter. Laat het geheel nu een minuut garen. Neem de pan van het vuur en schenk er een klein deel van de melk bij. Roer direct goed door om klontjes te voorkomen. Schenk beetje bij beetje en al roerend de melk erbij en zet de pan terug op het vuur. Breng aan de kook en laat 2 minuutjes op een laag vuur door pruttelen.

Besmeer één kant van iedere boterham met wat boter. Verhit ook een klein beetje boter in een koekenpan. Leg 4 sneetjes met de beboterde kant naar beneden in de pan. Leg op iedere boterham een plak ham en een handje geraspte Gruyère. Schep er een eetlepel bechamel over en leg daarop opnieuw een plak ham en wat Gruyère. Leg er een boterham bovenop met de beboterde kant naar boven. Druk even lichtjes aan en draai het geheel dan om in de pan. Als de kaas gesmolten is neem je de broodjes uit de pan en legt ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel over de broodjes de overige bechamel en Gruyère en schuif de bakplaat in de oven onder de grill en laat 3 minuutjes onder de grill staan.

Verhit in de koekenpan een klein beetje olie en bak hier in 4 spiegeleieren. Een mooi spiegelei zonder hard gebakken randjes krijg je door op een matig tot laag vuur te bakken.

Neem de broodjes uit de oven en leg op iedere “Croque” een gebakken ei.

Tafel lekker !!

Links in dit artikel
  1. croque monsieur: http://lekkertafelen.nl/recepten/croque-monsieur/