Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Croute au fromage: brood met een smeuïg kaaskorstje

Croute au fromage: brood met een smeuïg gegrild kaaskorstje. Een heel simpel gerecht: een broodje kaas uit de oven, maar toch nét even anders. De Croute au fromage is een stevige lunch voor 2 personen. Het doet een beetje denken aan een kaasfondue maar dan machtiger.

0 1.781

Croute au fromage: brood met een smeuïg kaaskorstje – Terugdenkend aan mijn laatste skivakantie loopt het water me al in de mond wanneer ik aan de croute au fromage denk. Nee, niet iedere uitspanning had dit heerlijke gerecht op de kaart staan. Alleen de ‘betere’ tentjes. Toch is Croute au fromage eigenlijk een heel simpel gerecht: een broodje kaas uit de oven zou je kunnen zeggen, maar toch nét even anders. Een dikke plak lekker (ambachtelijk) brood wordt eerst gegrild en daarna – besprenkeld met witte wijn – in een pannetje of ovenschaaltje gedaan en bedolven onder een béchamel met Zwitserse kaas. De Croute au fromage een mooi korstje laten vormen onder diezelfde gril en aanvallen maar.  Een soort gemakkelijke kaasfondue beleving en nét iets minder machtig. Te garneren met – voor de grote trek – nog een gebakken ei erop, en/of augurkjes, uitjes en/of lekkere (Zwitserse) vleeswaren.


Croute au fromage

Lunch voor 2 personen:

 • 2 (dikke) plakke brood naar keuze
 • 1 el boter
 • 1 el bloem
 • 1 dl melk
 • +/- 1 ons Zwitserse kaas naar keuze (bijvoorbeeld Gruyère, Beaufort, Appenzel)
 • 1/2 teen knoflook
 • 2 el witte wijn
 • wat peper en zout

Eventueel nog:

 • augurkjes en/of zilveruitjes
 • wat vleeswaar zoals gerookte of gedroogde ham of, als je er aan kunt komen: Bundnerfleisch/Viande de Grisons
 • 1 of 2 eieren

Verwarm de oven voor op grilstand en op 200 graden. Leg de plakken brood vast in de oven.

Doe ondertussen de bloem en de boter in een pannetje en zet op een halfhoog vuurtje. Zodra de boter is gesmolten en een klompje met de bloem heeft gemaakt, de melk toevoegen en met een garde doorroeren. Zo, nu heb je al een béchamel. Rasp de helft van de kaas en voeg die toe aan je béchamel. Pers het halve teentje knoflook uit en voeg dat ook toe. En breng op smaak met zout en peper.

Houdt ondertussen je broodjes in de gaten. Mischien even omkeren. Je wilt een krokante boterham, maar geen kurkdroge.

Haal de broodjes uit de oven en doe ze in een koekenpan die in de oven kan of anders in een ovenschaaltje (of twee individuele schaaltjes). Besprenkel elke boterham met een eetlepel witte wijn, iets meer mag ook. Verdeel de béchamel over de twee boterhammen en voeg nog de rest van de kaas toe die je er in plakken overheen legt.

Zet de Croute au fromage nog ongeveer 10 minuutjes in de oven die nog steeds op grillstand staat. Ondertussen misschien nog de eitjes bakken en anders vast de garnering klaar zetten. Mes en vorkje erbij, misschien nog een lekker glas (warme) wijn of warme chocomel en genieten maar!

Ontdek ook eens deze broodjes kaas.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer