September / Oktober, de herfst komt en in de betuwe zijn vele mensen druk met het plukken van uw appelen en peren. Ik vind het altijd heerlijk als de nieuwe oogst weer komt. Mijn vrouw zoekt de nieuwe mode collectie en ik zoek naar de nieuwe collectie bij de groenteman. De nieuwe collectie van het najaar vertaal ik in onderstaand verrukkelijke nagerecht.
- 1 Hollandse Goudreinette, geschild en in stukjes
- 2 Hollandse handperen (Doyenne de Comice of Conference), geschild en in stukjes
- 6 eetlepels crème fraîche
- 1 zakje vanille suiker
- 100 gram bloem
- 50 gram boter
- 50 gram suiker
- snufje zout
Meng de bloem, boter, suiker en zout toe een kruimelig deeg. Gebruik hiervoor het liefst een mixer. Vet een ovenschaal in en vul met het fruitmengsel. Roer de vanillesuiker door de crème fraîche en verdeel dit over het fruit. Tot slot het kruimeldeeg erover verdelen. Zet de crumble een half uurtje in het midden van een op 200 graden voorverwarmde oven.
Serveren:
Een crumble behoeft weinig extra maar kan prima geserveerd worden met een bolletje ijs.
Tip:
Liefhebbers kunnen ook rozijnen en/of (wal)noten toevoegen aan het fruit. Nog meer herfst? Meng wat kaneel door de crème fraîche.