Cubano een fors belegd broodje van onder de grill
De Cubano is een heerlijk Cubaans broodje, besmeerd met een saus van mayonaise gemengd met mosterd en vervolgens belegd met gegrild varkensvlees, schijfjes augurk, Zwitserse kaas en een lekkere ham, afgemaakt onder de grill. Dit broodje is in heel Amerika inmiddels een begrip, wereldwijde bekendheid kreeg dit broodje echter pas toen chef kok Carl Casper hem, in de film “Chef”, in zijn restaurant on wheels “El Jefe” ging verkopen.
Dit broodje ziet er zo lekker uit, deze zou ik beslist zelf maken. Voor het avondeten zou dat helaas niet meer lukken want al snel bleek dat om je gegrilde varkensvlees goed op smaak te krijgen je hem het beste een dag van te voren al zou moeten marineren en dit lekker een hele nacht laten intrekken.
Maar…….ik had geluk want toen ik bij de slager was om wat lekkere ham te halen bleek dat hij net klaar was met het snijden van “roasted pork” dus in plaats van zelf aan de slag te gaan met een stuk varkensvlees om deze vervolgens te grillen, nam ik bij mijn slager 400 gram van deze “roasted pork” mee. Vraag er even naar bij je slager misschien heeft ook hij deze al klaar liggen en hoeft hij hem alleen nog even voor je te snijden en anders stel je het genieten gewoon een dagje uit, een heerlijk vooruitzicht toch. Vraag je slager dan om een stuk ontbeende varkensschouder (procureur), lees hieronder het orginele recept voor de overige ingrediënten en bereidingswijze en maak zo je “roasted pork” zelf.
De start van een Cubaans avontuur
Ham en “roasted pork” had ik dus inmiddels en gelukkig lag er ook nog een stukje Gruyère in de koelkast, mayonaise en mosterd ook altijd binnen handbereik en wie heeft er nou geen augurken in de koelkast staan. Nog snel een broodje halen (een echt Cubaans broodje is hier helaas niet te krijgen dus koos ik voor een baquette), grill aan en mijn Cubaanse avontuur kan beginnen.
Terwijl ik aan het smeren en grillen ben sta ik gewoon even in “El Jefe” en kreeg bijna de neiging een heuse foodtruck aan te schaffen, want echt dit is zo eenvoudig, zo leuk en naar later bleek ook nog eens ontzettend lekker.
Wat heb je precies nodig, hoewel precies in dit geval een relatief begrip is, want je belegd dit broodje natuurlijk net zo lekker dik als je zelf wil, liever meer kaas, gewoon doen, liever meer ham, waarom niet, leef je uit en geniet ervan net zoals Carl Caspers klanten en inmiddels ook mijn gezin hebben gedaan.
Roasted pork volgens het orginele recept van “El Jefe”
- 180 ml extra-virgin olijfolie
- 50 gram fijngesneden koriander
- 1 tl rasp van sinaasappel
- 180 ml verse sinaasappelsap
- 125 ml cup verse limoensap
- 5 gram fijngesneden mint
- 8 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 el Oregano
- 2 tl komijn
- zout en peper
- 1 kg aan één stuk ontbeende varkensschouder
Roer in een kom alle ingrediënten behalve de zout, peper en vlees. Voeg als laatste 1 tl zout en 1 tl peper toe. Doe dit mengsel in een redelijk grote hersluitbare zak en doe het vlees hierbij. Sluit de zak en schud tot het vlees compleet is bedekt met de marinade. Leg in een ovenschaal en laat een nacht in de koelkast staan.
Verhit de oven naar 220 graden en plaats een rooster op een bakplaat met een opstaande rand. Neem het vlees uit de zak en verwijder de marinade. Rol het vlees op en bind hem met kooktouw zodat er een mooie rollade ontstaat. Kruid af met wat zout en peper en plaats op het rooster in de oven.
Rooster het vlees voor 30 minuten, totdat hij lichtbruin kleurt. Verlaag nu de oventemperatuur naar 190 graden en rooster nog 1,5 uur. Neem uit de oven en laat nog 30 minuten rusten. Verwijder het touw en snijd in mooie plakken.
En dan is het nu tijd geworden voor de Cubano !!
- 4 baquette/stokbroodje/pistolet
- 4 el mayonaise
- 4 el mosterd
- gegrild varkensvlees (roasted pork)
- 4 augurken
- 250 gram Zwitserse kaas
- 200 gram gekookte ham
Leg alle ingrediënten gesneden klaar voor je begint met beleggen. Meng in een kommetje de mayonaise met de mosterd.
Snijd je broodje overlangs doormidden, bestrijk beide zijden van het broodje met het mayonaise/mosterdsausje. Leg hierbovenop het gegrilde varkensvlees, vervolgens de augurk, de kaas en als laatste de ham. Doe de andere helft van het broodje hier weer bovenop en smeer beide kanten van het broodje licht in met wat boter en plaats hem op de hete grill.
Verhit net zo lang tot de kaas is gesmolten, ga lekker zitten en geniet !!!
Naar mijn insziens komt er helemaal geen mayonaise aan te pas in de film.
1 kant wordt besmeerd met mosterd en dat is alles.
Daarna wordt het broodje belegd en de andere helft er bovenop en dan onder de contactgril.
Wij Hollanders denken dat overal mayonaise op moet maar dat doet afbreuk aan de smaak van het broodje.
Je roasted pork recept is helemaal verkeerd
Voor een correct recept zoek: “reddit jon favreau bone in pork shoulder” dit is geplaatst door de originele acteur in samenwerking met de food stylist van de film “chef”
jammer dat je nog een paar dingen vergeet in de film komt de bakbanaan voor de sinaasappel in stukjes limoen en citroen en het pureren van de marinade omdat je dan een veel betere smaak krijgt hun gebruiken geen kook-touw je ziet de schouder er namelijk met een groene marinade in gaan.
dat zou je weten als je de film gekeken hebt.