Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Dakos (tomatenhapje)

Deze tomatenhapjes worden in Griekenland ook wel Dakos genoemd en zijn vaak onderdeel van een complete hapjestafel.

2 1.454

Dakos is in Griekenland van oorsprong een dubbel gebakken brood, hard maar daardoor ook lang houdbaar. In Griekenland prijkt op een “mezedakia-tafel” (een tafel met heel veel kleine hapjes) vrijwel ook altijd een dakos.

Waldkorn beschuit

Helaas is dit dubbel gebakken brood hier in Nederland niet zo eenvoudig verkrijgbaar, … maar gelukkig zijn er wel alternatieven. In de grotere supermarkten maar ook in de landwinkels en EKO winkels verkoopt men waldkorn beschuit of volkoren beschuit. Dit zijn hardere beschuiten met hele granen (niet vergelijkbaar met onze traditionele beschuit).

Deze hardere beschuiten lenen zich prima om onderstaand gerechtje ook op jouw mezedakia tafel te laten schitteren. Voor dit hapje heb ik gekozen voor de mini-beschuit variant.

Mezedakia; De tapa’s van Griekenland

De Griekse mezedakia is vergelijkbaar met de Spaanse tapas. Het zijn kleine hapjes die meestal met meerdere tegelijk worden geserveerd met een drankje. Het is een zeer sociale manier van eten, je deelt diverse hapjes met je vrienden. Een trend die in Nederland ook sterk in opkomst is. Je kunt hiervoor natuurlijk naar een Grieks restaurant gaan, maar thuis deze hapjes zelf maken is echt leuker, en vooral ook lekkerder. Wil je het op z’n Grieks, dan maak je natuurlijk gebruik van typisch Griekse ingrediënten en kruiden. Laat je vooral niet weerhouden om het idee van tapas of mezedakia (mezedes) uit de sfeer van deze landen te trekken. Creëer gewoon je eigen idee met misschien wel lokale ingrediënten. Het doel is natuurlijk altijd de sfeer van het sharen van deze hapjes.


Dakos (tomatenhapje)

 • 6 waldkorn mini beschuitjes
 • 1 tomaat
 • Olijfolie
 • Geitenkaas crumbles
 • Peper/zout
 • basilicum

Snij de tomaat in hele kleine blokjes (ong. 3×3 mm) en breng dit op smaak met wat peper/zout. Schenk over ieder beschuitje een 1/4 theelepeltje olijfolie. Verdeel vervolgens de tomatenstukjes op de beschuitjes. Maak het geheel af met een blaadje basilicum en wat geitenkaas crumbles.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Griekenland liefhebber zegt

  Mooi artikel en introductie over Dakos.
  Dakos zijn erg lekker en rijk aan vezels.
  In Utrecht zit een Grieks winkeltje, op de Amsterdamsestraatweg 88, dat Dakos, met diverse smaken, verkoopt.
  Een klein winkeltje met een groot en breed assortiment aan kwaliteitsproducten.

  1. Lekker Tafelen zegt

   Oh daar ben ik best benieuwd naar. Als ik in de buurt ben ga ik zeker even proeven.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer