Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Deense rødgrød: een heerlijk toetje met rood fruit

Heb je rood fruit over? Probeer dan eens Deense rødgrød te maken, een heerlijk en simpel toetje.

0 1.470

Deense rødgrød: een heerlijk toetje met rood fruit

Deense rødgrød, Duitse Rote Grütze, Russische Kissel: het zijn allemaal verwante toetjes waar rode vruchten de hoofdrol in spelen. De vruchten worden gekookt, aan het sap wordt suiker toegevoegd waarna het opnieuw wordt gekookt en dan wordt griesmeel, aardappelmeel of maïzena toegevoegd om een dikke substantie te krijgen.

Deze rødgrød maakte ik met aalbessen. Normaliter een beetje een zure vrucht, maar op deze manier klaargemaakt, proef je daar niets van terug.

Zo maak je Deense rødgrød

Nodig voor 4 personen:

  • 500 gr. aalbessen
  • +/- 150 gr. suiker
  • 4 flinke el. griesmeel

eventueel:

  • 150 ml. slagroom

Was de aalbessen, ris ze van de takjes en doe ze in een (steel)pannetje. Bewaar eventueel nog een paar mooie takjes voor de decoratie. Voeg ongeveer 750 ml. water toe en breng aan de kook.

Laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken, totdat de aalbessen kapot gekookt zijn.

Doe het vocht door een zeef en druk de vruchtjes een beetje uit, zodat je een maximum aan sap krijgt.

Breng het vocht opnieuw aan de kook en voeg nu de suiker toe. Laat nog 5 minuten zachtjes koken en voeg dan de griesmeel toe. Laat nog een paar minuten koken (afhankelijk van hoelang er op het pak griesmeel staat) en zet het vuur dan uit. Stort het mengsel in 4 bakjes en laat de rødgrød afkoelen en opstijven.

Klop eventueel nog wat slagroom stijf, misschien met nog een schepje suiker er door en dien op met slagroom en nog een takje aalbessen. Velbekommen!

Tip: in het seizoen ook erg lekker met frambozen, bramen, bosbessen of gemengd rood fruit.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer