Dessertpizza met zomerfruit – Zeg je pizza dan denkt iedereen bijna automatisch aan tomatensaus en mozzarella. Heerlijk natuurlijk, maar deze keer kiezen we voor wat anders, deze keer gaan we voor een zoete variant van de pizza waar we de tomatensaus vervangen door een crème en het beleg bestaat uit heerlijk vers fruit.
Waarom noemen we het pizza?
Wat maakt een pizza nu eigenlijk een pizza; zijn het niet juist de tomatensaus en de mozzarella die van een deeg een pizza maken? Of is het toch de opbouw van bodem, saus en daarop beleg? In het geval van de dessertpizza is dit laatste duidelijk het geval want naast de opbouw zijn er maar weinig overeenkomsten met bijvoorbeeld een Margaritha, een Funghi of een Quatro stagioni.
Zomerfruit
De keuze voor zomerfruit is natuurlijk niet zo heel moeilijk, maak je wekelijkse ronde over de markt en al dat prachtige fruit straalt je tegemoet, het is de tijd voor zomerfruit en daar moet je volop van genieten. Hier kiezen we voor aardbeien, frambozen, bramen en blauwe bessen. Hoewel je zomerfruit tegenwoordig bijna het jaar rond kunt kopen, heet het natuurlijk niet voor niets zomerfruit. De aardbeien, bramen, bessen en al het andere zomerfruit zijn in de zomer het lekkerst, ze komen dan van de volle grond en niet uit de kas en dit geeft je fruit echt zoveel meer smaak.
Dessertpizza met zomerfruit
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 ml warm water
- 10 gram honing
- 10 gram droge gist
- 350 gram bloem
- snuf zout
- 50 ml olijfolie
- 250 gram mascarpone
- 100 ml slagroom
- 1 el cacao
- 1 el honing
- 250 gram zomer fruit
- 25 gram kokosrasp
- muntblaadjes
Bereidingswijze van dit recept
Een dessertpizza met zomerfruit maak je zo:
Doe in een ruime kom het warme water met de honing en de gist en roer deze even om. Laat vervolgens zeker 5 minuten staan totdat je ziet dat de gist begint te werken. Doe er dan de bloem, het zout en de olijfolie bij en roer het geheel met een houten lepel door elkaar. Het is een plakkerig deeg dus zorg dat je wat extra bloem bij de hand hebt. Bebloem je handen en kneed het deeg even flink door. Dek de kom af met een stukje huishoudfolie en laat een uur rijzen.
Terwijl het deeg rijst kun je vast de crème maken. Mix hiervoor de mascarpone met de slagroom, de cacao en de honing met een mixer tot een mooi glad geheel. Verwarm de oven 10 minuten voor het einde van de rijs voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier. Stort het gerezen deeg op het bakpapier, druk met je handpalm de lucht eruit en vorm er met je vingers een pizzabodem van. Bak de bodem in 15 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
Neem de bodem uit de oven en laat afkoelen. Als hij volledig is afgekoeld smeer je de crème over de bodem en verdeel je over de crème het fruit. Strooi als laatste de kokosrasp en wat muntblaadjes over de dessertpizza. Snijd de dessertpizza vervolgens in “echte” pizzapunten.
Tafel lekker !!