• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, december 11, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hapjes

Destrooper amandelbrood met tomaatjes en sinaasappel

door Redactie
in Hapjes, Recepten
0
0
Destrooper amandelbrood met tomaatjes en sinaasappel

Destrooper amandelbrood met tomaatjes en sinaasappel

Destrooper amandelbrood met tomaatjes en sinaasappelHet Belgische familiebedrijf Jules Destrooper is bezig om zijn koekjes in Nederland te promoten. Ik was al fan van de koekjes met de naam amandelbrood; koekjes die anders dan de naam doet vermoeden, heel dun, licht en knapperig zijn en ik heb naar aanleiding van die promo-actie voor de lol maar eens een gek gerechtje bedacht met het amandelbrood. Gek in de zin van: de koekjes gecombineerd met niet voor de hand liggende ingrediënten zoals gekruide, gekonfijte tomaatjes, mozzarella en sinaasappel. Door de combinatie van  die ingrediënten is het een hapje geworden dat je als (luxe) voorafje, borrelhapje of tussengerechtje kunt serveren. Ik heb het zelf als een onderdeel van een tapas maaltijd geserveerd. Ook gek, want mozzarella is een Italiaanse kaas, geen Spaanse kaas, maar kniesoor wie daarover valt.

De tomaatjes moeten een uur of twee konfijten in de oven en daarna marineren in  een sinaasappeldressing. Je draait het gerechtje dus niet roef, roef in elkaar. Maar, het kan wel in stapjes gedaan worden, verspreid over twee tot drie dagen.

sinaasappel - citrus - recept - recepten

Sinaasappel; Dat is meer dan alleen een glaasje versgeperst sap

Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.

Destrooper amandelbrood met tomaatjes en sinaasappel

Voor ten minste 12 hapjes

  • 1 pak Jules Destrooper amandelbrood
  • 1 grote bol mozzarella of twee kleinere
  • 12 kerstomaatjes
  • ¼ tl komijnzaadjes
  • ¼ tl korianderzaad
  • een plukje (tussen duim en wijsvinger) saffraandraadjes
  • ¼ tl grof zeezout
  • 1 tl suiker
  • 1 el olijfolie

voor de dressing/marinade

  • 1 tl fijngehakte rode ui
  • een snufje gerookte paprikapoeder (pimenton agridulce)
  • 1 flinke handsinaasappel
  • 2 el olijfolie

Verwarm de oven voor op 100 graden. Verhit een droge koekenpan en rooster het komijn- en korianderzaad tot het gaat geuren. Neem uit de pan en zet apart. Vijzel de saffraandraadjes en meng ze met 1 eetlepel olijfolie.

Leg de tomaten met de bolle kant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng komijn- en korianderzaad met het ¼ theelepel grof zeezout en 1 theelepel suiker. Bestrooi de tomaatjes ermee en druppel er vervolgens de saffraanolie over. Zet de tomaatjes twee uur in de oven tot ze lekker zacht zijn, maar nog wel hun vorm behouden hebben. Neem ze uit de oven en laat afkoelen op de bakplaat. Bewaar de tomaatjes eventueel tot de volgende dag in een goed afsluitbaar bakje in de koelkast.

Boen de sinaasappel schoon en rasp 1 theelepel van de schil eraf boven een ruime kom. Schil de sinaasappel vervolgens dik tot op het vruchtvlees. Doe dit ook boven die kom, zodat je het vrijkomende vocht kunt opvangen.  Snijd de partjes sinaasappel boven de kom tussen de vliezen uit. Snijd de partjes in 2 à 3 stukjes en laat ze terug in de kom vallen.  Knijp flink in de vliezen van de leeg gesneden sinaasappel om nog zoveel mogelijk sap eruit te persen.

Meng de sinaasappelstukjes -rasp- en -sap  met 1 theelepel fijngehakte rode uit en een snuf gerookte paprikapoeder. Giet de dressing over de afgekoelde tomaatjes en laat de tomaatjes ten minste 20 minuten marineren op kamertemperatuur. Bewaar eventueel tot later gebruik in de koelkast.

Assemblage: Zorg dat de tomaatjes min of meer op kamertemperatuur zijn. Snijd de mozzarella in dunne plakjes ter grootte van de amandelkoekjes. Beleg het amandelbrood met een plakje mozzarella en schep er naar wens 1 of 2 halve tomaatjes op, een stukje sinaasappel en een drupje dressing. Serveer de koekjes direct, anders worden ze zacht en zompig.

Met de smakelijke groeten van Jules Destrooper

DeelPin1TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Franse wortelsoep
Soep

Franse wortelsoep

Preitaart
Quiche

Preitaart met kaas

entrecote als braadstuk
Vleesgerechten

Entrecote als braadstuk

kaasfondue
Hoofdgerecht

Texelse kaasfondue; de smaak van Texel

Meringue rol met pecannoten
Gebak

Meringue rol met pecannoten | Slechts 5 ingrediënten!

Bruine bonen met Zeeuws spek
Hoofdgerecht

Bruine bonen met Zeeuws spek

Gestoofde kip in een fruitige saus
Recepten

Gestoofde kip in een fruitige saus met amber bier

bonne femme
Hoofdgerecht

Bonne femme; een heerlijk eenpansgerecht uit de koekenpan

Uitgelicht

Krab
Specials

Krab; een bijzondere delicatesse!

Heb je wel eens verse krab gegeten? Een krabcocktail of een salade met verse krab is heerlijk. Echt anders dan krabvlees uit blik!

Check het recept of lees de info
Oud Hollandse broodjes Broodje Bal Gehakt

Oud Hollandse broodjes, broodjes met traditie

Edammer kaas

Edammer kaas; over de hele wereld bekend!

kipfilet recepten

Kipfilet recepten en inspiratie

Recept in de picture

Franse wortelsoep
Soep

Franse wortelsoep

Een soep koken van winterpeen en aardappel? Jazeker, Franse wortelsoep is een klassiek Frans gerecht dat je echt eens geproefd moet hebben.

Check het recept of lees de info
Preitaart

Preitaart met kaas

entrecote als braadstuk

Entrecote als braadstuk

Handige kooktips

Mini pavlova schuimnestje om te vullen
Kookschool

Mini pavlova; schuimnestje om te vullen

Met wat eiwit en suiker maak je deze mini pavlova. Gebruik als nagerecht met ijs of gevuld met slagroom, bavaroise of vers fruit.

Check het recept of lees de info
Decoreren met zoetzure groenten

Decoreren met zoetzure groenten

Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Oud Hollandse broodjes, broodjes met traditie
  • Connie Derks op Hachee volgens oud-Hollands recept
  • benny op Hachee volgens oud-Hollands recept
  • martin op Aardappels koken; stap voor stap instructie
  • A. M. Klarenbeek op Oud Hollandse broodjes, broodjes met traditie
  • Ton Stoffels op Oud Hollandse broodjes, broodjes met traditie
  • C.C.L.M. Geurts-Huijbers op Pannenkoek met groenten en kaas
  • Connie Derks op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Ester op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Connie Derks op Rode bietjes-haring salade

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen