Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Dolmadakia, Dolmades (Grieks gevulde wijnbladeren)

Dolmades zijn Griekse gevulde wijnbladeren. Wist je dat je ze eenvoudig zelf kunt maken? Je hoeft alleen even bij de Turkse supermarkt langs te gaan om gepekelde wijnbladeren te kopen. De rest vind je in de supermarkt en iedereen vindt ze heerlijk.

2.587

Dolmadakia, Dolmades (Grieks gevulde wijnbladeren). Wijnbladeren gevuld met gekruide rijst. Een leuke mezze en je kan het in ieder Grieks (of Turks) restaurant krijgen. Je kunt ze ook kopen in blikken bij de supermarkten, maar die vinden wij niet zo lekker. Veel te klef en te vet en sommige merken smaken zelfs flauw. Maak ze daarom eens zelf ! Het is echt niet moeilijk en heel veel lekkerder als je ze vers maakt en lauwwarm eet. Bovendien heel leuk om te doen. Gepekelde wijnbladeren kun je kopen in elke Turkse winkel. Dit recept is voldoende voor 55-60 stuks ! Leuk om te geven bij de borrel, barbecue, of als antipasti, tapa of mezze). Ik heb risotto genomen maar dat hoeft niet ! Langkorrelrijst gaat ook prima, maar risotto heeft meer een bite.


Dolmadakia, Dolmades (Grieks gevulde wijnbladeren)

Dolmadakia, Dolmades (Grieks gevulde wijnbladeren)Voor 55 – 60 stuks

 • 2 uien (heel fijn gesnipperd)
 • 1 pond risottorijst
 • 1 pakket gepekelde wijnbladeren van 1 kilo
 • 1/2 tl. tijm
 • 1 citroen (sap)
 • snuf zeezout
 • zwarte peper naar smaak
 • 1/2 tl. salie
 • 1/2 tl. rozemarijn
 • 2/3 el. Griekse olijfolie
 • 1/2 tl. munt
 • 1/2 tl. dille

Neem de wijnbladeren uit de verpakking. De wijnbladeren zijn gepekeld, dus zout! Dit heeft men gedaan vanwege de houdbaarheid. Leg ze in een bak met lauwwarm water en laat ze minstens 1 uur weken. Ververs het lauwwarme water tenminste elk kwartier. Dit om de wijnbladeren te ontdoen van de pekel.

Hak de uien heel fijn en bak ze in een pan in wat olijfolie glazig. Voeg dan water toe en langzaam de risottorijst. Deze rijst neemt erg veel water op, blijf dus even gieten. Risotto mag nooit verdrinken want anders krijg je een slappe zooi. Blijf gieten en roeren totdat de rijst voldoende water heeft opgenomen en niet kleeft. Nu op smaak brengen met zout, peper en de overige specerijen, blijf dus proeven. Zorg ervoor dat de rijst nog bite heeft. Laat de rijst, indien op smaak, afkoelen.

Neem nu de wijnbladeren, pak alleen de goede. Leg ze op hun kop op en plank, neem twee dessertlepels en maak quenelles (bolletjes) van de gekruide rijst. Leg dat bolletje in het midden van het blad, Vouw het rechts en links dicht en rol het op.

Neem een grote pan en zet de Dolma’s rechtop klem tegen elkaar neer (ze mogen niet open gaan). Giet er water op totdat de Dolma’s bijna bedekt zijn. Giet het citroensap erop en besprenkel de bovenkant rijkelijk met olijfolie. Breng aan de kook en kook ze in ongeveer 35-40 minuten gaar. Haal ze dan uit de pan, proef er eentje lauwwarm en smullen. Laat de rest afkoelen en leg die in een doos in de koelkast. Om te eten warm je ze 1 minuutje op in de magnetron op stand 6 of 600 watt. Kooktip: Met de vulling kan je eindeloos variëren. Neem ook eens ajvar of rozijnen.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant
1 reactie
 1. Lekker Tafelen zegt

  Ziet er geweldig uit Alex, aanrader voor een Griekse avond!

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer