Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Donuts, een Amerikaanse traktatie

Bekijk een gemiddelde Amerikaanse politieserie en de “hot coffee and doughnuts” komen zeker voorbij. Inmiddels is de donut allang niet meer alleen voor de Amerikaanse politieman maar kunnen we allemaal genieten van deze heerlijke lekkernij.

0 1.070

Donuts, een Amerikaanse traktatie – Bekijk een gemiddelde Amerikaanse politieserie en de “hot coffee and doughnuts” komen zeker voorbij. Inmiddels is de donut allang niet meer alleen voor de Amerikaanse politieman maar kunnen we allemaal genieten van deze heerlijke lekkernij.

Toch schijnt het ontstaan van de donut toe te schrijven te zijn aan de Nederlanders, zijn maakten reeds in het begin van de 19e eeuw “oliekoeken”. Dit waren deegballetjes gefrituurd in varkensvet.  Omdat de binnenkant nooit zo snel gaarde als de buitenkant stopte ze er vaak een vulling in de niet gebakken hoefde te worden zoals noten of fruit. Toen er steeds meer Nederlandse emigranten naar Amerika trokken werden de oliekoeken ook daar een veel geziene lekkernij. Echter in 1847 was er een Amerikaanse schipper die een andere oplossing bedacht voor het gaar krijgen van de binnenkant, hij maakte een gat in het midden van de deegbal, zo ontstond de huidige vorm van de donut.

Gistdeeg of cakebeslag ?

Kenmerkend voor de donut blijft natuurlijk het gat in het midden en het feit dat hij gebakken wordt in olie of eigenlijk dus varkensvet. Donuts kennen 2 verschillende versies de ene gemaakt van een gistdeeg de andere van een cakebeslag. Uiteraard neemt het gistdeeg meer tijd in beslag omdat deze eerst moet rijzen, het cakebeslag wordt in de vorm van een donut gespoten en gefrituurd veel sneller en daarom veel gebruikt voor de verse verkoop bijvoorbeeld op markten. Toch koos ik voor het gistdeeg, deze is minder vet en malser als het alternatief met cakebeslag.


Donuts

Voor 12 donuts

  • 375 gram bloem
  • 7 gram gist
  • 35 gram boter
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 1/2 tl zout
  • 50 gram suiker
  • 175 ml lauwwarme melk
  • 1 liter olie om te frituren

Laat de gist heel even oplossen in de warme melk, voeg vervolgens de suiker, het zout, de eieren en 3/4 van de bloem toe. Meng dit in een kom tot alles is opgenomen. Doe nu de overige bloem erbij en roer tot het deeg loslaat van de randen van je kom.
Stort het op een met bloem bestoven werkblad en geef het deeg even 20 minuten rust. Dek het wel af met huishoudfolie of een theedoek tijdens de rust.
Rol nu het deeg uit tot een plak met een dikte van 1 cm en steek er rondjes uit met een doorsnee van 7 cm. Met een hele kleine ronde uitsteker steek je in het midden een gat uit. Leg ze nu op een met bakpapier beklede bakplaat, dek ze af met een theedoek en laat ze 1,5 uur rijzen. Na deze rijs zul je zien dat het gat weer wat kleiner is geworden. Rek deze heel voorzichtig met je pink weer een beetje op.
Verhit een pan met olie tot 160 graden. Schuif een donut op een taartschep en laat hem voorzichtig in de olie glijden. Bak 1 kant voor 1 minuut tot deze goudbruin is en draai de donut dan om en bak nogmaals 1 minuut. Neem de donut met een schuimspaan uit de olie en laat uitdruppen op een rekje.

Bak zo alle donuts en laat ze helemaal afkoelen.

Natuurlijk zijn ze nu al heerlijk om te eten, maar je kunt ze ook bestrooien met poedersuiker, suiker of kaneelsuiker. Ik koos voor een glazuurlaagje, gewoon omdat dat er zo gezellig uit ziet.

donut (4)Voor de witte glazuur meng je poedersuiker met water, voor bruine glazuur poedersuiker, cacao en water. Meng de ingrediënten door elkaar tot er een dik maar vloeibaar papje ontstaat en dip je donut hierin. Versier hem verder af met hagelslag, confetti of nootjes.

Natuurlijk kun je ze ook vullen, snijd ze dan doormidden en vul ze met een vulling naar keuze bijvoorbeeld, jam, chocoladepasta of banketbakkersroom.

Tafel lekker !

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer