Dorade ovenschotel met groente, kruiden en aardappels. Lekker visje in een ovenschotel gegoten voor 2 personen. Dit is geen recept van mij, maar uit een goed kookboek en wat aangepast. Een Dorade is in feite een Mediterraan visje oftewel een Zeebrasem. Lekker visje en niet duur. Ze worden tegenwoordig ook gekweekt. Lekker Mediterraan visschoteltje vol smaken van rond de Middellandse zee. Dit gaat ook prima met Zeebaars. Wilde Zeebaars is ook heel erg geschikt en dat visvlees is mals en iets steviger van structuur. Dit is een prima lente en zomerrecept en zelfs in het zonnige najaar nog lekker. Dorades zijn niet duur. Je koopt ze bij elke visspecialist.
- 700 gram verse dorade (zeebrasem)
- 3 aardappels
- 4 sjalotjes
- 2 el olijfolie extra vergine
- 2 teentjes knoflook
- 1 laurierblad
- 1 tl tijm
- 3 trostomaten
- 2 courgettes
- 1 venkel
- 4 el witte wijn
- Zeezout
- Zwarte peper
Schil de sjalotjes en snij in ringetjes. Hak de knoflook fijn. Ontvel de tomaten en snij in plakken. Schil de aardappels, kook ze gaar en giet af. Laat afkoelen en snij in plakken. Verwijder het hart uit de venkel en snij in grove stukken. Snij de courgettes in dikke plakken. Verhit de olijfolie in een koekenpan met dikke bodem en fruit de sjalotjes op een laag vuur in 10 minuten glazig. Voeg al roerend de knoflook toe. Laat 10 minuten pruttelen. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de helft van de aardappelplakken in een ovenschaal. Bedek met de helft van de sjalotjes en breng op smaak met zout. Leg de dorade erop, met de tijm en het laurierblad. Dan de plakjes tomaat, courgette en stukken venkel, met de rest van de sjalotjes en aardappelen. Schenk de wijn erover. Bestrooi met zout en besprenkel met olijfolie. Zet de schaal 30 minuten in de oven.