Irish Coffee: De basis en een herfstvariant – Irish coffee of Ierse koffie is een warme drank die wereldwijd bekend is. De basis bestaat uit Ierse Whisky, koffie en slagroom. Traditioneel wordt deze drank geschonken na de maaltijd als opkikker in speciale glazen. Maar tegenwoordig kan alles en kun je dus ook kiezen voor een tumbler zoals het model glas wordt genoemd in de foto’s. Het onderstaande recept is voor 1 glas. Zo kun je het recept makkelijk vermeerderen naar het aantal gewenste personen.
Probeer ook de herfstvariant op een klassieke Irish Coffee. Daarbij vervang je de suiker door honing en jawel… speculaaskruiden.
Irish Coffee
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 30 ml Ierse whisky
- 150 ml koffie
- 1 el kandijsuiker of basterdsuiker
- 80 ml slagroom
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Irish Coffee:
Klop als eerste de slagroom op tot het een dikke yoghurt is. Het moet nog licht kunnen lopen in de kom. Pak een glas en doe hier de whisky in en de koffie. Voeg de suiker toe en roer de koffie tot de suiker opgelost is. Als laatste voeg je de opgeklopte slagroom en serveer direct.
Herfstvariant:
- 20 ml Ierse whisky
- 150 ml koffie
- 2 el honing
- ½ tl speculaaskruiden
- 80 ml slagroom
Neem een kleine steelpan en doe hier de honing in met de speculaaskruiden. Verwarm de honing en laat de kruiden goed vermengen met de honing. Het verwarmen is belangrijk voor de smaak. Het maakt de specerijen wat milder en laat het beter mengen in de koffie.
Doe de honing met speculaaskruiden in een glas. Voeg de whisky aan toe en vervolgens de koffie. Voeg als laatste de slagroom toe.
Voor de variatie heb ik bewust minder whisky in het glas gedaan zodat de specerijen en whisky mooi in balans zijn. Serveer een Irish coffee altijd direct omdat de slagroom in de koffie gaat smelten.
Tafel lekker !!