Scroppino met limoncello – Als je op zoek bent naar een verfrissende en feestelijke cocktail dan is scroppino een absolute aanrader. Deze Italiaanse klassieker is een heerlijke starter voor zomerse avonden, als aperitief, maar ook als afsluiter van een (Italiaans) diner.
Zelf een lekkere scroppino maken
Scroppino is een drankje wat bij een meergangendiner vaak als een gang tussendoor wordt gegeven. Het is een spoom, met als functie om de smaken te neutraliseren. Ook de bubbels hebben een functie, die zorgen ervoor dat je eten beter zakt. Er zijn verschillende recepten voor scroppino en zoals zo vaak beweert iedereen het originele recept te hebben. Maar origineel of niet, dit recept is erg lekker!
Een scroppino zelf maken is makkelijk en snel. Traditioneel wordt het gemaakt van citroensorbet, prosecco en een beetje wodka. Maar een scheutje limoncello geeft het recept een extra kick en een intense citroensmaak. Met dit recept geef je er dus je eigen draai aan en we maken het je vooral makkelijk door het gebruik van een lekkere limoncello.
IJs- en ijskoud
Zorg ervoor dat de ingrediënten voor de scroppino ijskoud zijn. Prosecco uit de koelkast, ijs en limoncello uit de diepvries en ja, ook de glazen mogen een half uurtje in de diepvries. Doordat alles ijskoud is blijft de scroppino ook mooi dik, wat het extra lekker maakt.
Tussendoor, maar een scroppino kan ook als nagerecht
Dit drankje met limoncello is natuurlijk ook erg lekker als nagerecht. Serveer het dan in een wijd glas en verdeel er dan heerlijk vers zomerfruit zoals aardbeien, frambozen, bramen en bosbes overheen. Het recept voor een zalig nagerecht dat veel minder zwaar is dan de chocoladebommetjes en de ijscoupes. Door dit recept zelf te maken serveer je trots, en iedereen aan tafel zal dit enorm waarderen. Jij bent de sterrenchef van vandaag als je de scroppino met limoncello serveert!
Limoen; ontdek de sprankelende kracht van limoen!
De limoen wordt minder gebruikt dan zijn collega citrusvruchten de citroen en de sinaasappel. Ontdek de sprankelende kracht van limoen!
Scroppino met limoncello
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 120 ml limoncello
- 400 gram citroen-sorbetijs
- 200 ml prosecco
- 4 takjes citroenmelisse
- 4 schijfjes limoen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je scroppino met limoncello:
Leg je limoncello minimaal een uur vooraf in de diepvries, de glazen mogen ook al in de diepvries zodat die ook goed koud worden.
Spoel de citroenmelisse af en haal er de onderste blaadjes af. Leg de takjes op een bordje in de koelkast.
Doe de limoncello, het ijs en de losse blaadjes citroenmelisse in een blenderbeker en giet er de prosecco bij. Blender alles tot een dikke gladde massa.
Verdeel de scroppino over de ijskoude glazen en decoreer met de takjes citroenmelisse en een schijfje limoen. Geef er eventueel rietjes bij.
Heb je geen blender? Een staafmixer of een gewone mixer kan ook. Laat het ijs dan even 10 minuten op temperatuur komen om alles beter te kunnen mengen. Neem een hoge kom en voeg de prosecco samen met de fijngehakte losse blaadjes op het laatst toe.
Tafel lekker !!