Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit – Wie kent hem niet, de vruchtenbowl van oma. Oma maakte vroeger altijd vruchtenbowl met verjaardagen. Die was toen alleen niet van vers fruit, puur om de reden dat veel fruit toen lang niet zo goed verkrijgbaar was als nu. Oma’s geheim voor lekkere vruchtenbowl was het gebruik van de duurdere merken fruitconserven. Daarbij gingen haar eigen ingemaakte aardbeien en wat bananen. Vruchtenbowl raakte echter uit de mode en toch verlangt iedereen stiekem naar die vruchtenbowl van oma.
In dit artikel vind je twee recepten. Het ene is de ouderwetse vruchtenbowl van oma. En natuurlijk een recept voor bowl met vers fruit. Een moderne en gezondere bowl dus.
Het recept van oma
Het recept van oma is ontzettend makkelijk. Volgens oma moet je voor de betere merken fruitconserven gaan, dat geeft een lekkere vruchtenbowl. Neem een blik perziken, een blik mandarijntjes, een blik cocktailfruit, een blik ananas, een handvol aardbeien en 2 bananen. Een pak kersensap of ander sap dat je lekker vindt.
Snijd de perziken in partjes net als de aardbeien. Snijd de banaan in plakjes. Doe al het fruit in een grote kom incl. het aanhangend sap. Vul de bowl aan met kersensap of het sap van je keuze. En klaar is de retro versie van vruchtenbowl.
Hoe en wat: Vruchtenbowl
Bowl wordt oorspronkelijk geserveerd in een speciale bowlset. Een grote schaal met kleine glaasjes en vaak bowlprikkertjes om het fruit aan te prikken. Er zijn verschillende soorten sets, maar ze zijn bijna altijd gemaakt van glas.
Verder is er vruchtenbowl met alcohol en zonder alcohol. Sommigen gebruiken kersenbrandewijn, anderen een mousserende witte wijn of sherry. Het ligt eraan wat je zelf lekker vindt en voor wie je het maakt. Zijn er kinderen, dan is het beter om het zonder alcohol te maken, want ook kinderen vinden dit vaak heerlijk. In dit recept tref je de variant zonder alcohol maar met een kwalitatief goed vruchtensap van de groenteboer.
In dit makkelijke recept wordt uitgegaan van zomerfruit. In de winter kun je perzik vervangen door bijvoorbeeld mandarijn of sinaasappel en aardbeien door lychees en ga zo maar door. Zo kun je eindeloos variëren.
Vruchtenbowl
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram verse aardbeien
- 1 bananen
- 2 verse perziken of nectarines
- 150 gram witte druiven
- 1/3 ananas
- 2 rijpe mango’s
- 1 liter sap naar keuze
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je vruchtenbowl:
Haal de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien in partjes. Snij de banaan in plakjes. Snij de perzik of nectarine rondom de pit en draai de helften van elkaar. Dit kan soms wel wat lastig zijn. Snij de kant met de pit nogmaals rondom en draai die weer los. Haal uit het laatste deel de pit, met een mesje. Snijd de perzik of nectarine in partjes. Laat de schil eromheen zitten omdat dat extra kleur geeft aan de vruchtenbowl.
Halveer de druiven. Schil de mango en snijd rond de pit het vruchtvlees eraf. Snijd het in blokjes. Houd de losse stukjes apart. Gebruik dit om te pureren voor sap of een smoothie. Of om gewoon lekker op te snoepen.
Snij de top en kont van de ananas af en schil vervolgens de ananas met een mes van boven naar beneden. Zorg dat je goed de pitten meeneemt. Snijd de ananashelften vervolgens in drieën en snij de harde kern eraf. Je gebruikt 1/3 van de ananas. Het overige deel kun je gebruiken als tussendoortje of voor een ander recept. Snijd de ananas voor de bowl in stukjes.
Doe al het fruit in een mooie schaal of in een bowlschaal en vul het aan met sap. Serveer de bowl direct. Mocht je hem later willen serveren, laat de banaan dan nog even eruit en snijd die pas als je hem gaat serveren i.v.m. dat hij snel bruin wordt.
Tip: Mix de vruchtenbowl met je eigen favoriete vruchtensap of als je een sapcentrifuge hebt kun je ook je eigen sap maken.
Tafel lekker !!
Hallo het is hier met Gilberte. Graag zou ik het recept terug willen kennen maar het is ook meer dan 40 jaar geleden dat ik die heb gemaakt. Ik begon elk jaar opnieuw. Deed het fruit er in naargelang dat ik overschot had. Bv aardbeitjes dan bosbesjes en zo verder maar weet niet meer welke likeur of wijn ik er inderdaad hoeveelsuiker ja tegen het einde van het jaar was mijn pot vol en sloot hem of voor zeker zes weken om alles goed te trekken. Maar weet niet meer wat ik gebruikte suiker hoeveel voor een pot van tien liter welke wijn. Ik weet dat de smaak een beetje op boerenjongentjes was. Zo ben ik van gisteren bezich met kweekperenop likeur te leggen. Heb ze eerst de dons eraf gedaan. Afgewassen en in stukken gesneden mijn handen doen nog pijn van ze door te snijden dan heb ik ze op een licht vuurtje meer dan een uur laten koken. Te nacht heb ik ze in een wekdienst laten uitlekken en de rest doe ik vandaag verder. Zoë heel graag weten hoe ik die oude bowl weer kan maken heb heel veel klein fruit en zou graag terug die bowl kunnen maken. Was heel lekker deed mij een beetje op boerenjongentjes denken. Graag zou ik het recept hebben dan kan mijn klein fruit opgewerkt worden wat ik wel weet voor de druiven de pel en pitjes er uit anders smaakt het bitter.
Bedankt Gilberte
Dag Gilberte, u bedoelt een rumtopf denk ik? Het fruit moet dan in een pot met een gelijke hoeveelheid suiker. Dus bij een kilo aardbeien moet ook een kilo suiker. De pot dan steeds aanvullen met rum tot het fruit onder staat.Om de smaken goed in te laten trekken moet die minimaal 6 weken staan.
Hallo,
Hoeveel kersenbrandenwijn zou je toevoegen aan 1 liter kersensap?
Groeten
Elly
Dat is helemaal naar eigen smaak Elly, begin met een scheutje en proef dan eerst even.
Ts et lekkerste sap om te gebruiken. Kan sinaasappelsap?
Gr Willy
Het kan, maar het is beter om een helder sap te gebruiken Willy.
Morgen
Ik heb nog een oude bowlset van 8liter inhoud.heeft iemand een idee de verhouding voor meer dan 8personen?
8 liter is ongeveer vier keer dit recept John. Verder is het natuurlijk aan jezelf hoeveel je per persoon geeft. Maar 2 liter bowl is echt genoeg voor 8 glaasjes bowl.