• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, augustus 18, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Dressing

Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )

door Connie Derks
in Dressing
1
2
vinaigrette dressing olie

Een vinaigrette is een dressing gemaakt met olie en azijn in de verhouding 3 delen olie en 1 deel azijn. Bij de klassieke vinaigrette is dit olijfolie met wittewijnazijn. Hier wordt dan nog heel fijngesneden sjalot, mosterd en honing aan toegevoegd en op smaak gebracht met peper en zout.

De olie

De meest gebruikte olie voor een vinaigrette is een neutrale olijfolie, maar je kunt het zo bont maken als je zelf wil. Maak eens gebruik van een andere olie zoals zonnebloem of arachideolie. Of vervang een gedeelte van de olie door een walnoot of hazelnootolie. Neem deze niet puur behalve dat deze smaken te sterk aanwezig zijn is deze olie vrij kostbaar. Neem dan 2 delen olijf of zonnebloemolie 1 deel walnootolie en 1 deel azijn.

De azijn

Azijn is er in vele smaken, je hebt wittewijnazijn, rodewijnazijn, appelazijn, frambozenazijn en balsamico. Ook heb je de azijnen met vijgen kersen mango en nog veel meer. Al deze azijnen zijn geschikt voor een vinaigrette. Ook lekker is om in plaats van azijn citroen of sinaasappelsap te nemen. Steeds met de basis 3 delen olie en 1 deel azijn.

Een zoetje

Om al dat zuur in een vinaigrette te neutraliseren heb je een zoete tegenhanger nodig. Meestal is dit honing of suiker. Wanneer je suiker neemt los deze dan eerst op in de azijn want eenmaal in de olie lost deze minder snel op. Heb je een balsamico met bijvoorbeeld vijgen of een crema dan hoef je vaak geen zoet toe te voegen omdat deze al een zoete ondertoon hebben.

Op smaak brengen

Nu heeft een dressing of vinaigrette al veel smaak van de olie en de azijn maar een beetje zout en peper is altijd wel nodig. Het op smaak brengen kan ook met verse of gedroogde kruiden of een zeer fijn gesnipperd sjalotje of lente-uitje. Of gebruik een lekkere mosterd, geraspte mierikswortel, knoflook of gember. Je kunt de smaken allemaal aanpassen aan de salade waar je deze bij wil gebruiken, maar hou altijd in de gaten overdaad schaadt, niet te veel soorten en te grote hoeveelheden.

Een dressing kan ook een yoghurt basis hebben. Kijk hier voor meer inspiratie.

Klassieke vinaigrette

  • 150 gram zachte olijfolie
  • 50 gram wittewijnazijn
  • 1 theelepel Franse mosterd
  • 1 theelepel honing
  • ½ sjalotje
  • peper, zout

Snij het sjalotje ragfijn. Doe de azijn in een flesje of jampotje en voeg er de mosterd, de honing een beetje peper en zout aan toe. Doe er het sjalotje bij en schud of roer goed tot alles gemengd is. Voeg er de olie aan toe en meng nogmaals goed.

Vinaigrette met appelazijn en dille

  • 150 gram zachte olijfolie
  • 50 gram appelazijn
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel Franse mosterd
  • ½ sjalotje
  • 4 takjes dille
  • Peper, zout

Snij het sjalotje ragfijn. Snij de dille grof. Doe de azijn in een flesje of jampotje en voeg er de mosterd, de honing een beetje peper en zout aan toe. Doe er het sjalotje bij en schud of roer goed tot alles gemengd is. Voeg er de olie en de gehakte dille aan toe en meng nogmaals goed.

Vinaigrette met balsamico en vijgen

  • 150 gram zonnebloemolie
  • 50 gram balsamico (crema met vijgen)
  • ½ sjalotje
  • 1 gedroogde vijg (optioneel)
  • Peper, zout

Snij het sjalotje en de vijg in kleine stukjes en meng alles goed.

Tags: Zomer
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Eiervinaigrette
Dressing

Eiervinaigrette; frisse dressing die bij veel past

Dressings op basis van yoghurt
Dressing

Dressings op basis van yoghurt

Blauwe kaas dressing
Dressing

Blauwe kaas dressing

French dressing zelf maken recept
Dressing

French dressing; Basisrecept met foto-instructies

Vijf huisgemaakte dressings voor uw sla
Dressing

Vijf huisgemaakte dressings voor uw sla

Reacties 2

  1. Wim Steinbusch says:
    1 jaar geleden

    Waarom in hemelsnaam hoeveelheden azijn en olie weergeven in grammen i.p.v. centi- en deciliters of theelepels of eetlepels, wat veel makkelijker te behappen is voor de gemiddelde thuiskok.

    Beantwoorden
    • Connie says:
      1 jaar geleden

      Daar heb je een punt. Als bakker zijnde ben ik gewend aan grammen, deze zijn nauwkeuriger, sorry beroepsdeformatie. Maar om je gerust te stellen, bij de nieuwere recepten gebruiken we lepels en litermaten om het makkelijker te maken,

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Eenvoudige Griekse salade
Salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Deze veelzijdige Griekse salade zet de smaak van de zon op tafel. Een eenvoudige Griekse salade kan dan ook echt een topper op tafel zijn.

Check het recept of lees de info
Tartiflette

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

ananas souffle

Ananas soufflé met verse ananas

Handige kooktips

Tête de Moine
Kookschool

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Tête de Moine, kaas met krullen! Een bijzondere Zwitserse kaas, met een heerlijke smaak, die wordt geschaafd in prachtige krullen!

Check het recept of lees de info
Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Tong bakken doe je zo

Tong bakken doe je zo

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker
  • Donna van Vliet op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker
  • Angela op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Connie Derks op Botersaus
  • Redactie op Krieltjes op een stokje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen