Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Duitse kruidenkwark; een heerlijke hartige saus

Deze verrukkelijke Duitse kruidenkwark heb je snel gemaakt en is als (dip)saus toepasbaar bij heel veel gerechten. Bij aardappelen, vis, vlees en rauwkost.

0 4.594

Duitse kruidenkwark – wie wel eens in Duitsland komt, is het misschien wel opgevallen dat men in Duitsland veel meer met kwark doet dan in Nederland. Zoals bijvoorbeeld in een kruidenkwark. ‘Kräuterquark’, zoals ze deze saus in Duitsland noemen, is een heerlijke dikke saus, die toch een stuk lichter in calorieën is dan sauzen op mayonaise basis. De Duitse kruidenkwark wordt traditioneel geserveerd bij gepofte aardappelen of forel, maar smaakt ook heerlijk bij gewone of gebakken aardappelen, veel stukjes vlees, vis of zelfs bij een salade. In dat laatste geval leng je de saus met een beetje water aan, totdat hij een beetje op slasaus gaat lijken. O, en vergeet hem ook niet als dipsaus te serveren bij wat rauwkost, ook heel erg lekker!

Het geheim van een goede kruidenkwark

Het geheim zit ’em in een aantal dingen:

  • Gebruik liefst geen magere kwark, die heeft geen smaak.
  • Gebruik verse kruiden en wees daar niet te zuinig mee.
  • Een theelepeltje suiker zorgt voor een mooie smaakbalans.

Duitse kruidenkwark; een heerlijke hartige saus

Voor een flinke kom:

  • 250 ml. romige kwark
  • 8 à 10 radijsjes
  • 1 tl. scherpe mosterd
  • 1 tl. geraspte mierikswortel
  • 1 tl. suiker
  • 1 à 2 el. plantaardige olie (als je hebt: raapolie)
  • 1/2 bosje bieslook
  • 1/2 bosje kervel
  • 1/2 bosje peterselie
  • peper en zout naar smaak

Meng de kwark met de mosterd, mierikswortel, suiker, olie en peper en zout.

Was de kruiden, sla of dep ze goed droog en hak ze fijn. Was de radijsjes, snijd ze door midden en grote radijzen zelfs in kwarten en vervolgens in flinterdunne plakjes. Roer de kruiden en de radijsjes door het kwarkmengsel en zet de kruidenkwark koud tot gebruik.

Tip: aardappelen poffen doe je zo:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Was grote kruimige (pof)aardappelen en dep ze goed droog.
  • Bestrijk ze met een beetje olie en wat peper en zout.
  • Pak ze ieder individueel in met aluminiumfolie.
  • Laat ze ongeveer 2 uur in de oven volledig gaar worden.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer