• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, augustus 8, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Brood

Duivekater, een zoet zacht brood uit de Zaanstreek

door Samantha
in Brood, Recepten
0
0
Duivekater, een zoet zacht brood uit de Zaanstreek

Duivekater, een zoet zacht brood uit de Zaanstreek

Een aantal jaren geleden kreeg ik van iemand een brood cadeau, we hadden een etentje georganiseerd en de meeste gasten namen een klein presentje mee voor de gastvrouw (ik dus). Zo kreeg ikĀ een boek, bloemen, likeurtjes en dus ook een brood. Toch, werd mij verteld, was het niet zomaar een brood ik moest hem maar eens proeven. En inderdaad dit was niet zomaar een brood, het was een zoet, zacht, iets kruimig brood en hij was heerlijk. Het bleek een duivekater te zijn. Ik kom zelf uit het oosten van het land en had hier echt nog nooit van gehoord, maar naar het schijnt is dit een brood die vooral in de Zaanstreek bekend is.

Een brood met versieringen

Een duivekater is een langgerekt redelijk plat brood, hij wordt ook niet in een bakvorm gebakken maar op een bakplaat. Vaak herkenbaar aan de versieringen bovenop welke met een schaar of scherp mes worden aangebracht voor het bakken. Vroeger kerfde iedere bakker zijn eigen herkenbare versiering in het brood, zodat je aan de versiering kon zien welke bakker het brood had gebakken. Een duivekater werd veel gegeten rond feestdagen zoals kerst, pasen en pinksteren, maar eigenlijk is dit brood te lekker om het eten ervan tot deze dagen te beperken.

Over de naam van dit brood worden vele speculaties gedaan, de echte oorsprong is echter niet bekend, wel is bekend dat er in 1450 in Leiden een bakker leefde met de naam Deuvekater, of deze bakker op enigerlei wijze met dit brood in verband kan worden gebracht is echter onduidelijk.

Zelf een duivekater bakken

Aangezien het aantal duivekaterbakkers in Nederland drastisch is afgenomen kan je haast niet anders dan hem zelf bakken en echt het is een stuk makkelijker dan het misschien lijkt. Kies wel voor een meel met een hoog eiwitgehalte, dit maakt het brood malser en minder compact. De molenaar of bakker kan je hier zeker in adviseren.

Hoewel de duivekaterbakkers beweren dat hƩt recept door de jaren heen uiterst geheim is gebleven, zijn er toch ook redelijk wat verschillende recepten in omloop. Hieronder vind je het recept welke ik gebruikt heb, en dat gaf een heerlijk resultaat.

  • 255 gram meel
  • 4 gram gist
  • 50 gram witte basterd suiker
  • 1/4 tl zout
  • Rasp van 1/2 citroen
  • 1/4 tl kardemom
  • 1/2 tl kaneel (optioneel)
  • 100 ml lauwwarme melk
  • 35 gram gesmolten boter
  • 1 ei
  • 1Ā el vanillesuiker

Gebruik een half geklutst ei voor het deeg en bewaar het overige ei om samen met een klein scheutje roomĀ of melk en de vanillesuiker, vlakĀ voor het bakken, je brood mee te bestrijken.

Doe het meel en de gist in een kom, roer dit even goed door elkaar. Doe de overige droge ingrediƫnten erbij ( de suiker, het zout, de rasp en eventueel de kaneel) roer opnieuw door en meng hier de natte ingrediƫnten (de melk, de boter en het ei) bij. Roer goed door elkaar en stort op je werkblad en kneed in circa 15 minuten tot een soepel deeg.

Vorm van het deeg een bal doe deze in een bebloemde kom en dek af met een vochtige theedoek of een stukje huishoudfolie.Ā Laat zeker een uur, op kamertemperatuur, rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Stort na het rijzen de deegbal op je werkblad en druk de lucht eruit. Vorm van het deeg een ovale vorm met een lengte van ongeveer 30 cm. Leg je deeg nu op een, met bakpapier beklede, bakplaat en maak aan de uiteinde een insnede van ongeveer 8 cm zodat je 4 pootjes krijgt aan het deeg. Trek ieder pootje langzaam uit en draai deze als een spiraal en vorm daarmee een bolletje. Leg ze recht onder het deeg. Leg een stukje ingevet huishoudfolie over je deeg en laat het opnieuw rijzen, deze keer ongeveer 45 minuten.

Verwarm de laatste 10 minuten van de rijs alvast je oven voor op 200 graden. Bestrijk je brood met het ei/room mengsel en maak met een scherp mes de decoratie bovenop het brood. Bak het brood in 30 minuten af in de voorverwarmde oven. Het brood is gaar als het hol klinkt als je op de onderkant van het brood klopt.

Een duivekater is het lekkerste als hij enkele dagen oud is, een dunne plak met een laagje roomboter.

Tafel lekker !

DeelPin95Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

bloemkool broccoli salade
Bijgerecht

Bloemkool broccoli salade

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas
Rijstgerechten

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Mango chutney zelf maken
Saus

Mango chutney zelf maken

Maaltijdsalade met brie en frambozendressing
Salade

Maaltijdsalade met brie, frambozen en frambozendressing

crispy bloemkool nuggets
Hapjes

Crispy bloemkool nuggets

Bosvruchten bavarois
Nagerecht

Bosvruchten bavarois

salsa van ananas
Saus

Salsa van ananas

rucola stamppot
Stamppot

Zomerse rucola stamppot; want we eten niet alleen maar sla

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

kaasplankjes
Specials

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Verschillende kaasplankjes als dessert of voor bij de borrel. Opbouw, verrijken en presenteren, het komt allemaal voorbij in dit artikel.

Check het recept of lees de info
Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Eiervinaigrette

Eiervinaigrette; frisse dressing die bij veel past

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Recept in de picture

bloemkool broccoli salade
Bijgerecht

Bloemkool broccoli salade

Verrukkelijke nazomer salade. Breng variatie in je salades en maak deze stoere bloemkool broccoli salade met kaas en een vleugje knoflook.

Check het recept of lees de info
Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Mango chutney zelf maken

Mango chutney zelf maken

Handige kooktips

Emmentaler
Kookschool

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas. Deze kaas is onmisbaar in de Zwitserse kaasfondue en op een Zwitsers kaasplankje!

Check het recept of lees de info
Appenzeller

Appenzeller; een bijzondere Zwitserse kaas

Toppings voor ovenschotels

Toppings voor ovenschotels; Dit zijn de lekkerste varianten

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Joris op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Eline op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Redactie op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • jaap op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • Connie Derks op Peren-amandelcake met kardemom
  • Marie Curie op Peren-amandelcake met kardemom

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediĆ«nten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

Ā© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

Ā© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen