• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, oktober 4, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Een feestje op je bord met rode biet, granité van biet, geitenkaas en hazelnoten

door Redactie
in Recepten
0
0
Een feestje op je bord met rode biet, granité van biet, geitenkaas en hazelnoten

De combinatie is niet nieuw, veel mensen hebben al hoe ontdekt hoe lekker deze ingrediënten samen zijn. Maar, ik spreek nu toch van een feestje op je bord met rode biet, granité van biet, geitenkaas en hazelnoten, want een feestje is het dit gerecht! Ik heb de combinatie ietsje luxer gemaakt door de relatief eenvoudige salade van bietjes en geitenkaas te combineren met een glaasje bietenijs. Het ijs, ook wel granité genoemd, maak je van rode bietensap. Wie een sapcentrifuge heeft, kan zijn eigen bietensap persen. Ik gebruik bietensap uit fles (bijvoorbeeld van het merk “Zonnatura”, die gewoon in de supermarkt te koop is). Niks simpelers dan het maken van een granité: je roert de ingrediënten door elkaar, zet het waterige vocht in de diepvries (bij voorkeur in een metalen bak) en roert het af en toe om. Het resultaat is een heerlijk verfrissend en schilferig ijs, dat eetlust opwekkend werkt. Je kunt dit gerecht (voor vier personen) als voor- of tussengerecht serveren. Het kan vrijwel zonder extra moeite voor meer dan vier personen gemaakt worden; kwestie van de hoeveelheden aanpassen. De tot sterretjes uitgestoken bietjes zijn eveneens bedoeld ter verhoging van de feestvreugde. Als je geen koekjessteker hebt en/of geen sterretjes uit wilt steken, kan je ook gewoon dunne plakjes van de bieten snijden en het daar bij laten.

De hazelnoten moeten geroosterd worden. Dit kan je doen in een droge koekenpan, maar ik doe het liever in de oven, omdat de noten dan gelijkmatiger kleuren.

Ik gebruikte de volgende materialen: mixer of keukenmachine, aluminiumfolie, metalen platte bak, koekjessteker(s) in stervorm.

Voor de granité:

  • 100 ml bietensap
  • 20 ml balsamicoazijn
  • 20 ml rozenwater (toko of islamitische winkel)
  • snufje vers gemalen peper

voor de salade

  • 50 gram blanke hazelnoten
  • 100 gram zachte geitenkaas (bijvoorbeeld Bettine blanc)
  • 40 gram mascarpone
  • 1 tl bietensap
  • 2-3 gekookte bietjes
  • enkele mooie slabladeren naar keuze (bijvoorbeeld een slamix of eikenbladsla)
  • 1 Granny Smith appel
  • citroensap

voor de dressing

  • 2 el notenolie (walnoot of hazelnoot)
  • ½ el witte wijnazijn
  • 1-2 tl honing
  • peper en zout

Meng voor de granité de bietensap met het rozenwater en de balsamicoazijn. Voeg er een klein snufje peper aan toe en giet het vocht in een metalen (platte) bak. Zet de bak in de vriezer en roer het bevriezende vocht ongeveer iedere 20-30 minuten om en los met een vork, zodat je granité oftewel schaafijs krijgt.

geitenkaasmengsel tot rol draaienKlop de geitenkaas met de mascarpone tot een smeuïg mengsel (mixer of keukenmachine). Roer er losjes een theelepel (5 ml) bietensap door en voeg een klein snufje verse peper toe. geitenkaas tot rol gedraaidVet een vel aluminiumfolie of plasticfolie lichtjes in met wat olie en schep het geitenkaas-mengsel erop. Draai het voorzichtig op tot een rol met een lengte van circa 10 cm. Laat de geitenkaas-rol opstijven in de koelkast.

Rooster de hazelnoten goudbruin in een oven van 180-190°C. Reken op 7-9 minuten. Houd 12 noten apart en hak of maal de rest tot stukjes.

Maak de dressing door alle ingrediënten door elkaar te kloppen en breng hem op smaak met peper en zout.

Snijd de bieten in dunne plakjes en steek er met behulp van koekjesstekers sterren uit.
Snijd de Granny Smith appel in schijven en snijd de schijven vervolgens in lucifer dunne reepjes. Besprenkel de reepjes appel met citroensap tegen het verkleuren.

Haal de slablaadjes door de dressing en leg ze op de borden.
Neem de kaasrol uit de koelkast, verwijder het folie en rol de kaas door de gehakte hazelnoten. Snijd er plakjes van met een natgemaakt mes en leg de plakjes kaas op de borden. Maak de borden verder op met de bietensterren, de apart gehouden hele hazelnoten en wat appelreepjes. Schep de granité in kleine glaasjes, steek er wat appelreepjes in en zet de glaasjes op de borden.

Laat het feestje maar beginnen!

DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Spruitjes met appel spek en mosterd
Bijgerecht

Spruitjes met appel, spek en mosterd

gemarineerde champignons
Hapjes

Gemarineerde champignons; De kracht van eenvoud bij de borrel

Zachte toastjes van pompoen
Hapjes

Zachte toastjes van pompoen

quiche met paddenstoelen
Quiche

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Champignons à la grecque
Bijgerecht

Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder

salsa van komkommer en appel
Recepten

Salsa van komkommer en appel

pompoen ovenschotel
Ovenschotel

Pompoen ovenschotel

Bloemkoolsoep
Maaltijdsoep

Bloemkoolsoep, gooi het kookwater nooit weg!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

appel custard uit de oven
Nagerecht

Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee

Met maar een paar ingrediënten maak jij een heerlijke appel custard uit de oven, die ook heel lekker ruikt. Probeer dit recept vandaag nog.

Check het recept of lees de info
Risotto met Provolone en broccoli

Risotto met provolone en broccoli

Spruitjes met appel spek en mosterd

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee
  • Claudia Le Noble op Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee
  • Redactie op Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten
  • Corry op Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten
  • Elise de Haan op Curry van kip en aubergine
  • Truus op Curry van kip en aubergine
  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen