De combinatie is niet nieuw, veel mensen hebben al hoe ontdekt hoe lekker deze ingrediënten samen zijn. Maar, ik spreek nu toch van een feestje op je bord met rode biet, granité van biet, geitenkaas en hazelnoten, want een feestje is het dit gerecht! Ik heb de combinatie ietsje luxer gemaakt door de relatief eenvoudige salade van bietjes en geitenkaas te combineren met een glaasje bietenijs. Het ijs, ook wel granité genoemd, maak je van rode bietensap. Wie een sapcentrifuge heeft, kan zijn eigen bietensap persen. Ik gebruik bietensap uit fles (bijvoorbeeld van het merk “Zonnatura”, die gewoon in de supermarkt te koop is). Niks simpelers dan het maken van een granité: je roert de ingrediënten door elkaar, zet het waterige vocht in de diepvries (bij voorkeur in een metalen bak) en roert het af en toe om. Het resultaat is een heerlijk verfrissend en schilferig ijs, dat eetlust opwekkend werkt. Je kunt dit gerecht (voor vier personen) als voor- of tussengerecht serveren. Het kan vrijwel zonder extra moeite voor meer dan vier personen gemaakt worden; kwestie van de hoeveelheden aanpassen. De tot sterretjes uitgestoken bietjes zijn eveneens bedoeld ter verhoging van de feestvreugde. Als je geen koekjessteker hebt en/of geen sterretjes uit wilt steken, kan je ook gewoon dunne plakjes van de bieten snijden en het daar bij laten.
De hazelnoten moeten geroosterd worden. Dit kan je doen in een droge koekenpan, maar ik doe het liever in de oven, omdat de noten dan gelijkmatiger kleuren.
Ik gebruikte de volgende materialen: mixer of keukenmachine, aluminiumfolie, metalen platte bak, koekjessteker(s) in stervorm.
Voor de granité:
- 100 ml bietensap
- 20 ml balsamicoazijn
- 20 ml rozenwater (toko of islamitische winkel)
- snufje vers gemalen peper
voor de salade
- 50 gram blanke hazelnoten
- 100 gram zachte geitenkaas (bijvoorbeeld Bettine blanc)
- 40 gram mascarpone
- 1 tl bietensap
- 2-3 gekookte bietjes
- enkele mooie slabladeren naar keuze (bijvoorbeeld een slamix of eikenbladsla)
- 1 Granny Smith appel
- citroensap
voor de dressing
- 2 el notenolie (walnoot of hazelnoot)
- ½ el witte wijnazijn
- 1-2 tl honing
- peper en zout
Meng voor de granité de bietensap met het rozenwater en de balsamicoazijn. Voeg er een klein snufje peper aan toe en giet het vocht in een metalen (platte) bak. Zet de bak in de vriezer en roer het bevriezende vocht ongeveer iedere 20-30 minuten om en los met een vork, zodat je granité oftewel schaafijs krijgt.
Klop de geitenkaas met de mascarpone tot een smeuïg mengsel (mixer of keukenmachine). Roer er losjes een theelepel (5 ml) bietensap door en voeg een klein snufje verse peper toe. Vet een vel aluminiumfolie of plasticfolie lichtjes in met wat olie en schep het geitenkaas-mengsel erop. Draai het voorzichtig op tot een rol met een lengte van circa 10 cm. Laat de geitenkaas-rol opstijven in de koelkast.
Rooster de hazelnoten goudbruin in een oven van 180-190°C. Reken op 7-9 minuten. Houd 12 noten apart en hak of maal de rest tot stukjes.
Maak de dressing door alle ingrediënten door elkaar te kloppen en breng hem op smaak met peper en zout.
Snijd de bieten in dunne plakjes en steek er met behulp van koekjesstekers sterren uit.
Snijd de Granny Smith appel in schijven en snijd de schijven vervolgens in lucifer dunne reepjes. Besprenkel de reepjes appel met citroensap tegen het verkleuren.
Haal de slablaadjes door de dressing en leg ze op de borden.
Neem de kaasrol uit de koelkast, verwijder het folie en rol de kaas door de gehakte hazelnoten. Snijd er plakjes van met een natgemaakt mes en leg de plakjes kaas op de borden. Maak de borden verder op met de bietensterren, de apart gehouden hele hazelnoten en wat appelreepjes. Schep de granité in kleine glaasjes, steek er wat appelreepjes in en zet de glaasjes op de borden.
Laat het feestje maar beginnen!