• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juni 10, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Een feestje op je bord met rode biet, granité van biet, geitenkaas en hazelnoten

door Redactie
in Recepten
0
0
Een feestje op je bord met rode biet, granité van biet, geitenkaas en hazelnoten

De combinatie is niet nieuw, veel mensen hebben al hoe ontdekt hoe lekker deze ingrediënten samen zijn. Maar, ik spreek nu toch van een feestje op je bord met rode biet, granité van biet, geitenkaas en hazelnoten, want een feestje is het dit gerecht! Ik heb de combinatie ietsje luxer gemaakt door de relatief eenvoudige salade van bietjes en geitenkaas te combineren met een glaasje bietenijs. Het ijs, ook wel granité genoemd, maak je van rode bietensap. Wie een sapcentrifuge heeft, kan zijn eigen bietensap persen. Ik gebruik bietensap uit fles (bijvoorbeeld van het merk “Zonnatura”, die gewoon in de supermarkt te koop is). Niks simpelers dan het maken van een granité: je roert de ingrediënten door elkaar, zet het waterige vocht in de diepvries (bij voorkeur in een metalen bak) en roert het af en toe om. Het resultaat is een heerlijk verfrissend en schilferig ijs, dat eetlust opwekkend werkt. Je kunt dit gerecht (voor vier personen) als voor- of tussengerecht serveren. Het kan vrijwel zonder extra moeite voor meer dan vier personen gemaakt worden; kwestie van de hoeveelheden aanpassen. De tot sterretjes uitgestoken bietjes zijn eveneens bedoeld ter verhoging van de feestvreugde. Als je geen koekjessteker hebt en/of geen sterretjes uit wilt steken, kan je ook gewoon dunne plakjes van de bieten snijden en het daar bij laten.

De hazelnoten moeten geroosterd worden. Dit kan je doen in een droge koekenpan, maar ik doe het liever in de oven, omdat de noten dan gelijkmatiger kleuren.

Ik gebruikte de volgende materialen: mixer of keukenmachine, aluminiumfolie, metalen platte bak, koekjessteker(s) in stervorm.

Voor de granité:

  • 100 ml bietensap
  • 20 ml balsamicoazijn
  • 20 ml rozenwater (toko of islamitische winkel)
  • snufje vers gemalen peper

voor de salade

  • 50 gram blanke hazelnoten
  • 100 gram zachte geitenkaas (bijvoorbeeld Bettine blanc)
  • 40 gram mascarpone
  • 1 tl bietensap
  • 2-3 gekookte bietjes
  • enkele mooie slabladeren naar keuze (bijvoorbeeld een slamix of eikenbladsla)
  • 1 Granny Smith appel
  • citroensap

voor de dressing

  • 2 el notenolie (walnoot of hazelnoot)
  • ½ el witte wijnazijn
  • 1-2 tl honing
  • peper en zout

Meng voor de granité de bietensap met het rozenwater en de balsamicoazijn. Voeg er een klein snufje peper aan toe en giet het vocht in een metalen (platte) bak. Zet de bak in de vriezer en roer het bevriezende vocht ongeveer iedere 20-30 minuten om en los met een vork, zodat je granité oftewel schaafijs krijgt.

geitenkaasmengsel tot rol draaienKlop de geitenkaas met de mascarpone tot een smeuïg mengsel (mixer of keukenmachine). Roer er losjes een theelepel (5 ml) bietensap door en voeg een klein snufje verse peper toe. geitenkaas tot rol gedraaidVet een vel aluminiumfolie of plasticfolie lichtjes in met wat olie en schep het geitenkaas-mengsel erop. Draai het voorzichtig op tot een rol met een lengte van circa 10 cm. Laat de geitenkaas-rol opstijven in de koelkast.

Rooster de hazelnoten goudbruin in een oven van 180-190°C. Reken op 7-9 minuten. Houd 12 noten apart en hak of maal de rest tot stukjes.

Maak de dressing door alle ingrediënten door elkaar te kloppen en breng hem op smaak met peper en zout.

Snijd de bieten in dunne plakjes en steek er met behulp van koekjesstekers sterren uit.
Snijd de Granny Smith appel in schijven en snijd de schijven vervolgens in lucifer dunne reepjes. Besprenkel de reepjes appel met citroensap tegen het verkleuren.

Haal de slablaadjes door de dressing en leg ze op de borden.
Neem de kaasrol uit de koelkast, verwijder het folie en rol de kaas door de gehakte hazelnoten. Snijd er plakjes van met een natgemaakt mes en leg de plakjes kaas op de borden. Maak de borden verder op met de bietensterren, de apart gehouden hele hazelnoten en wat appelreepjes. Schep de granité in kleine glaasjes, steek er wat appelreepjes in en zet de glaasjes op de borden.

Laat het feestje maar beginnen!

Tags: GroenteKaas - GeitenkaasKleurrijk kokenNoten - Hazelnoten
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Lamsbiefstuk met verse salsa
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met verse salsa

fruitsalade met mango en kiwi
Salade

Fruitsalade met mango en een zalige dressing van limoen en munt

steak sandwich bavette
Ontbijt en lunch

Steak sandwich met rundvlees

lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen
Soep

Lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip
Salade

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip

Toad in the hole
Vleesgerechten

Toad in the hole; Britse comfortfood

Aardbei mocktail mojito style
Drankjes

Een feestelijke aardbei mocktail in de stijl van een mojito

cordon bleu
Vleesgerechten

Cordon bleu maken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

2 × vijf =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Eieren van de boer
  • Hollandse nieuwe haring komt een beetje later dit jaar
  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?

Uitgelicht

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Kip op de barbecue grillen, er zijn ontelbare manieren om dat te doen. Een kip op een bierblik, kipsaté, of kippenpoten, het kan allemaal!

Check het recept of lees de info
Varkensvlees op de barbecue

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Recept in de picture

Lamsbiefstuk met verse salsa
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met verse salsa

Van een sappige lamsbiefstuk met verse salsa wordt elke vleesliefhebber blij. Heerlijk lamsvlees met een Zuid-Amerikaans accentje!

Check het recept of lees de info
fruitsalade met mango en kiwi

Fruitsalade met mango en een zalige dressing van limoen en munt

steak sandwich bavette

Steak sandwich met rundvlees

Handige kooktips

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Cheddar is een populaire en veelzijdige kaas. En dan bedoelen we niet de 'plastic' plakjes in de supermarkt. Wat weet jij van cheddar?

Check het recept of lees de info
Vers fruit bewaren

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Petra H op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • J.F. Feunekes op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen