- 2 eendenborstfilets met vel
- bakboter
- zout en peper uit de molen
- bakje kastanjechampignons
- 1 kleine biologische pompoen
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden
- grof zeezout
- olijfolie
- 200 cc grand marnier
- allesbinder
- een paar druppels witte truffelolie
Begin met het schillen van de pompoen. Dat gaat heel goed met een dunschiller. Als je het lekker vindt, kun je de schil ook laten zitten. Was de pompoen dan eerst goed. Halveer de pompoen en lepel de pitten en draden er uit. Snijd hem nu in mooie halve maantjes. Borstel de kastanjechampignons goed schoon. Snijd de uien in grove plakken en hak de teentjes knoflook fijn. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de groenten in een ovenschaal en schenk er een mooie olijfolie over. Bestrooi met de Italiaanse kruiden en schep alles goed om. Schuif de schaal nu voor 20 minuten in de oven.
Zo, nu hebben we alle tijd voor de eend. Dep de eend goed droog. Snij aan de velkant het vel met een scherp mes kruislings goed in. Je mag nét door het vetlaagje gaan. Zo krijg je een mooi ruitjespatroon. Keer de eendenborstfilets om en wrijf ze in met zeezout en peper uit de molen. Verwarm een koekenpan -die zo groot is dat de filets er nét inpassen – en doe er een beetje bakboter in. Leg de eend met de velkant in de pan op middelhoog vuur. Bak de eendenborstfilet 5 minuten op de velkant. Het vel moet na die vijf minuten knapperig zijn. Desnoods doe je op het laatst het gas wat hoger. Zorg dat de boter niet aan brandt. Giet er steeds een klein beetje bakboter bij. Keer de eend nu om en bak op middelhoog vuur nog 4 minuten. Haal de eend uit de pan en dek hem af met aluminiumfolie. Roer ondertussen de aanbaksels los uit de pan en voeg voorzichtig de grand marnier toe. Kook de saus even op hoog vuur in. je kunt nog wat allesbinder door de saus strooien als je een wat dikkere saus wilt. Snijd de eend in mooie repen. Haal de groenten uit de oven en bestrooi met grof zeezout. Druppel er wat witte truffelolie overheen. Niet te veel! Schep de groenten naast de eend. Giet een lepeltje van de saus over de eend. Lekker met aardappelpuree.