Eendenborstfilet met zoete honing-sojasaus – Hoewel eend in het westen eigenlijk meer als een luxe gerecht wordt gezien, is eend in het oosten één van de veel gegeten vleessoorten. Het deel van de eend, dat het meeste wordt gegeten is eendenborstfilet.
Het is goed om te weten dat er als het op eend aankomt, onderscheid gemaakt wordt in tamme en wilde eend. Een wilde eend beweegt meer dan een tamme eend, het vlees is meer doorbloed en daarom donkerder van kleur. Het vlees van een tamme eend is daarentegen weer vetter. De wilde eend scharrelt zelf zijn kostje bij elkaar, gras, waterplanten, slakjes, insecten, graan etc. Juist dit menu van de wilde eend zorgt voor een sterke wildsmaak, anders dan bij de tamme eend. Soms zie je in een restaurant bij een gerecht kooi-eend staan. Dit zijn wilde eenden die gevangen worden met een kooi en niet worden geschoten. Het vlees is daarom onbeschadigd. De mooiste wilde eenden volgens sommige koks.
Leg je eendenborstfilet van een wilde en een tamme eend naast elkaar, dan zie je dat de van de wilde eend kleiner is en donkerder van kleur. Voor onderstaand recept heb ik gebruik gemaakt van zowel een wilde als een tamme eendenborstfilet om te kunnen zien en proeven wat het verschil is. Het verschil tussen tamme en wilde eend is na bereiding goed te proeven. Naast dat de smaak van wilde eend toch wat sterker aanwezig is, merk je dat het vlees van tamme eend wat vetter is. Welke van de twee je ook kiest, de smaak van eend blijft voortreffelijk.
Eendenborstfilet met zoete honing-sojasaus
Voor dit wat oosters getinte recept voor 4 personen heb je eigenlijk niet heel erg veel nodig:
- 4 eendenborstfilets
- 4 theelepels 5-spice-poeder
- 6 eetlepels zoete soja saus (ketjap manis)
- 2 eetlepel honing
- 1 theelepel citroensap
- peper en zout
Leg de eendenborstfilets met de vette (huid) kant naar boven. Snij nu voorzichtig met een scherp mes een ruitpatroon in de vetlaag maar zorg ervoor dat deze niet helemaal in het vlees zit. Laat de vetlaag dus wel intact.
Draai de eendenborstfilet om en bestrooi de vleeskant met de kruiden, bestrooi met zout en peper en laat even intrekken.
Verhit nu een pan op middelhoog vuur maar doe hier geen olie of boter in. Leg als de pan goed heet is, de eendenborst met de vetkant naar beneden in de pan. Laat nu de vetlaag langzaam smelten tot de huid lekker knapperig is in ongeveer 5 – 6 minuten. Houd de eendenborstfilet goed in de gaten om te voorkomen dat deze aanbrandt.
Als de eendenborst filet aan de vetzijde goed knapperig is, keer je de eendenborstfilet om en bak deze in het gesmolten vet tot deze een mooie donkere kleur heeft, giet met een theelepel het vet zo nu en dan over de vetlaag om deze mooi en sappig te houden.
Houd voor medium rare ongeveer 3 minuten aan of indien je deze hebt, steek je een kernthermometer in het dikste gedeelte van het vlees en houd je 65 graden aan als kerntemperatuur. Leg het vlees nu op een snijplank onder aluminiumfolie en laat het 10 minuten rusten voordat je het vlees in plakken snijdt.
Maak ondertussen de saus. Giet hiervoor het bakvet over in een steelpannetje en breng het weer aan de kook samen met het citroensap, ketjap manis en honing en laat zachtjes doorsudderen. Blijf roeren tot de honing volledig in de saus is opgelost.
Snij na 10 minuten de eendenborst filet in dunne plakken en giet de saus over de eendenborstfilet. Strooi er eventueel wat geroosterde sesamzaadjes over ter garnering. Dit gerecht smaakt heerlijk met een noedelgerecht.
135 graden kerntemperaruur is echt VEEL TE HOOG. Dan wordt deze geheel doorbakken en dan haal je nog 135 niet. Of is het recept vertaald en 135 Fahrenheit ?
Je hebt gelijk Marco…. het moet 65 graden kerntemperatuur zijn. Onze recepten worden overigens niet vertaald, maar in eigen keukens getest. Blijkbaar is er sprake van een tikfoutje. We passen het ook direct aan.