Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Eenvoudig ‘Handmade’ volkorenbrood

6 2.620

Eenvoudig ‘Handmade’ volkorenbrood – Dit smakelijke volkorenbrood kun je eenvoudig zelf maken ook al bezit je geen kneedmachine of een broodbakblik. Het enige wat je nodig hebt zijn twee handen, ingrediënten van goede kwaliteit, een oven en een keukenweegschaal. Dat is echt alles! Helaas, nu heb je geen excuses meer om zelf geen lekker en gezond volkorenbrood te hoeven bakken. Dus zet alle spullen klaar, maak een stuk van het aanrecht vrij, stroop je mouwen op en ga aan de slag ….. Veel plezier!


Eenvoudig ‘Handmade’ volkorenbrood

 • 200 gr tarwebloem
 • 200 gr tarwevolkorenmeel
 • 6 gr gedroogde gist
 • 8 gr bakkerszout
 • 1 el zonnebloemolie
 • 1 el vloeibare honing
 • 240 ml lauwwarme melk
 • 2 handen
 • weegschaal
 • bakplaat bekleed met bakpapier
 • stukje ingevet plastic om het deeg af te dekken

Doe de droge ingrediënten in een kom en meng alles goed door elkaar. Los dan de honing op in de lauwwarme melk (maak de melk niet te warm, lauw dus, anders gaat de gist dood!) Voeg de zonnebloemolie toe en schenk dan het natte mengsel bij het droge. Dan goed mengen met je handen of eventueel een pollepel. Al het vocht moet door het meel worden op genomen.

Leg het deeg op een schoon werkvlak, schraap de kom goed leeg, stroop de mouwen op en nu gaat het echte werk beginnen …

Kneed het deeg ca. 20 á 25 min. met de hand totdat er een soepel en elastisch deeg is ontstaan. Controleer dit door een klein stukje deeg, met je handen, tot een heel dun lapje te kneden. Zo dun dat je er bijna door heen kunt kijken. Wanneer het deeg niet 1,2,3, stuk gaat is het klaar, anders nog een paar minuten door kneden.

Vet een kom lichtjes in met (zonnebloem)olie, leg het deeg erin en dek het af met een stukje plastic. (een opengeknipt plasticzakje werkt prima). Laat het deeg bij kamertemperatuur rijzen totdat het in omvang verdubbeld is, dit duurt ongeveer 1 uur. (1ste rijs)

Maak intussen het werkblad schoon, zodat je na de eerste rijstijd weer verder kunt. En bekleed de bakplaat alvast met bakpapier.

Hier kun je zien hoe je een batard, zo heet dit model brood, moet vormen:

Wanneer je van het deeg een batard gevormd hebt, leg deze dan met de naad naar beneden op het bakpapier. Dek het deeg af met het stuk ingevette plastic en laat het wederom bij kamertemperatuur 1 uur rijzen. (2de rijs).

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Haal voorzichtig het plastic van het deeg en snij, met een scherp mes, 3 x de bovenkant van het brood in. (Zie foto.) Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak het brood in ca. 25 á 30 min goudbruin. Laat het eerst goed afkoelen op een rooster voordat je het brood gaat snijden.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 Reacties
 1. kookpot62 zegt

  Hoi Xandra,ik las ook dat je koolzaad en boter heb gebruikt denk ook daardoor dat het deeg zo bleef plakken.Het brood is ook heerlijk met provinciale kruiden e.d.Leuk dat je het heb gemaakt.

  1. Xandra (lekker tafelen) zegt

   Beste kookpot62, ik blijf oefenen 😉

 2. kookpot62 zegt

  Dit karnemelksebrood is nog makkelijker te maken.Verwarm de oven voor op 220 gr.Roer 500 gr volkorenmeel,5 dl karnemelk,20 gr bakpoeder(zakje)en 1 tl zout of kruidenzout door elkaar met de mixer of handen.Vul een licht ingevet bakblik met de deegmassa of vorm met de handen een grote deegbol en leg dit op een licht ingevette bakblik en laat dit 40 min in de oven gaar worden.Laat daarna het brood afkoelen op een rooster.Bewaren in broodzak/doos of in een theedoek.Heerlijk met jam of appel/peren stroop.Dit brood kan je ook maken met gemengde kruiden,gesneden olijven of met tomaatjes op olie.Voor boerenbrood het warme brood na het bakken bedekken met nog wat meel.

  1. Lekker Tafelen (Xandra) zegt

   Beste Kookpot62,

   Dank je wel voor het recept! Ik ben er erg nieuwsgierig naar en ga het binnenkort eens uitproberen.

   Groetjes, Xandra

  2. Xandra (lekker tafelen) zegt

   Beste Kookpot62, ik heb het brood gebakken(zie mijn verslag elder op lt), wel met wat kleine (persoonlijke)aanpassingen. Het is erg lekker en snel te maken, maar is wat moeilijk te vormen (kleverig).
   Misschien een kwestie van oefenen of eens proberen te bakken in een gietijzeren braadpan? Ik ga dit brood zeker vaker maken. Nogmaals bedankt voor het delen van het recept.

   Groetjes, Xandra

   1. kookpot62 zegt

    Hoi Xandra,met natgemaakte handen lukt het vaak beter.groetjes.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer