• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, februari 6, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Brood

Eenvoudig ‘Handmade’ volkorenbrood

door Redactie
in Brood, Ontbijt en lunch, Recepten
0
6
Eenvoudig ‘Handmade’ volkorenbrood

Eenvoudig ‘Handmade’ volkorenbrood – Dit smakelijke volkorenbrood kun je eenvoudig zelf maken ook al bezit je geen kneedmachine of een broodbakblik. Het enige wat je nodig hebt zijn twee handen, ingrediënten van goede kwaliteit, een oven en een keukenweegschaal. Dat is echt alles! Helaas, nu heb je geen excuses meer om zelf geen lekker en gezond volkorenbrood te hoeven bakken. Dus zet alle spullen klaar, maak een stuk van het aanrecht vrij, stroop je mouwen op en ga aan de slag ….. Veel plezier!

Eenvoudig ‘Handmade’ volkorenbrood

  • 200 gr tarwebloem
  • 200 gr tarwevolkorenmeel
  • 6 gr gedroogde gist
  • 8 gr bakkerszout
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 el vloeibare honing
  • 240 ml lauwwarme melk
  • 2 handen
  • weegschaal
  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • stukje ingevet plastic om het deeg af te dekken

Doe de droge ingrediënten in een kom en meng alles goed door elkaar. Los dan de honing op in de lauwwarme melk (maak de melk niet te warm, lauw dus, anders gaat de gist dood!) Voeg de zonnebloemolie toe en schenk dan het natte mengsel bij het droge. Dan goed mengen met je handen of eventueel een pollepel. Al het vocht moet door het meel worden op genomen.

Leg het deeg op een schoon werkvlak, schraap de kom goed leeg, stroop de mouwen op en nu gaat het echte werk beginnen …

Kneed het deeg ca. 20 á 25 min. met de hand totdat er een soepel en elastisch deeg is ontstaan. Controleer dit door een klein stukje deeg, met je handen, tot een heel dun lapje te kneden. Zo dun dat je er bijna door heen kunt kijken. Wanneer het deeg niet 1,2,3, stuk gaat is het klaar, anders nog een paar minuten door kneden.

Vet een kom lichtjes in met (zonnebloem)olie, leg het deeg erin en dek het af met een stukje plastic. (een opengeknipt plasticzakje werkt prima). Laat het deeg bij kamertemperatuur rijzen totdat het in omvang verdubbeld is, dit duurt ongeveer 1 uur. (1ste rijs)

Maak intussen het werkblad schoon, zodat je na de eerste rijstijd weer verder kunt. En bekleed de bakplaat alvast met bakpapier.

Hier kun je zien hoe je een batard, zo heet dit model brood, moet vormen:

Wanneer je van het deeg een batard gevormd hebt, leg deze dan met de naad naar beneden op het bakpapier. Dek het deeg af met het stuk ingevette plastic en laat het wederom bij kamertemperatuur 1 uur rijzen. (2de rijs).

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Haal voorzichtig het plastic van het deeg en snij, met een scherp mes, 3 x de bovenkant van het brood in. (Zie foto.) Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak het brood in ca. 25 á 30 min goudbruin. Laat het eerst goed afkoelen op een rooster voordat je het brood gaat snijden.

Tafel lekker!

DeelPin29Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Rode kool stamppot met appel en ananas
Stamppot

Rode kool stamppot met appel en ananas

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook
Recepten

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten
Bijgerecht

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Kaassoep met geroosterde knoflook
Soep

Kaassoep met geroosterde knoflook

Gekarameliseerde ananas met ijs
Nagerecht

Gekarameliseerde ananas met ijs

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Reacties 6

  1. kookpot62 says:
    10 jaar geleden

    Hoi Xandra,ik las ook dat je koolzaad en boter heb gebruikt denk ook daardoor dat het deeg zo bleef plakken.Het brood is ook heerlijk met provinciale kruiden e.d.Leuk dat je het heb gemaakt.

    Beantwoorden
    • Xandra (lekker tafelen) says:
      10 jaar geleden

      Beste kookpot62, ik blijf oefenen 😉

      Beantwoorden
  2. kookpot62 says:
    10 jaar geleden

    Dit karnemelksebrood is nog makkelijker te maken.Verwarm de oven voor op 220 gr.Roer 500 gr volkorenmeel,5 dl karnemelk,20 gr bakpoeder(zakje)en 1 tl zout of kruidenzout door elkaar met de mixer of handen.Vul een licht ingevet bakblik met de deegmassa of vorm met de handen een grote deegbol en leg dit op een licht ingevette bakblik en laat dit 40 min in de oven gaar worden.Laat daarna het brood afkoelen op een rooster.Bewaren in broodzak/doos of in een theedoek.Heerlijk met jam of appel/peren stroop.Dit brood kan je ook maken met gemengde kruiden,gesneden olijven of met tomaatjes op olie.Voor boerenbrood het warme brood na het bakken bedekken met nog wat meel.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen (Xandra) says:
      10 jaar geleden

      Beste Kookpot62,

      Dank je wel voor het recept! Ik ben er erg nieuwsgierig naar en ga het binnenkort eens uitproberen.

      Groetjes, Xandra

      Beantwoorden
    • Xandra (lekker tafelen) says:
      10 jaar geleden

      Beste Kookpot62, ik heb het brood gebakken(zie mijn verslag elder op lt), wel met wat kleine (persoonlijke)aanpassingen. Het is erg lekker en snel te maken, maar is wat moeilijk te vormen (kleverig).
      Misschien een kwestie van oefenen of eens proberen te bakken in een gietijzeren braadpan? Ik ga dit brood zeker vaker maken. Nogmaals bedankt voor het delen van het recept.

      Groetjes, Xandra

      Beantwoorden
      • kookpot62 says:
        10 jaar geleden

        Hoi Xandra,met natgemaakte handen lukt het vaak beter.groetjes.

        Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Rode kool stamppot met appel en ananas
Stamppot

Rode kool stamppot met appel en ananas

Deze friszoete rode kool stamppot met appel en ananas is door zijn kleur een feest om te zien en favoriet bij jong en oud.

Check het recept of lees de info
Ham-kaasrolletjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Handige kooktips

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!

Check het recept of lees de info
ei bakken

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Linda op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen