• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, mei 28, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Ontbijt en lunch

Eggs Benedict; Daar kom je graag je bed voor uit

Redactie door Redactie
in Ontbijt en lunch, Recepten
0
0
Eggs Benedict

Eggs Benedict; Daar kom je graag je bed voor uit – Heb je dit gerecht wel eens geproefd? Dit is nu iets waarvoor ze me wakker mogen maken. De eerste keer dat ik dit at, was – ja het klinkt decadent – in New York. Maar het is dan ook een echt goed Amerikaans ontbijtgerecht. Ik heb het zelf heel lang niet durven maken, omdat ik dacht dat het me niet zou lukken. Je moet namelijk eitjes pocheren (best lastig) en een Hollandaisesaus maken (ook niet eenvoudig). En dan moet alles natuurlijk gelijk klaar zijn, want je wilt het liefst een warm eitje en dito saus.

Maar omdat manlief (die je hiervoor ook wakker mag maken) bleef aandringen, ben ik me er maar eens in gaan verdiepen en kwam ik uiteindelijk met een zeer maakbare versie, die ook nog net zo heerlijk smaakt als in mijn herinnering. Eén waarschuwing: het is beslist cholesterol-verhogend dus niet dagelijks voorzetten!

Wat zijn Eggs Benedict?

Eggs Benedict is een eiergerecht dat in 1942 in New York is ontstaan en de naam van zijn bedenker – Lemuel Benedict – heeft meegekregen. Oorspronkelijk een beboterde toast met een gepocheerd ei, een plak bacon en Hollandaisesaus. Al gauw wijzigde het gerecht een beetje en werd de bacon vervangen voor een plak ham (tegenwoordig soms ook gerookte zalm) en de toast door een muffin. Geroosterde halve beschuitbollen doen het overigens ook uitstekend! Omdat het een beetje bewerkelijk is, is het beter om het meteen voor 4 personen klaar te maken.

Eggs Benedict; Daar kom je graag je bed voor uit

Voor 4 personen:

  •  2 beschuitbollen (of 4 muffins of crumpets)
  • 6 eieren
  • 4 plakken ham (liefst lekkere plakken van de slager)
  • 125 gram boter
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 citroen
  • peper en zout
  • eventueel wat gehakte peterselie voor de decoratie

Alles zit hem in de voorbereiding, want je wilt warme eitjes, warm brood en warme saus. Als je onderstaande instructies volgt, komt het goed. Zet de volgende keukenartikelen klaar:

  • een grote koekenpan (liefst een roestvrijstalen),
  • een steelpannetje,
  • een schuimspaan,
  • een garde,
  • een opscheplepel,
  • een volle waterkoker,
  • 4 ontbijtborden op het aanrecht.

Zorg verder dat de tafel is gedekt. Zet van te voren koffie of thee, pers sinaasappels uit of weet ik wat je verder lekker vindt.

Ok, nu gaan we aan de slag. Zet de oven op grillstand en kook het water in de waterkoker. Doe van 2 eitjes de dooiers in het steelpannetje en voeg de 2 eetlepels azijn toe. Haal de ham uit de ijskast en haal vast de vier plakken uit het pak. Vouw ze vast zó dat ze mooi op de beschuitbollen of muffins passen. Snijd de beschuitbollen door tweeën.

Zet ook vast een bord klaar waarop je een paar vellen keukenpapier legt.

Zo pocheer je eieren voor dummies

We gaan pocheren à la Delia Smith. Zij heeft een pocheer-techniek-voor-dummies die niet echt fout kan gaan: pocheren in de koekenpan! Zodra het water heeft gekookt giet je ongeveer 2 à 3 cm. water in de koekenpan die al op het fornuis staat en zet je het vuur hoog totdat het weer kookt. Dan zet je het vuur laag, zodat het zachtjes borrelt en je laat er voorzichtig één voor één de vier eitjes (die je opentikt) inglijden. Na 1 minuut zet je het vuur uit en laat je de eitjes nog 9 minuten nagaren (zet de eierwekker op 9 minuten).

Zo maak je de Hollandaisesaus

Nu zet je het vuur heel zachtjes aan voor het steelpannetje en voeg je de boter toe aan het eiermengsel, met wat peper en zout. Klop zachtjes regelmatig met de garde, totdat je een vla-achtige consistentie hebt. Dat duurt als het goed is 5 à 6 minuten. Doe halverwege de muffins of beschuitbollen onder de grill, en haal ze er na 2 minuten uit (terwijl je dus nog bezig bent met de saus). Leg ze vast op de bordjes en leg er ook al vast een plak ham op.

Breng de saus nog even op smaak met een kneepje citroen en proef. Misschien moet er nog meer citroen bij, of nog wat peper of zout. Zet het vuur uit. Als het goed is, gaat nu ook de eierwekker ongeveer.

Nu haal je de eieren voorzichtig met een schuimspaan uit het water en je legt ze even op het bord met het keukenpapier. Dan zijn ze niet meer zo nat. Voorzichtig (met je handen gaat het best) de eieren van het papier halen en op de ham leggen. Nu nog de saus erover en zorg dat iedereen aan tafel zit om te genieten!

Je ochtend kan niet meer stuk!

 

Tags: BrunchBrunchenEieren
DeelPin20Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Oosterse wokschotel met broccoli
Wokken

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine
Hoofdgerecht

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Carpaccio van honingmeloen
Voorgerecht

Carpaccio van honingmeloen ( Voorgerecht )

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm
Salade

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm

Asperges met biefstuk
Vleesgerechten

Asperges met biefstuk; Smaakvol, puur en eenvoudig

Aardbeientaart met witte chocolade 17.19.19
Taart

Aardbeientaart met een zachte mousse van witte chocolade

Dressings op basis van yoghurt
Dressing

Dressings op basis van yoghurt

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen