• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
dinsdag, april 13, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Ontbijt en lunch

Eggs Benedict; Daar kom je graag je bed voor uit

door Redactie
in Ontbijt en lunch, Recepten
0
0
Eggs Benedict

Eggs Benedict; Daar kom je graag je bed voor uit – Heb je dit gerecht wel eens geproefd? Dit is nu iets waarvoor ze me wakker mogen maken. De eerste keer dat ik dit at, was – ja het klinkt decadent – in New York. Maar het is dan ook een echt goed Amerikaans ontbijtgerecht. Ik heb het zelf heel lang niet durven maken, omdat ik dacht dat het me niet zou lukken. Je moet namelijk eitjes pocheren (best lastig) en een Hollandaisesaus maken (ook niet eenvoudig). En dan moet alles natuurlijk gelijk klaar zijn, want je wilt het liefst een warm eitje en dito saus.

Maar omdat manlief (die je hiervoor ook wakker mag maken) bleef aandringen, ben ik me er maar eens in gaan verdiepen en kwam ik uiteindelijk met een zeer maakbare versie, die ook nog net zo heerlijk smaakt als in mijn herinnering. Eén waarschuwing: het is beslist cholesterol-verhogend dus niet dagelijks voorzetten!

Wat zijn Eggs Benedict?

Eggs Benedict is een eiergerecht dat in 1942 in New York is ontstaan en de naam van zijn bedenker – Lemuel Benedict – heeft meegekregen. Oorspronkelijk een beboterde toast met een gepocheerd ei, een plak bacon en Hollandaisesaus. Al gauw wijzigde het gerecht een beetje en werd de bacon vervangen voor een plak ham (tegenwoordig soms ook gerookte zalm) en de toast door een muffin. Geroosterde halve beschuitbollen doen het overigens ook uitstekend! Omdat het een beetje bewerkelijk is, is het beter om het meteen voor 4 personen klaar te maken.

Eggs Benedict; Daar kom je graag je bed voor uit

Voor 4 personen:

  •  2 beschuitbollen (of 4 muffins of crumpets)
  • 6 eieren
  • 4 plakken ham (liefst lekkere plakken van de slager)
  • 125 gram boter
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 citroen
  • peper en zout
  • eventueel wat gehakte peterselie voor de decoratie

Alles zit hem in de voorbereiding, want je wilt warme eitjes, warm brood en warme saus. Als je onderstaande instructies volgt, komt het goed. Zet de volgende keukenartikelen klaar:

  • een grote koekenpan (liefst een roestvrijstalen),
  • een steelpannetje,
  • een schuimspaan,
  • een garde,
  • een opscheplepel,
  • een volle waterkoker,
  • 4 ontbijtborden op het aanrecht.

Zorg verder dat de tafel is gedekt. Zet van te voren koffie of thee, pers sinaasappels uit of weet ik wat je verder lekker vindt.

Ok, nu gaan we aan de slag. Zet de oven op grillstand en kook het water in de waterkoker. Doe van 2 eitjes de dooiers in het steelpannetje en voeg de 2 eetlepels azijn toe. Haal de ham uit de ijskast en haal vast de vier plakken uit het pak. Vouw ze vast zó dat ze mooi op de beschuitbollen of muffins passen. Snijd de beschuitbollen door tweeën.

Zet ook vast een bord klaar waarop je een paar vellen keukenpapier legt.

Zo pocheer je eieren voor dummies

We gaan pocheren à la Delia Smith. Zij heeft een pocheer-techniek-voor-dummies die niet echt fout kan gaan: pocheren in de koekenpan! Zodra het water heeft gekookt giet je ongeveer 2 à 3 cm. water in de koekenpan die al op het fornuis staat en zet je het vuur hoog totdat het weer kookt. Dan zet je het vuur laag, zodat het zachtjes borrelt en je laat er voorzichtig één voor één de vier eitjes (die je opentikt) inglijden. Na 1 minuut zet je het vuur uit en laat je de eitjes nog 9 minuten nagaren (zet de eierwekker op 9 minuten).

Zo maak je de Hollandaisesaus

Nu zet je het vuur heel zachtjes aan voor het steelpannetje en voeg je de boter toe aan het eiermengsel, met wat peper en zout. Klop zachtjes regelmatig met de garde, totdat je een vla-achtige consistentie hebt. Dat duurt als het goed is 5 à 6 minuten. Doe halverwege de muffins of beschuitbollen onder de grill, en haal ze er na 2 minuten uit (terwijl je dus nog bezig bent met de saus). Leg ze vast op de bordjes en leg er ook al vast een plak ham op.

Breng de saus nog even op smaak met een kneepje citroen en proef. Misschien moet er nog meer citroen bij, of nog wat peper of zout. Zet het vuur uit. Als het goed is, gaat nu ook de eierwekker ongeveer.

Nu haal je de eieren voorzichtig met een schuimspaan uit het water en je legt ze even op het bord met het keukenpapier. Dan zijn ze niet meer zo nat. Voorzichtig (met je handen gaat het best) de eieren van het papier halen en op de ham leggen. Nu nog de saus erover en zorg dat iedereen aan tafel zit om te genieten!

Je ochtend kan niet meer stuk!

 

Tags: BrunchBrunchenEieren
DeelPin18Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

frittata recepten
Specials

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

dijonaisesaus
Saus

Dijonaisesaus; Voor vlees, vis of groenten

Aardappelsalade met ei
Salade

Aardappelsalade met ei

Eton mess
Nagerecht

Eton mess, een toetje waarvoor zeker geldt “less is more”

Soezen bakken; met een vulling van advocaat-room - pasen - recept
Gebak

Soezen bakken; met een vulling van advokaat-room

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

frittata recepten
Specials

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.

Lees verder
Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

karnemelk

Karnemelk; Ook dat is een musthave in je koelkast

Nieuwe recepten

Broodje hamburger hawai
Vleesgerechten

Broodje hamburger Hawaï met kaas en ananas

Een gegrilde hamburger op een broodje met daarop een schijf ananas bedolven onder gesmolten kaas, dat mag een broodje hamburger...

Lees verder
Zoetzure linten van komkommer en wortel

Zoetzure linten van komkommer en wortel

Kippenvleugeltjes in shoarmamarinade

Kippenvleugeltjes in shoarmamarinade

Handige kooktips

schuimomelet
Kookschool

Schuimomelet; Het recept voor een extra luchtige omelet

Een luxe en luchtige uitvoering maken van een omelet? Probeer dan eens de schuimomelet! Zowel in hartige als in zoete...

Lees verder
Raapsteeltjes bereiden

Raapsteeltjes bereiden, dat doe je zo!

boter klaren of geklaarde boter maken

Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • unieke_henrike op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • Redactie op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Ria op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Jeroen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Scholrolletjes met Dijonaisesaus
  • Frank van der Bolt op Scholrolletjes met Dijonaisesaus
  • Redactie op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen