Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Eggs Benedict; Daar kom je graag je bed voor uit

Eggs Benedict is het ultieme Amerikaanse eiergerecht voor het ontbijt, de brunch of lunch. Gepocheerde eieren met ham en Hollandaisesaus op een muffin. Met stap-voor-stap instructies, ook voor dummies!

0 1.001

Eggs Benedict; Daar kom je graag je bed voor uit – Heb je dit gerecht wel eens geproefd? Dit is nu iets waarvoor ze me wakker mogen maken. De eerste keer dat ik dit at, was – ja het klinkt decadent – in New York. Maar het is dan ook een echt goed Amerikaans ontbijtgerecht. Ik heb het zelf heel lang niet durven maken, omdat ik dacht dat het me niet zou lukken. Je moet namelijk eitjes pocheren (best lastig) en een Hollandaisesaus maken (ook niet eenvoudig). En dan moet alles natuurlijk gelijk klaar zijn, want je wilt het liefst een warm eitje en dito saus.

Maar omdat manlief (die je hiervoor ook wakker mag maken) bleef aandringen, ben ik me er maar eens in gaan verdiepen en kwam ik uiteindelijk met een zeer maakbare versie, die ook nog net zo heerlijk smaakt als in mijn herinnering. Eén waarschuwing: het is beslist cholesterol-verhogend dus niet dagelijks voorzetten!


Wat zijn Eggs Benedict?

Eggs Benedict is een eiergerecht dat in 1942 in New York is ontstaan en de naam van zijn bedenker – Lemuel Benedict – heeft meegekregen. Oorspronkelijk een beboterde toast met een gepocheerd ei, een plak bacon en Hollandaisesaus. Al gauw wijzigde het gerecht een beetje en werd de bacon vervangen voor een plak ham (tegenwoordig soms ook gerookte zalm) en de toast door een muffin. Geroosterde halve beschuitbollen doen het overigens ook uitstekend! Omdat het een beetje bewerkelijk is, is het beter om het meteen voor 4 personen klaar te maken.

Eggs Benedict; Daar kom je graag je bed voor uit

Voor 4 personen:

 •  2 beschuitbollen (of 4 muffins of crumpets)
 • 6 eieren
 • 4 plakken ham (liefst lekkere plakken van de slager)
 • 125 gram boter
 • 2 eetlepels azijn
 • 1 citroen
 • peper en zout
 • eventueel wat gehakte peterselie voor de decoratie

Alles zit hem in de voorbereiding, want je wilt warme eitjes, warm brood en warme saus. Als je onderstaande instructies volgt, komt het goed. Zet de volgende keukenartikelen klaar:

 • een grote koekenpan (liefst een roestvrijstalen),
 • een steelpannetje,
 • een schuimspaan,
 • een garde,
 • een opscheplepel,
 • een volle waterkoker,
 • 4 ontbijtborden op het aanrecht.

Zorg verder dat de tafel is gedekt. Zet van te voren koffie of thee, pers sinaasappels uit of weet ik wat je verder lekker vindt.

Ok, nu gaan we aan de slag. Zet de oven op grillstand en kook het water in de waterkoker. Doe van 2 eitjes de dooiers in het steelpannetje en voeg de 2 eetlepels azijn toe. Haal de ham uit de ijskast en haal vast de vier plakken uit het pak. Vouw ze vast zó dat ze mooi op de beschuitbollen of muffins passen. Snijd de beschuitbollen door tweeën.

Zet ook vast een bord klaar waarop je een paar vellen keukenpapier legt.

Zo pocheer je eieren voor dummies

We gaan pocheren à la Delia Smith. Zij heeft een pocheer-techniek-voor-dummies die niet echt fout kan gaan: pocheren in de koekenpan! Zodra het water heeft gekookt giet je ongeveer 2 à 3 cm. water in de koekenpan die al op het fornuis staat en zet je het vuur hoog totdat het weer kookt. Dan zet je het vuur laag, zodat het zachtjes borrelt en je laat er voorzichtig één voor één de vier eitjes (die je opentikt) inglijden. Na 1 minuut zet je het vuur uit en laat je de eitjes nog 9 minuten nagaren (zet de eierwekker op 9 minuten).

Zo maak je de Hollandaisesaus

Nu zet je het vuur heel zachtjes aan voor het steelpannetje en voeg je de boter toe aan het eiermengsel, met wat peper en zout. Klop zachtjes regelmatig met de garde, totdat je een vla-achtige consistentie hebt. Dat duurt als het goed is 5 à 6 minuten. Doe halverwege de muffins of beschuitbollen onder de grill, en haal ze er na 2 minuten uit (terwijl je dus nog bezig bent met de saus). Leg ze vast op de bordjes en leg er ook al vast een plak ham op.

Breng de saus nog even op smaak met een kneepje citroen en proef. Misschien moet er nog meer citroen bij, of nog wat peper of zout. Zet het vuur uit. Als het goed is, gaat nu ook de eierwekker ongeveer.

Nu haal je de eieren voorzichtig met een schuimspaan uit het water en je legt ze even op het bord met het keukenpapier. Dan zijn ze niet meer zo nat. Voorzichtig (met je handen gaat het best) de eieren van het papier halen en op de ham leggen. Nu nog de saus erover en zorg dat iedereen aan tafel zit om te genieten!

Je ochtend kan niet meer stuk!

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer