Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Elzasser zuurkool; Bourgondisch genieten!

1 4.158

Elzasser zuurkool. Dit zuurkoolgerecht maakt de bourgondiër in je los! Het perfecte voorbeeld van lekker, vers en uitgebreid tafelen. Toch is het niet al te moeilijk te maken. Er zijn talloze varianten op de receptuur. Bij deze mijn favoriete Elzasser zuurkool. Schroom vooral niet om te experimenteren. De basis is dat de zuurkool gestoofd wordt in Elzasser wijn. Lekker lang stoven en serveren met diverse soorten vlees. Verse Rookworst, Spek, Frankfurters of knakworsten. Casserlerib, wat je maar wil. Kies je eigen smaken, onderstaand recept is een prima basis!

Elzasser zuurkool


Zo maak je Elzasser zuurkool

3-IMG_07921 1/2 kilo vatverse zuurkool

1 1/2 kilo vastkokende aardappelen

2 grote uien

2 tenen knoflook

3 eetlepels vet (eerst het vetspek uitbakken)

1 theelepel kummel

1 theelepel korianderzaad

5 takjes tijm

3 laurierblaadjes

10 gekneusde jeneverbessen

500 ml. droge Elzasser wijn

1 rookworst

1 runderrookworst

3 Frankfurters

1 stukje gerookt spek

Plakjes vetspek

Pel de uien, halveer ze en snijd de helfte in ringen. Pel de knoflook en snipper fijn. Verhit het vet in een pan met dikke bodem. Bak hierin ui en knoflook tot ze net glazig zijn. Voeg alle kruiden toe en laat even meebakken. Blus dan af met de Elzasser wijn.

Verdeel de vatzuurkool erover en vul aan met water tot net onder de zuurkool. Doe het deksel op de pan en laat het geheel 45 minuten op een zeer laag vuur stoven. Roer daarna alles doorelkaar en laat nog eens 45 minuten stoven. 

Schil ondertussen de aardappelen en kook ze in water met wat zout in 20 minuten gaar. Laat de rookworst en de frankfurters 20 minuten wellen (water net niet koken). Snij het spek in stukken, mag best wat dikker, en bak dit goed uit. 

Serveer de gestoofde zuurkool met de aardappelen en de verschillende vlees- en worstsoorten. Serveer met mosterd en een heerlijk glas Elzasser wijn uiteraard. 

Vatverse zuurkool is in deze Elzasser zuurkool een must! De zachtere smaak komt hierin veel beter tot z’n recht! Om zuurkool nog zachter te maken haal je deze uit het zuur en spoel je het even af onder de kraan. Zo verdwijnt de zure smaak. Laat het wel goed uitlekken.

 

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
 1. g zegt

  dit is echt heerlijk,met hoofdletter H,ik heb het wel eens zelf ook gemaakt.niet zo erg erg uitgebreid,maar wel met casselrib,knakworstjes,geen spek,wel een rookworstje.
  gekookte aardappelen.
  en de uien meestoven,met de wijn,die ik met water vermengde.
  wij houden wel van het zuur van de zuurkool,dus,die mag niet weggegooit,worden.
  dus alles meestoven,niet het spek dus,en na 45minuten,wel afgieten,maar vocht niet weggooien.
  maar met mosterd ,en een beetje bloem een sausje maken.
  dat was mijn receptje voor de elzasser zuurkool.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer