Engelse Gebakken Bloemkool
We weten allemaal hoe gezond bloemkool is, maar we eten natuurlijk niet (alleen) uit gezondheidsoverwegingen bloemkool. Dit recept voor Engelse Gebakken Bloemkool lijkt misschien niet bijzonder, maar de Engelse mosterdpoeder als belangrijkste smaakmaker springt eruit! Je bloemkool smaakt ineens heel anders en zó lekker, dat je er niet eens bij nadenkt dat het nog erg gezond is ook.
Engels mosterdpoeder kan je kopen in blikjes (Coleman). Sommige (grote) supermarkten hebben ze in het assortiment, natuurvoedingswinkels verkopen mosterdpoeder, en sommige Turkse of Marokkaanse winkels.
Bloemkool ovenschotels; zet deze varianten met gemak op tafel
Recepten voor de lekkerste bloemkool ovenschotels, deze fantastische ovenschotels zet je op een doordeweekse dag met gemak op tafel.
Voor de Engelse Gebakken Bloemkool:
- 1 bloemkool, in roosjes gesneden
- 250 gram bacon, in dunne reepjes gesneden
- 250 gram champignons, in dunne plakjes gesneden
- 1 eetlepel boter
- 50 gram bloem
- een mespuntje Engelse mosterdpoeder
- 250 ml melk
- 200 gram Gruyère kaas, geraspt
- 60 ml crème fraîche
- zout, peper, nootmuskaat naar eigen smaak
Voor de top laag:
- 3 eetlepels paneermeel
- 3 eetlepels geraspte parmezaanse kaas
Bereidingswijze:
Kook de bloemkool in een grote pan water voor ongeveer 10 minuten. Als de bloemkool gaar is giet het water af of gooi in de vergiet en zet de bloemkool aan de kant.
Voor de bechamelsaus: Bak de bacon reepjes ongeveer 3-4 minuten in een koekenpan zonder boter of olie. Haal de bacon uit de koekenpan en zet aan de kant. Voeg de gesneden champignons toe in de pan met het overgebleven vet van de bacon en bak voor 2-3 minuten. Haal de champignons uit de pan en zet aan de kant.
Smelt de boter in een schone steelpan op medium warmte. Voeg langzaam het bloem toe en meng het goed door elkaar. Voeg de melk toe en roer door elkaar tot een gladde brij, voeg dan de mosterdpoeder toe, en vervolgens de geraspte kaas en de crème fraîche. Blijf roeren totdat de kaas gesmolten is de het mengsel dik en romig is. Breng op smaak met zout vers gemalen peper, voeg nu de bacon en de champignons toe.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Doe de bloemkool in een oven vaste schaal en giet de kaassaus erover heen. Strooi een mespuntje nootmuskaat over de kaassaus.
Voor de top laag: meng het paneermeel met de parmezaanse kaas en strooi dit over de bloemkool. Zet de schaal in de oven en bak voor 15 minuten in de voorverwarmde oven. De Engelse Gebakken Bloemkool in nu klaar om geserveerd te worden.
Het gerecht is heerlijk met een salade of met een vleesgerecht, als onderdeel van een menu met weinig koolhydraten.