Even geen tapenade – Midden-Oosterse tomatendip
Buiten begint het s’avonds kouder te worden, binnen knispert de open haard of flikkeren de waxinelichtjes in kleurige houdertjes…. Het is borreltijd. Lekker met toastjes en Franse kaas, en natuurlijk nog iets anders om te smeren of te dippen. Maar alsjeblieft even géén tapenade. Ik ben namelijk een beetje tapenade-moe. Dat klinkt misschien een beetje hautain, maar zo is het niet bedoeld. Na de oorspronelijke zwarte-olijven tapenade, kwam de vrolijke groene tapenade, gevolgd door de tomaten-bospaddestoelen-courgette tapenade. Lekker, heerlijk zelfs, maar nu zijn de grenzen bereikt. De voornamelijk industriële tapenades zijn eigenlijk te zout, de gebruikte olie is beslist geen extra vierge olijfolie en de smaak van de groenten zijn er niet in terug te herkennen. Die komt vooral van E-nummers. Nee, dan graag even iets anders. Nou kwam ik laatst een recept tegen voor een zoete tomatendip van Claudia Roden, de koningin van de Midden-Oosterse keuken. Ik ben er mee gaan experimenteren en heb er mijn eigen draai aan gegeven. Resultaat: Het is heel erg lekker, gemakkelijk te maken en ook nog erg goedkoop. Bovendien is het origineel en lekker als dip én als saus. De kaneel die er door gaat maakt je hele lichaam warm. Dit mediterrane gerecht past gewoon bij ons klimaat! Je vrienden zullen je bejubelen! Ook lekker natuurlijk als onderdeel van een mezze-tafel.
Nodig voor 4-6 personen:
- 2 blikken à 400 ml. gepelde tomaten op sap,
- 2 eetlepels suiker,
- 1 à 2 eetlepels olijfolie,
- zout,
- 2 eetlepels honing,
- 2 theelepels kaneel,
- 1 eetlepel maïzena
- peper
Doe de tomaten met het sap in een pannetje op het vuur en voeg de suiker, zout naar smaak en olijfolie toe. Laat ruim een half uur pruttelen om een middelmatig vuurtje totdat de boel flink is ingekookt en zo dik is als tomatenpastasaus. Je zult af en toe even moeten roeren. Gebruik dan de pureestamper om de overgebleven stukken tomaat fijn te krijgen. Voeg vervolgens de honing en kaneel toe. Doe de maïzena in een klein kommetje of een glas, voeg 2 eetlepels saus toe en roer totdat je een glad papje hebt. Dat is even doorroeren in het begin, maar opeens gaat het soepel. Voeg nog wat lepels saus toe en giet dan het mengsel in de pan. Goed met de pollepel roeren. De saus wordt nu als het goed is zo dik als pap. Nog wat peper erdoor malen, even proeven en desnoods nog wat kaneel, zout en/of honing toevoegen en klaar is je dip. Op kamertemperatuur serveren als dip of voor op een toastje, maar ook lekker als saus bij een stukje vlees/ vis. Laat in dat laatste geval de maïzena weg.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!