Experimenteren met eetbare lepels
Jaren geleden heb ik eens eetbare lepels in kookwinkel gekocht. Maar dat vond ik geen succes. De lepels smaakten oud en een beetje muffig. En dan waren ze ook nog duur! Daarna heb ik ze nooit meer gekocht of gegeten. Ik ging voor de metalen of porseleinen amuselepeltjes, die kan je leuk opmaken met een lekker culinair hapje. Maar ik dacht, ik kan natuurlijk ook zelf eetbare lepels maken van het een of ander. Mijn eerste gedachte was van brood of van bladerdeeg. Misschien van deeg, maar dat was wel even uitzoeken hoe dat het beste gaat. Deze week had ik een tortilla in mijn handen en toen dacht ik daar ga ik het ook mee proberen. Ik heb voor een zo klein mogelijke “basislepel” gekozen, want we hebben de verschillende lepeltjes (ik heb ze in soorten en maten) natuurlijk allemaal uitgeprobeerd thuis. De eerste lepel met het hapje er op die ik maakte, was een behoorlijke hap in je mond.Het lepeltje was te groot en te diep. Ook van de lepeltjes, die ik nu beschrijf, heb ik de mannen hier laten proeven en ik kreeg de nodige op- en aanmerkingen. Het bladerdeeg lepeltje vonden ze het lekkerst. Dit is lekker knapperig en heeft van zichzelf al smaak. Het lepeltje van de tortilla kwam op de tweede plaats, ook lekker knapperig, maar het smaakt nergens naar. Net zo als het lepeltje van brood, dat kwam op de derde plaats, knapperig, maar het is en blijft brood. Het zijn wel de twee makkelijkste lepeltjes om te maken en als je er iets lekkers op legt zijn ze goed te doen. Het lepeltje van bloem was voor mij het lastigste om te maken. Het was even zoeken naar de verhoudingen van de ingrediënten en hoelang ik ze moest bakken in de oven. Ik ben tenslotte geen bakker. Conclusie: je moet het deeg zo dun mogelijk uitrollen en niet te lang in de oven doen, anders wordt het te hard. Je kan het wel lekker op smaak brengen met specerijen of verse kruiden. Bak de lepeltjes in ongeveer tien tot twaalf minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Hou dat goed in de gaten want elke oven is anders. Ik beschrijf de lepeltjes van makkelijk tot wat moeilijker om te maken.
Eetbare lepels van brood
4 amuselepeltjes
2 sneden bruin of wit brood
Bereiden
Snijd de korsten van het brood af en rol het brood zo plat mogelijk met een deegroller. Leg het over de amuselepel heen die je wil gebruiken. Er kunnen er twee uit één snee brood gehaald worden. Snijd dan het brood met een scherp mesje om de lepel heen uit.
Eetbare lepels van tortilla
4 à 6 amuselepels
1 tortilla
Bereiden
Verwarm de tortilla één minuut in de magnetron of in een koekenpan op het gas. Dan wordt de tortilla wat soepeler. Rol de tortilla een plat. Leg de tortilla over de amuselepel heen en snijd de lepel uit. Als je de tortilla zo voordelig mogelijk over de lepels heen legt kunnen er zeker wel zes lepels uit worden gesneden.
Eetbare lepels van bladerdeeg
4 amuselepels
2 plakjes roomboter bladerdeeg (vriezer)
Bereiden
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Er kunnen twee lepels uit één plakje gesneden worden. Prik (veel) gaatjes met een cocktailprikkertje in het bladerdeeg zodat het niet gaat rijzen. Leg een stukje bakpapier op de amuselepel, leg er dan het bladerdeeg op en snijd het uit. Druk het deeg goed in het lepeltje, zodat het bladerdeeg zo plat mogelijk blijft.
Eetbare lepels van deeg met kruiden of specerijen
4 à 6 amuselepels
80 gr tarwebloem
55 ml warm water
kruiden of specerijen naar smaak
Bereiden
Doe de bloem met de specerijen of kruiden naar smaak in een kom en meng dit door elkaar. Doe er dan het water bij en kneed het tot een soepel deeg. Is het nog te vochtig dan doe je er iets bloem bij. En is het nog te droog dan een klein beetje warm water toevoegen, dat is altijd een beetje zoeken. Mijn ervaring is als het deeg niet meer aan je handen blijft kleven is het goed. Vet de lepeltjes in met wat olie of boter of leg een stukje bakpapier over de lepel. Rol het deeg goed plat. Leg het deeg over een lepeltje heen en snijd het uit. Prik gaatjes in het deeg. Bak deze lepeltjes drie minuten langer.
Ik hoop dat je het ook leuk vindt om eens te experimenteren met eigengemaakte eetbare lepels en dat je je voordeel doet met mijn noeste pogingen. Ik laat het aan jezelf over wat je op de lepeltjes legt. Dat kan immers van alles zijn; van een gekochte borrelsalade tot een eigengemaakt luxe hapje.
Kijk ook even bij mijn lepelhapjes voor de kerst.