• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
dinsdag, januari 19, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Falafel met komkommersaus

door Redactie
in Recepten
Falafel met komkommersaus
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Falafel met komkommersaus – Robert Kranenborg zei het laatst al in speciale aflevering van “De wereld draait door”. In dit programma legt Robert uit welke koeien er zijn en welke stukjes vlees zij produceren. Ook welk soort vlees we meer zouden moeten eten (wat minder) en hij promoot de ambachtelijke slager. De kern van het verhaal. De Koe moet je met respect behandelen, zij sterft zodat wij een stukje vlees kunnen eten. En dat ben ik met hem eens. Ook haalt Robert Krannebrog aan dat we teveel vlees eten. Als we allemaal wat minder vlees zouden eten, dan is dit beter voor het milieu en de dieren de we opeten. En ook daar ben ik het mee eens. Één keer per week geen vlees zou al veel schelen voor het milieu en de dieren zeggen ze bij het “Meatless Monday” initiatief. 

Maar als je geen vlees gaat eten, wat voor alternatief is er danl? Die vraag stel ik mij regelmatig. Als vleeseter denk je al gauw aan pannenkoek en kant & klare vleesvervangers bij de supermarkt. Maar je maakt ook heel makkelijk je eigen vleesvrije hamburgertjes. Falafel is dan ook één van mijn favorieten, burgertjes van kikkererwten. Lekker hartig en een fijne structuur. Daarom dit keer mijn recept voor falafel met komkommersaus tussen een pitabroodje.

Falafel met komkommersaus

Voor 2 pers.

  • 4 Pitabroodjes
  • 1 Ui
  • 1 teen Knoflook
  • 0.5 Komkommer
  • 1 klein teentje knoflook (geperst)
  • 4 grote eetl. Kwark
  • 1 Blikje kikkererwten 400 gr.
  • 1 Ei
  • 4 eetl. Paneermeel
  • 1 eetl. Ras el Hanoud specerijen
  • 1 eetl. Citroensap
  • Zonnebloemolie (voor bakken)

Verder nodig:

  • Keukenmachine
  • Koekenpan
  • IJsknijper
  • Oven
  • Evt. rasp

Bak de pitabroodjes af volgens de verpakking. Snij de ui en knoflook grof. Rasp een helft v.d. komkommer met een rasp of in de keukenmachine. Snij de andere helft in plakjes voor als garnering op je pitabroodje. Meng de geraspte komkommer met de geperste knoflook en kwark. Breng dit op smaak met zout en peper. Laat de saus even staan zodat de smaken goed door kunnen trekken.

Doe in een keukenmachine met mesbladen de kikkererwten, het ei, paneermeel, de specerijen, citroensap, de ui en knoflook. Snij alles fijn tot het een mooi dikke massa is geworden waar je balletjes uit kunt maken. Breng het op smaak met een beetje zout en peper.

Zet een koekenpan op het vuur met wat zonnebloemolie. Schep met de IJsknijper een bolletje en doe deze in de pan. Plet deze iets met je hand of de achterkant van een lepel. Herhaal dit tot er 4 in je pan zitten. Hoeveel er in je pan passen is natuurlijk afhankelijk van de grote van je koekenpan. Bak de falafel mooi goudbruin. Dit kun je het beste langzaam doen zodat het mooi rustig van binnen warm word. De burgertjes zijn nogal teer en scheuren gemakkelijk. Draai ze heel voorzichtig om met een spatel en je hand/lepel. Bak de andere zijde van de falafel-burgertjes mooi goudbruin. Houd ze warm en herhaal dit tot het mengsel op is.

Snij de pitabroodjes open en doe hier een paar plakjes komkommer in. Doe hierop 2 kleine burgertjes. Als laatste kun je hier een flinke lepel saus op doen. Serveer de overige saus in een schaaltje bij de broodjes.

Eet smakelijk!

Hou je wat falafel en saus over? ‘s Avonds kun je hier heerlijk van snacken!

Tags: Groente - Peulvruchten - KikkererwtenGroente - Vruchtgroenten - KomkommerKleurrijk koken

Gerelateerde Artikelen & Recepten

geroosterde kikkererwten
Hapjes

Geroosterde kikkererwten | 5 smaakvariaties

Gesmoorde komkommer
Bijgerecht

Gesmoorde komkommer

Water met komkommer, munt en gember
Recepten

Water met komkommer munt en gember

Hummus met avocado
Saus

Hummus met avocado

komkommersoep
Soep

Komkommersoep; verkoeling in de zomer

Reacties 2

  1. LauraNOC says:
    7 jaar geleden

    Ik heb een blik kikkererwten voor dit gerecht gereserveerd. Ik vraag me af of de falafel kan in de oven gebakken worden. Wij lusten geen frituur…

    Beantwoorden
    • Hanneke says:
      6 jaar geleden

      Beste LauraNOC,

      Je hoeft de falafel niet te frituren maar je kan ze gewoon in een beetje zonnebloemolie bakken. Uiteraard kun je ook olijfolie gebruiken of een andere soort die je lekker of gezonder vindt.

      Maak ze alleen niet te groot, want dan wordt het lastig om ze goed om te draaien.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

Skrei recepten
Specials

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

Skrei is verkrijgbaar van jan. tot en met mrt. en met deze skrei recepten wordt dat een prachtig seizoen. Skrei...

Lees verder
wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Prei recepten

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

Nieuwe recepten

Flammkuchen
Hoofdgerecht

Flammkuchen maken – Niks ingewikkelds aan!

Dit recept voor flammkuchen is er zo één die je je gewoon eigen moet maken. Deze "pizza uit de Elzas"...

Lees verder
Gekarameliseerde uiensoep met camembert

Gekarameliseerde uiensoep met camembert

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas

Handige kooktips

Botercrème
Kookschool

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

Er zijn verschillende recepten voor botercrème, die gaan van simpel boter en suiker mengen tot de botercrème met eiwitschuim als basis.

Lees verder
hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Dadels

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Factcheckers op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • sam op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
  • Elise op Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf
  • Eveline op Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf
  • Suzanne op Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
  • Redactie op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen