• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, maart 6, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Italiaans platbrood van kikkererwtenmeel, farinata

door Redactie
in Bijgerecht, Brood, Recepten
0
2
Italiaans platbrood van kikkererwtenmeel, farinata

Farinata, Italiaans platbrood van kikkererwtenmeel

Dit is voorlopig mijn laatste recept uit de serie “pannenkoeken en platbrood van kikkererwtenmeel“: De Italiaanse manier om een platbrood te bakken. Eerder maakte ik het Franse platbrood, genaamd socca en het Indiase brood, genaamd pudla besan.

Om een Farinata di ceci te bakken, heb je een pizzavorm nodig of een andere platte ronde bakvorm met een doorsnede van ca. 25 cm. De farinata di ceci, kortweg farinata staat ook onder de naam cecina bekend. Het hangt er maar vanaf in welk deel van Italië je zit. Farinata betekent meel, ceci betekent kikkerwten. En natuurlijk, net als voor de socca en de pudla besan, geldt ook hier: er zijn heel veel recepten voor farinata of cecina in omloop en allemaal zijn ze net even anders. De bedoeling is in ieder geval dat je een platbrood bakt, dat aan de buitenkant knapperig is/een korstje heeft, maar dat van binnen smeuïg blijft. Het beslag moet een paar uur rusten voor je gaat bakken! Minimaal 2 uur, maar je kan het ook een nacht laten staan.

Eigenlijk moet de farinata in een houtoven gebakken worden, net als de pizza. Met een houtoven krijg je een veel beter resultaat dan met een gewone oven. Maar ja, wie heeft er nou een echte houtoven (pizza oven)? Ik niet! Daarom, hoewel het recept op papier eenvoudig lijkt…moet je een beetje schipperen om een platbrood te krijgen dat helemaal naar je zin is.

Alle ovens wijken iets af van elkaar, wist je dat?

Er kan een zekere speling zitten tussen de temperatuur die je instelt en de temperatuur die je oven feitelijk bereikt. Het kan best zijn dat je jouw oven op, laten we zeggen 200°C instelt, maar dat de feitelijke temperatuur 215-220 graden wordt of juist lager dan 200 graden. Het zijn precies die afwijkingen tussen alle ovens, die er toe bij kunnen dragen dat recepten soms op een teleurstelling uitlopen. Hou dit in gedachten als je de farinata wil bakken. Je moet zelf bepalen of je de temperatuur in de loop van het bakproces iets moet verhogen of verlagen of dat je baktijd iets verlengt of verkort.

Hoe wordt de farinata gegeten?

De farinata wordt net als de socca als snack en als straatvoedsel gegeten. In puntjes geserveerd en uit de hand gegeten, als beleg in een focaccia, of als beleg op een pizza. In sommige delen van Italië voegt men nog uien, worst en/of kaas aan het beslag toe om een stevigere maaltijd te creëren. Die stevigere versie van de farinata zie je terug in landen als Argentinië en Uruguay en heet daar fainá.

Italiaans platbrood van kikkerwtenmeel bakken

  • Italiaans platbrood van kikkererwtenmeel, farinata100 gram kikkererwtenmeel (besan)
  • 300 ml water
  • 3 el olijfolie
  • zout en zwarte peper
  • rozemarijn (optioneel) of een ander vers kruidenmengsel

Maak het beslag op de zelfde manier als voor de socca. Doe het kikkererwtenmeel in een beslagkom en voeg al roerend het water beetje bij beetje toe. De klontjes die je er niet uit krijgt, zullen na de rustperiode verdwenen zijn. Laat het beslag tenminste 2 uur rusten buiten de koelkast.

Verhit de oven voor op 220°C.
Roer het beslag nog een keer goed door en breng het op smaak met een flinke snuf zout, een beetje peper en wat gehakte rozemarijn. Vet een pizzavorm in met 1 el olijfolie. Schenk het beslag uit in de vorm. Roer de resterende 2 eetlepels olie nu met een houten lepel door het beslag en manoeuvreer de bakvorm voorzichtig richting oven. Pas op, het beslag is heel dun en kan makkelijk over de rand van je pizzavorm klotsen.

Bak de farinata ongeveer 15 minuten op 220°C of tot de massa een vaste vorm heeft gekregen en zet de oven daarna op de grillstand zodat de bovenkant van de farinata een mooi bruin korstje krijgt. Neem de vorm uit de oven en bestrooi de farinata rijkelijk met versgemalen zwarte peper. (Ik heb op het laatst nog wat tomaatjes meegebakken, zoals je op de foto kunt zien.)

Ook lekker met wat versgeraspte Parmezaan – combineer met een Italiaanse groenteschotel.

Tags: Groente - Peulvruchten - KikkererwtenPlatbrood
DeelPin25Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

geroosterde kikkererwten
Hapjes

Geroosterde kikkererwten | 5 smaakvariaties

Hummus met avocado
Saus

Hummus met avocado

Kipcurry met kikkererwten
Curry

Kipcurry met kikkererwten

Kippenstoof met kikkererwten en citroen
Stoofschotel

Kippenstoof met kikkererwten en citroen

harira
Soep

Harira: heerlijke Marokkaanse soep met kikkererwten

Reacties 2

  1. Itie de groot says:
    4 jaar geleden

    Hallo ik heb de Italiaans platbrood gebakken maar aan 1 kant blijft hij zacht wat doe ik verkeerd

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      4 jaar geleden

      Het brood blijft zacht aan de onderzijde Itie, dit is alleen te voorkomen door het halverwege over te schuiven op een pizzavorm met gaatjes aan de onderzijde.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Mango
Specials

Mango; exotisch fruit waar je geen genoeg van krijgt

Mango is fruit waar echt je nooit genoeg van krijgt. Ontdek hier de allerhandigste tips en lekkerste recepten met dit...

Lees verder
Pastinaaksoep

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Nieuwe recepten

gyros zelf maken 5665
Vleesgerechten

Gyros zelf maken doe je zo

Gyros zelf maken van schouderkarbonade. Hoe leuk is dat? Geef de Gyros lekker je eigen smaken mee. Natuurlijk helpen we...

Lees verder
tzatziki

Tzatziki; Zo maak je gegarandeerd de lekkerste

bloemkool curry

Bloemkool curry met champignons en lente-ui

Handige kooktips

gyroskruiden
Kookschool

Gyroskruiden

Het voordeel van het zelf maken van specerijen mengsels is dat je er je eigen smaak aan mee kunt geven....

Lees verder
Pitabroodjes of Shoarmabroodjes 5671

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf

Ravioli maken benodigheden

Ravioli maken

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Appel citroen plaatcake; Frisse lekkernij met appels
  • Connie op Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )
  • Wim Steinbusch op Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )
  • Iris op Nasi Goreng; authentiek recept
  • Linda op Appel citroen plaatcake; Frisse lekkernij met appels
  • Saskia op Koffiedik kijken met de DIY Mushroom farm kit
  • Johan Souman op Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
  • Redactie op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen