Feestelijke rood-witte laagjes cake volgens het recept van mijn moeder – Al jaren staat het maken van deze Feestelijke rood-witte laagjes cake op mijn verlanglijstje. Eigenlijk wat ik te bang om er aan te beginnen. Deze cake haalt echte jeugd herinneringen naar boven. Juist daarom wilde ik de cake nog eens maken. Ik ben er dan ook aan begonnen en het viel allemaal best mee. Mijn moeders cake is goed gelukt en het recept wil ik graag met jullie delen. Dit jaar met kerst doe ik een tweede poging. Jullie ook?
Feestelijke rood-witte laagjes cake
Voor het deeg:
- 1 ei
- 3 eetlepels suiker
- 80 gram boter
- 5 eetlepels volle melk
- 300 gram bloem
- 20 gram (1 zakje) bakpoeder
Voor de roomvulling:
- 800 ml volle melk
- 5 eetlepels bloem
- 250 gram suiker
- 1 eetlepel vanille-essence
- 250 gram boter (op kamertemperatuur)
- ½ kopje kokosnotenvlokken
Voor de aardbei glazuur:
- 200 gram aardbeien uit de diepvries
- 200 gram suiker
- 4 blaadjes witte gelatine
Zo maak je het deeg:
Klop de boter met de suiker. Voeg ei, melk, bakpoeder en dan de bloem toe. Voeg alle ingrediënten geleidelijk toe. Ik gebruikte een keukenmachine. Mijn moeder knede het deeg meestal met de hand. Verdeel het deeg in vier gelijke delen en zet 30 minuten opzij. Ik gebruikte dit keer een ronde bakvorm maar je kunt de taart ook vierkant of rechthoekig maken. Rol alle vier de deegdelen uit tot het de gewenste afmeting en vorm (die van je bakvorm) heeft. Strooi wat bloem over de tafel voor het rollen. Bak de degen in de voorverwarmde oven, ongeveer 10 minuten het deeg mag niet bruin worden, op een temperatuur van 180° C. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster. Het deeg is, als het gaar is, stevig genoeg en hecht niet aan het bakpapier.
Zo maak je de roomvulling:
Doe 700 ml melk in een ruime pan. Zet het vuur half hoog en laat de melk langzaam tegen de kook komen. Meng ondertussen de bloem met de suiker en de rest van de melk in een kom. Meng goed met een garde om klonten te voorkomen. Giet er vervolgens, al roerend, een deel van de hete melk bij. Meng tot het geheel een constante temperatuur bereikt. Doe het vervolgens terug in de pan bij de resterende hete melk. Blijf steeds roeren tot het indikt. Je hebt ca. 10-15 minuten nodig. Doe er dan de kokosnotenvlokken en de vanille essence bij. Roer goed om en haal de pan van het vuur. Laat het geheel 20 minuten afkoelen. voeg vervolgens de in blokjes gesneden boter toe en roer nogmaals goed om.
Zo maak je het aardbeien glazuur (jam) :
Week de gelatine blaadjes 5 minuten in koud water. Laat ondertussen de aardbeien 10 minuten ontdooien. Doe aardbeien en suiker in een steelpan en verhit op een laag vuur. Roer constant! Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 10 minuutjes sudderen. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze al roerend toe aan het aardbeien suiker mengsel. Het resultaat is een heerlijke zelfgemaakte aardbeienjam.
Nu gaan we laagjes bouwen
Neem één cakeplak. Smeer er een laag room en een laag aardbeienjam op. Leg de volgende cakeplak er op en herhaal een laag room een een laag aardbeienjam. Herhaal dit met de derde cakeplak. Leg er vervolgens de vierde cakeplak op. Dek af met huishoudfolie en plaats een zwaar voorwerp op de taart. Ik gebruikte een waterkoker, gevuld met 2 liter water en een plastic deksel om de druk evenredig te verspreiden. Laat dit een nacht staan. Verwijder de volgende ochtend het gewicht en het plastic. Giet dan alle overgebleven aardbeienjam over de laagjescake en verdeel gelijkmatig door de cake eenvoudig weg te kantelen. Zet de laagjescake nu minimaal 4 uur in de koelkast.
Geniet ervan!