Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Feijoada, een Braziliaans stoofgerecht met varkensvlees, bonen en sinaasappel

2 3.371

Feijoada, een Braziliaans stoofgerecht met varkensvlees, bonen en sinaasappel – Een van de verhalen over de Braziliaanse Feijoada is dat het oorspronkelijk om een slavengerecht gaat, dat gemaakt werd met de delen van een varken die door de plantage eigenaren niet gegeten werden zoals de oren en de staart. Samen met bonen en fruit was dit een goedkoop gerecht om de slaven te voeden. Een andere versie is dat in vroeger tijden alles gegeten werd simpelweg omdat er niet de keus was die wij tegenwoordig hebben.

Grappig dat je dit soort gerechten nog steeds terug ziet. In Brazilië zijn er in bepaalde delen zelfs traditionele Feijoada dagen, net zoals onze “woensdag gehaktdag”. Ik begrijp het wel want dit gerecht is makkelijk te maken, voedzaam en kan ik hier ook echt wel vaker op de tafel zetten dan 1 keer per 3 maanden. Een beetje witte rijst erbij en een simpele salade met wat stukjes sinaasappel, tomaat en wat komkommer maakt het plaatje compleet. Peper en zout heb je niet nodig omdat de ingrediënten voor meer dan voldoende smaak zorgen.


Feijoada, een Braziliaans stoofgerecht

Voor 4 personen:

  • pan met deksel
  • 150 gr gerookt spek, reepjes
  • 200 gr varkensfiletlapjes, reepjes
  • 150 gr chorizo, in dunne plakjes gesneden
  • 2 uien, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, grof gesneden
  • 200 ml passata, zelf gemaakt natuurlijk het lekkerst, klik hier om te zien hoe je snel deze tomatensaus maakt
  • 1 l vleesbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el komijnzaad
  • 1 sinaasappel, rasp en sap van de hele sinaasappel
  • 400 gr zwarte bonen (uit blik), uitgelekt en gewassen
  • verse peterselie (garnering)

Bak het spek op hoog vuur 2 minuten en voeg dan de reepjes varkensfilet toe en braad deze wat bruin. Voeg dan de chorizo, ui en knoflook toe en fruit dit even kort. Blus af met de passata en bouillon en voeg laurier en komijnzaad toe. Voeg de sinaasappelrasp en het sap toe. Laat dit met de deksel op de pan minstens 30 minuten pruttelen. Roer zo nu en dan en check of er nog voldoende vocht in de stoofschotel zit. Voeg anders beetje bij beetje heet water toe. Voeg vlak voor het serveren de zwarte bonen toe en warm alles nog even goed door.

Eet lekker!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Renee zegt

    Klopt die 1 liter bouillon wel? Dan worst het soep.

    1. Marlene Stolte zegt

      Hoi Renee, je hebt het vocht nodig om te stoven. Zonder vocht wordt er gebakken in plaats van gestoofd. Je zal zien dat het grootste deel opgenomen wordt door het vlees en de groenten en een deel verdampt. Mocht het vlees gaar zijn en je vindt dat er nog teveel vocht is, laat de stoof dan nog even pruttelen zonder deksel. Blijf het stoofpotje dan wel goed in de gaten houden en zorg dat het niet aanbrandt.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer