Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Flammkuchen: kaas’pizza’ uit de Elzas met Gruyère

Flammkuchen klinkt heel erg Duits en ziet er uit als een soort pizza. Dit is toch – jawel – een typisch Frans gerecht uit Elzas- met Gruyère, ui en spek. Flammkuchen serveer je voor 2 personen als hoofdgerecht, of meer personen als voorafje of hap bij de borrel.

0 2.636

Flammkuchen: kaas’pizza’ uit de Elzas met Gruyère  – Het klinkt heel erg Duits en ziet er uit als een soort pizza. Dit is toch – jawel – een typisch Frans gerecht uit Elzas – Lotharingen. Ik heb zelf jaren in Lotharingen gewoond en heb het daar leren eten en ben bij tijd en wijlen verrukt van deze – hoewel met zware ingrediënten gemaakt – toch zo lekker weghappende pizza-achtige hartige taart.


Flammkuchen

1 Flammkuchen voor 2 personen als hoofdgerecht, of meer personen als voorafje of hap bij de borrel:

Voor het deeg – eventueel een kant en klare rol hartig taartdeeg, maar liever maken we het zelf, het is een fluitje van een cent:

  • +/- 150 gram bloem
  • 1 eitje
  • een scheutje water
  • 50 gram zachte boter
  • een snufje zout

Voor de vulling:

  • +/- 150 gr. spek(jes)
  • 1 klein bakje crème fraîche (125 ml.)
  • twee grote uien
  • scheutje olijfolie of klontje boter
  • +/- 100 gr. Gruyèrekaas
  • peper naar smaak

Doe de bloem, het eitje, beetje water, boter en snuifje zout in een mengkom. Kneed lekker door tot een mooie bal. Laat het deeg bij voorkeur nog een uurtje onder een keukenhanddoek rusten. Het hoeft niet per se, maar het deeg wordt dan wat elastischer en verkruimelt dan minder snel bij het bakken.

Flammkuchen in de maak

Rol dan het deeg uit tot een platte pizzabodem. Leg de deegbodem op een bakplaat, die je met bakpapier hebt bekleed. Geen bakpapier in huis? Leg er dan wat aluminiumfolie in, die je met wat boter of olie hebt ingevet.

Zet de oven aan op 200 graden. Snijd zo nodig het spek in stukjes en bak ze een beetje uit in een koekenpan. Snijd de uien in ringen, voeg ze toe aan de spekjes en fruit ze even in het spekvet, eventueel aangevuld door wat olie of boter. Rasp ondertussen de gruyère met een grove rasp.

Smeer de crème fraîche uit over het deeg (net zoals bij pizza de tomatensaus). Besprenkel het deeg vervolgens met de uitgebakken spekjes en de uienringen. Doe de geraspte kaas erover, beetje peper en zó de oven in totdat het deeg gaar is en de kaas lekker is gesmolten (ongeveer 15 à 20 minuten).

Flammkuchen is een maaltijd an sich. Ook lekker om de Flammkuchen te delen en dan een salade erbij te serveren! Verrukkelijk voor koude winterdagen… mits je niet aan het lijnen bent.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer