Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein

Met deze heerlijke, flitsende sinaasappelcake van Annabel Langbein, maak je een aantrekkelijke combinatie van vers & toch lekker snoepen. Wat wil je nog meer? Bovendien is deze cake zo makkelijk te maken dat het een leuk werkje, eventueel met de kids, op een regenachtige middag is. Misschien interessant om te weten dat de sinaasappel oorspronkelijk uit China komt, vandaar ook de naam ‘china-appel’. Handsinaasappels komen meestal uit Europa en perssinaasappels uit Brazilië.

Ik noem dit een flitsende sinaasappelcake, omdat hij razendsnel klaar is, maar ondanks de snelheid en eenvoud smaakt hij waanzinnig, alsof hij uit grootmoeders keuken komt, en zal iedereen om een tweede stukje komen vragen. De hele sinaasappel zorgt ervoor dat hij heerlijk smeuïg en zacht blijft, en maakt hem perfect geschikt als dessert.

Wat heb je nodig om deze sinaasappelcake te bakken?

  • Flitsende sinaasappelcake Annabel Langbein1 sinaasappel, ongepeld (schoongeboend of biologische nemen)
  • 1 tl zuiveringszout (baking soda of natriumbicarbonaat)
  • 125 gr boter, zacht
  • 225 gr suiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract (heb je dat niet, neem dan een zakje vanillesuiker)
  • 300 gr bloem
  • 150 gr rozijnen of krenten
  • 100 gr gehakte walnoten, optioneel

Zo maak je deze lekkere cake:

Verhit de oven tot 160 graden. Vet een ronde cakevorm in van 20 cm doorsnede en bekleed de bodem met bakpapier.

Snij de sinaasappel in kwarten, verwijder de zaadjes en hak de partjes fijn in een keukenmachine. Los het zuiveringszout op in 125 ml water, giet het bij de gehakte sinaasappel, doe er de boter, suiker, vanille en bloem bij, en hak alles door elkaar. Roer er de krenten of rozijnen en, eventueel, de walnoten door, maar doe dat niet met de keukenmachine, anders hak je ze tot pulp.

Giet het mengsel in de geprepareerde vorm en zet hem in de oven tot een prikker in het midden van de cake er schoon uit komt (na ongeveer 1 uur). Flitsende sinaasappelcake blijft in een luchtdichte trommel een week goed en kan ook prima ingevroren worden.

 *Tip: deze flitsende sinaasappelcake is ook leuk én lekker om bijvoorbeeld op Sinterklaas-avond te serveren.

**Met dank aan Francijna (Lekker Tafelen) voor de foto.

 

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

7 Reacties
  1. Wim 's Hertogenbosch zegt

    kun je ipv baking soda zelfrijzend bakmeel gebruiken??

    1. Lekker Tafelen zegt

      Zeker niet Wim. Vervang desnoods door bakpoeder, maar gebruik liefst gewoon de Baking soda Deze kun je hier bestellen:

      1. Xandra (Lekker Tafelen) zegt

        Als ik even in mag breken 😉 ik denk dat het wel kan, want zelfrijzend bakmeel is niets anders dan bloem en bakpoeder, ik maak het vaak zelf, omdat ik zelfrijzend bakmeel niet standaard in huis heb. Succes met bakken Wim! Groetjes, Xandra

        1. kvgr zegt

          Als ik ook even in mag breken… 😉 Bakpoeder is iets heel anders dan Baking Soda! Dus je argumenten gaan niet op.

  2. Silphya zegt

    Heerlijk recept! Ga ik zeker maken. Even een kleine opmerking: vanille-exact moet natuurlijk vanille-extract zijn. (Sorry, beroepsdeformatie, ook al maak ik ook fouten natuurlijk) 🙂

    1. Xandra (Lekker Tafelen) zegt

      Oeps .. Gevalletje van te snel willen typen zonder bril op 😉 thnx voor het melden! Tijmen wil jij zo lief zijn om het even aan te passen?

      1. Lekker Tafelen zegt

        bij deze geregeld

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.