• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, juli 6, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Forel op de wijze van de molenaarsvrouw

door Redactie
in Recepten, Visgerechten
0
0
Forel op de wijze van de molenaarsvrouw

Forel op de wijze van de molenaarsvrouw – Het is winter en we denken hier bij Lekker Tafelen allemaal een beetje aan de sneeuw, aan een eventuele vakantie in de sneeuw, op de lange latten in de bergen van Oostenrijk bijvoorbeeld…Vanwege dat sneeuw- en vakantiegevoel én op verzoek van meneer Lekker Tafelen, bij deze het recept voor Forelle Müllerin Art, oftewel forel op de wijze van de molenaarsvrouw. De forel wordt op deze traditionele wijze geserveerd in de Duitssprekende gebieden; in Franstalige gebieden zegt men à la meunière. De vis wordt voor het bakken door het meel (van de molenaar) gewenteld en dat zou de naam verklaren.

Alle vissen die gewoonlijk forel genoemd worden behoren tot de familie Salmonidae, onderfamilie Salmoninae (echte zalmen). De salmoniden worden gekenmerkt door de aanwezigheid van een vetvin (zie pijl op de foto hieronder). Het is bijna onmogelijk een overzicht te geven van alle ondersoorten, het verschil is soms ook minimaal. De kleur van de forel verandert vaak in de paaitijd of verschilt naargelang de vangplaats. De forel is niet zo kritisch ten aanzien van zijn leefomgeving. De vis kan ‘anadroom’ zijn; dat wil zeggen de vis brengt een deel van zijn leven door in zee, maar voor de voortplanting trekt hij de rivier op. De jongen leven de eerste jaren in de beken of riviertjes en trekken na enkele jaren weer naar zee; deze soort noemen we de zeeforel. Maar, er zijn ook forel soorten die hun hele leven in het zoete water blijven en deze vorm wordt de beekforel genoemd. In het buitenland (o.a. Ierland) komt ook een anadrome vorm voor, die in meren leeft. Deze vorm wordt de meerforel genoemd. Forellen, en met name regenboogforellen worden tegenwoordig ook veel in Europa gekweekt. De forellen worden verkocht aan horecagelegenheden, maar het merendeel van de gekweekte forellen wordt verkocht aan zogenaamde forelvisvijvers. Forellen worden daar uitgezet om later door sportvissers weer gevangen te worden.

forel op de wijze van de molenaarsvrouwMijn viswinkel had ‘rode forellen’ in de vitrine liggen, tamelijk grote exemplaren. Maar ik wilde geen grote en rode vissen, ik wilde forellen met blank vlees. Forellen die me daadwerkelijk aan de Duitse of Oostenrijkse beekforel zouden laten denken. Rode forellen werden vroeger trouwens zalmforel genoemd, vertelde de visboer. Dat mag niet meer, omdat die benaming suggereert dat het om echte zalm gaat. De rode forel is een kweekvis (afkomstig uit Denemarken of Italië) en hij kleurt rood vanwege het voer dat hij krijgt.  De kleinere forellen, de eenpersoonsforel zeg maar, waarvan het vlees niet rood gekleurd is, bewaart hij ’s winters in de diepvries omdat er dan minder vraag naar is. Kennelijk worden ze  ’s zomers vooral verkocht voor op de barbecue.

En hoewel je de rode forel op min of meer dezelfde wijze kunt bakken, als zijn kleine “blanke” neefje, koos ik dus dit keer voor de eenpersoons-diepvries exemplaren. Jeugdsentiment, hè…

Forel op de wijze van de molenaarsvrouw

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 4 forellen (panklaar)
  • zout en peper
  • tarwemeel (bloem)
  • 8 el geklaarde boter om te bakken (of roomboter en een flinke scheut olie)
  • 50-100 gram roomboter
  • citroensap
  • 1 citroen in schijfjes
  • 4 takjes tijm
  • 2 eetlepels fijngehakte gehakte peterselie, (naar smaak eventueel gemengd met wat dragon, kervel, dille, salie of citroenmelisse)
  • een handje amandelschaafsel

Geklaarde boter kan sterker verhit worden zonder te verbranden dan gewone boter. De olie, bij het gebruik van roomboter,  zorgt ervoor dat de boter minder snel verbrandt.

Rooster de amandelschilfers in een droge koekenpan goudbruin  en laat ze afkoelen op een bord.

Spoel de forellen voorzichtig schoon, zowel van binnen als van buiten en dep ze zorgvuldig droog met keukenpapier. Besprenkel de vissen met citroensap en wrijf ook de buikholte ermee in.  Bestrooi  de buitenkant van de vissen met peper en zout en wrijf ook de buikholte ermee in. Stop een takje tijm in de buikopening van iedere vis. Laat ze ongeveer 10 minuten zo staan, dan kan het citroensap intrekken. Wentel de vissen vervolgens aan alle kanten door het meel.

Verhit de geklaarde boter of de roomboter met een flinke scheut (olijf)olie in een grote pan (of gebruik twee pannen). Bak de vissen even rondom aan op tamelijk hoog vuur, zodat de velletjes knapperig worden.  Temper het vuur en bak de vissen in 5 tot 6 minuten per kant gaar. Neem ze uit de pan en houd ze warm.

Verhit de resterende boter in een steelpan tot hij gaat schuimen en roer de fijngehakte kruiden erdoor. Ik vind het zelf erg lekker om ook nog een klein beetje citroensap door de warme boter te roeren. Giet de schuimende boter over de forellen, garneer met de amandelschilfers en een schijfje citroen en serveer de vis direct.

Om helemaal in de sfeer van onze oosterburen te blijven, geef je er peterselieaardappeltjes bij en een eenvoudige groene salade. 

Tags: OostenrijkVis - ForelVis - Verse visVis - Verse Vis - Rondvis
DeelPin35Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

beefburgers - recept - barbecue
Vleesgerechten

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst

Mediterrane maaltijdsalade met kip, pasta en zongedroogde tomaten
Salade

Mediterrane maaltijdsalade met kip

Souffle van kwark en rode bessen
Nagerecht

Soufflé van kwark en rode bessen

Kibbeling zelf maken
Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

zomers taartje kwark rode bessen
Taart

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Gefrituurde kippenvleugeltjes
Hapjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta
Bijgerecht

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

beefburgers - recept - barbecue
Vleesgerechten

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst

Beefburgers van puur rundvlees. Het ideale recept als er mensen blijven eten na een feestje. Grill ze met verse groenten op de barbecue.

Check het recept of lees de info
Mediterrane maaltijdsalade met kip, pasta en zongedroogde tomaten

Mediterrane maaltijdsalade met kip

Souffle van kwark en rode bessen

Soufflé van kwark en rode bessen

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Joop Hermes op Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden
  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen