• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, februari 6, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Forel op de wijze van de molenaarsvrouw

door Redactie
in Recepten, Visgerechten
0
0
Forel op de wijze van de molenaarsvrouw

Forel op de wijze van de molenaarsvrouw – Het is winter en we denken hier bij Lekker Tafelen allemaal een beetje aan de sneeuw, aan een eventuele vakantie in de sneeuw, op de lange latten in de bergen van Oostenrijk bijvoorbeeld…Vanwege dat sneeuw- en vakantiegevoel én op verzoek van meneer Lekker Tafelen, bij deze het recept voor Forelle Müllerin Art, oftewel forel op de wijze van de molenaarsvrouw. De forel wordt op deze traditionele wijze geserveerd in de Duitssprekende gebieden; in Franstalige gebieden zegt men à la meunière. De vis wordt voor het bakken door het meel (van de molenaar) gewenteld en dat zou de naam verklaren.

Alle vissen die gewoonlijk forel genoemd worden behoren tot de familie Salmonidae, onderfamilie Salmoninae (echte zalmen). De salmoniden worden gekenmerkt door de aanwezigheid van een vetvin (zie pijl op de foto hieronder). Het is bijna onmogelijk een overzicht te geven van alle ondersoorten, het verschil is soms ook minimaal. De kleur van de forel verandert vaak in de paaitijd of verschilt naargelang de vangplaats. De forel is niet zo kritisch ten aanzien van zijn leefomgeving. De vis kan ‘anadroom’ zijn; dat wil zeggen de vis brengt een deel van zijn leven door in zee, maar voor de voortplanting trekt hij de rivier op. De jongen leven de eerste jaren in de beken of riviertjes en trekken na enkele jaren weer naar zee; deze soort noemen we de zeeforel. Maar, er zijn ook forel soorten die hun hele leven in het zoete water blijven en deze vorm wordt de beekforel genoemd. In het buitenland (o.a. Ierland) komt ook een anadrome vorm voor, die in meren leeft. Deze vorm wordt de meerforel genoemd. Forellen, en met name regenboogforellen worden tegenwoordig ook veel in Europa gekweekt. De forellen worden verkocht aan horecagelegenheden, maar het merendeel van de gekweekte forellen wordt verkocht aan zogenaamde forelvisvijvers. Forellen worden daar uitgezet om later door sportvissers weer gevangen te worden.

forel op de wijze van de molenaarsvrouwMijn viswinkel had ‘rode forellen’ in de vitrine liggen, tamelijk grote exemplaren. Maar ik wilde geen grote en rode vissen, ik wilde forellen met blank vlees. Forellen die me daadwerkelijk aan de Duitse of Oostenrijkse beekforel zouden laten denken. Rode forellen werden vroeger trouwens zalmforel genoemd, vertelde de visboer. Dat mag niet meer, omdat die benaming suggereert dat het om echte zalm gaat. De rode forel is een kweekvis (afkomstig uit Denemarken of Italië) en hij kleurt rood vanwege het voer dat hij krijgt.  De kleinere forellen, de eenpersoonsforel zeg maar, waarvan het vlees niet rood gekleurd is, bewaart hij ’s winters in de diepvries omdat er dan minder vraag naar is. Kennelijk worden ze  ’s zomers vooral verkocht voor op de barbecue.

En hoewel je de rode forel op min of meer dezelfde wijze kunt bakken, als zijn kleine “blanke” neefje, koos ik dus dit keer voor de eenpersoons-diepvries exemplaren. Jeugdsentiment, hè…

Forel op de wijze van de molenaarsvrouw

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 4 forellen (panklaar)
  • zout en peper
  • tarwemeel (bloem)
  • 8 el geklaarde boter om te bakken (of roomboter en een flinke scheut olie)
  • 50-100 gram roomboter
  • citroensap
  • 1 citroen in schijfjes
  • 4 takjes tijm
  • 2 eetlepels fijngehakte gehakte peterselie, (naar smaak eventueel gemengd met wat dragon, kervel, dille, salie of citroenmelisse)
  • een handje amandelschaafsel

Geklaarde boter kan sterker verhit worden zonder te verbranden dan gewone boter. De olie, bij het gebruik van roomboter,  zorgt ervoor dat de boter minder snel verbrandt.

Rooster de amandelschilfers in een droge koekenpan goudbruin  en laat ze afkoelen op een bord.

Spoel de forellen voorzichtig schoon, zowel van binnen als van buiten en dep ze zorgvuldig droog met keukenpapier. Besprenkel de vissen met citroensap en wrijf ook de buikholte ermee in.  Bestrooi  de buitenkant van de vissen met peper en zout en wrijf ook de buikholte ermee in. Stop een takje tijm in de buikopening van iedere vis. Laat ze ongeveer 10 minuten zo staan, dan kan het citroensap intrekken. Wentel de vissen vervolgens aan alle kanten door het meel.

Verhit de geklaarde boter of de roomboter met een flinke scheut (olijf)olie in een grote pan (of gebruik twee pannen). Bak de vissen even rondom aan op tamelijk hoog vuur, zodat de velletjes knapperig worden.  Temper het vuur en bak de vissen in 5 tot 6 minuten per kant gaar. Neem ze uit de pan en houd ze warm.

Verhit de resterende boter in een steelpan tot hij gaat schuimen en roer de fijngehakte kruiden erdoor. Ik vind het zelf erg lekker om ook nog een klein beetje citroensap door de warme boter te roeren. Giet de schuimende boter over de forellen, garneer met de amandelschilfers en een schijfje citroen en serveer de vis direct.

Om helemaal in de sfeer van onze oosterburen te blijven, geef je er peterselieaardappeltjes bij en een eenvoudige groene salade. 

Tags: OostenrijkVis - ForelVis - Verse vis
DeelPin37Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook
Recepten

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten
Bijgerecht

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Kaassoep met geroosterde knoflook
Soep

Kaassoep met geroosterde knoflook

Gekarameliseerde ananas met ijs
Nagerecht

Gekarameliseerde ananas met ijs

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen