- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Franse appeltaart

Hoeveel recepturen zouden er zijn voor appeltaart? Wij hebben geen idee, want eigenlijk maakt iedereen zijn of haar eigen appeltaart. Net dat beetje smaak extra, of net dat ene smaakje weggelaten. Welke appel gebruik je, en hoe krokant bak jij het deeg? Afijn, bij deze een traditionele appeltaart, klassieker uit de Franse keuken en zeker ook voor jou een inspiratiebron. Je kunt deze appeltaart ook prima als dessert serveren.

Voor het zanddeeg

Voor de appelvulling

Voor het abrikozen glazuur

Leg voor de vulling de stukjes appel in een pan met dikke bodem, giet het water erbij en sluit de pan. Kook de appelstukjes onder regelmatig roeren tot ze zacht zijn. Schep ze in een zeef en laat ze 10 minuten uitlekken. Bewaar het vocht.
Pureer de gekookte appels, de kristalsuiker, de boter, kaneel, de nootmuskaat, het citroensap en de cognac. Kook de puree op laag vuur onder regelmatig roeren, tot een dikke massa. Laat hem volledig afkoelen.
Rol het deeg uit tot een plak van 5 mm dik, die groot genoeg is voor een vlaai vorm van 23 cm doorsnee. Laat het deeg 10 minuten rusten, bekleed de vorm en koel hem 10 minuten. Bekleed het deeg met bakpapier, vul de vorm met ongekookte rijst en bak hem 15 minuten in de oven op 190 graden. Verwijder de rijst en het papier en bak het deeg nog 5 minuten. laat de vorm afkoelen.
Snijd de overige appels in schijfjes en wentel ze door het citroensap. verdeel de puree over de deegvorm. Schik de appelschijfjes dakpansgewijs op de puree, bestrooi ze met kristalsuiker en bak de taart 25-30 minuten of tot de appels gaar zijn.
Kook voor het glazuur de abrikozen jam en 1 eetlepel bewaard vocht van de gekookte appels al roerend 5 minuten in een steelpannetje op laag vuur of zich een dik, stroperig glazuur vormt. Strijk het hete glazuur over de warme taart en laat hem iets afkoelen.