Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Freekeh met lamsgehaktballetjes

Freekeh is een gezond graanproduct uit het Midden Oosten, je gebruikt het dus zoals bijvoorbeeld rijst of couscous. Meteen kreeg ik het idee om freekeh te combineren met heerlijke Oosterse smaken zoals vijgen, munt, amandelen en lamsvlees.

0 614

Freekeh met lamsgehaktballetjes

Al diverse keren zag ik gerechten met freekeh langskomen. Dit klinkt raar dacht ik net zoals jij waarschijnlijk toen je het voor de eerste keer hoorde. Freekeh is een gezond graanproduct uit het Midden Oosten, je gebruikt het dus zoals bijvoorbeeld rijst of couscous. Meteen kreeg ik het idee om freekeh te combineren met heerlijke Oosterse smaken zoals vijgen, munt, amandelen en lamsvlees.

Freekeh

freekeh lamsgehaktballetjes 1Zoals je al kon lezen is freekeh een graanproduct uit het Midden Oosten, het is gemaakt van geroosterde groene tarwe. Freekeh heeft een hoge voedingswaarde vergeleken met regulieren tarwegranan omdat het wordt geoogst op het moment dat deze nog jong en groen is. Door het roosteren krijgt het graan een nootachtige en een beetje rokerige smaak.

Freekeh bevat vier keer meer vezels dan zilvervliesrijst en bijna twee keer zoveel eiwit als witte rijst. Het heeft een lage glycemische index, het geeft dus langer een verzadigd gevoel. Tevens bevat freekeh relatief veel magnesium, kalium, calcium en ijzer. Het is dan ook het nieuwe supergraan en is klaar om quinoa, waar we allemaal wel weer klaar mee zijn, van z’n troon te stoten.

Freekeh met lamsgehaktballetjes maak je zo:

Voor 2 personen

  • 150 gr freekeh
  • 300 gr gekruide lamsballetjes
  • 150 gr feta
  • 5 gedroogde vijgen
  • Handje geroosterde amandelen
  • Handje verse munt
  • Handje verse platte peterselie
  • olijfolie
  • zeezout
  • peper

 

Kook de freekeh zoals aangegeven op de verpakking in ruim water met een beetje zout en een scheut olijfolie.

Verbrokkel in een grote kom de feta. Hak de amandelen, munt en platte peterselie fijn en voeg deze toe aan de feta. Snijd de gedroogde vijgen in dunne plakjes, meng door het feta-kruidenmengsel en brengt het op smaak met peper.

Bak de lamsballetjes in de koekenpan.

Laat de freekeh een beetje afkoelen en meng het daarna door de kom met het fetamengsel. Besprenkel met een goede scheut olijfolie.

Verdeel de freekeh over de borden en leg er de lamsgehaktballetjes op. Garneer met wat verscheurde blaadjes munt.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer