Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Fries Suikerbrood

0 1.161

Volgens wikipedia: “Suikerbrood is brood waarin suiker is meegebakken. Suikerbrood is vooral populair in Friesland (Fryske Sûkerbôle), waarvan de vorm in de loop der tijd veranderde van een rondbrood naar een rechthoekig busbrood. Het Friese suikerbrood bevat 40% suiker en er wordt kaneel aan toegevoegd. Ook in andere delen van Nederland wordt er suikerbrood gebakken, zoals in Limburg en klontjesmik in Noord-Brabant, dit bevat een kleinere hoeveelheid suiker (25%) en er wordt geen kaneel aan toegevoegd.
In Friesland werd het brood cadeau gegeven aan moeders die een meisje hebben gekregen,( krentencake bij een jongetje).

Leuk om te weten natuurlijk …. maar het is gewoon heel lekker brood en helemaal niet moeilijk te maken. Kopje thee of koffie erbij en smullen maar. Misschien een idee om er eens kleine broodjes/bolletjes van te maken of iemand te verrassen met je eigen baksel?

  • 350 gram bloem
  • 10 gram droge gist   (er zit 7 gram in een zakje)
  • snufje zout
  • 2 ½ deciliter lauwe melk   (niet te warm i.v.m. de gist)
  • 200 gram vergruisde suikerklontjes
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • zonnebloemolie voor invetten van de rijskom
  • bakpapier
  • langwerpige broodbakvorm (busvorm)

Doe de bloem, het gist, een snufje zout, kaneelpoeder en de melk in de kom van de kneedmachine (let op: dat het gist niet met het zout in aanraking komt, dus eerst even gist door bloem mengen en dan zout toevoegen) ca. 8 tot 10 min. laten kneden, tot er een elastisch deeg ontstaat. Vet een andere kom heel lichtjes in met zonnebloemolie, doe het deeg daarin en dek de kom af met een plastic zakje of een wegwerp badmutsje, laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
Haal het deeg uit de kom, leg het op het aanrechtblad en kneed er met de hand, de vergruisde suikerklontjes goed door. Bekleed het langwerpige bakblik met het bakpapier (suiker kan de bakvorm misschien beschadigen). Vorm nu van het deeg een soort langwerpige rol en leg het in het bakblik. Dek het blik af en laat het deeg nog een uur op kamertemperatuur rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 225° C graden. Bak het brood in ca. 30 min. goudbruin. Haal het daarna voorzichtig met het bakpapier uit de vorm en laat het suikerbrood afkoelen op een rooster. (Pas op: de gesmolten suiker kan heel heet zijn!!)
Wanneer het suikerbrood goed is afgekoeld, kan het in plakken worden gesneden.

 

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer