Een betaalbare maaltijd in tijden van crisis, en een Fries Streekgerecht. In Friesland noemen ze het Sipelpomp. Wij houden het gewoon op uienstamppot, maar in combinatie met de echte Friese kruidnagelkaas is het een heerlijke smaakvolle maaltijd.
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 900 gram gesneden uien
- 200 gram belegen Friese nagelkaas
- 2 eetlepels azijn
- 25 gram boter
- 100 gram hamreepjes
- peper en zout
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in kleine blokjes. Kook de aardappelen en de uien in ongeveer 15 minuten in een pan met 2 deciliter water en zout gaar. Snijd intussen de korstjes van de kaas. Snijd de kaas in blokjes. Giet de aardappelen en uien boven een kom af. Stamp ze met een pureestamper fijn, of pureer ze met blender of mixer. Voeg daarbij zoveel kookvocht toe dat de stamppot smeuïg wordt. Roer er de azijn en de boter door. Schep de kaas en de ham erdoor en warm die al roerend circa 2 minuten mee. Breng op smaak met peper.