Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Fris aardbeientaartje met heel veel aardbeien!

3 813

Fris aardbeientaartje met heel veel aardbeien! – Het is volop aardbeienseizoen. En dan bedoel ik: het échte, oorspronkelijke seizoen. Dat duurt eigenlijk maar drie weken, van ongeveer half juni tot begin juli. Omdat verschillende uitheemse rassen inmiddels ook goed op Nederlandse bodem gedijen, is het seizoen feitelijk veel langer geworden in de afgelopen decennia.

Heerlijk die aardbeien, om zo uit de hand of met een klodder(tje) slagroom te eten. Maar soms wil je even iets anders, iets feestelijkers. Voor dit taartje heb ik mij laten inspireren door de aardbeientaartjes die je soms bij de (banket)bakker vindt: zo’n lekker stevig bodempje met bakkersroom en aardbeien. Alleen valt zo’n stevige bodem vaak bij het happen uit elkaar en met een vorkje doorprikken is soms ook lastig. Vandaar dat ik zelf kwam bij een zachte sponge-achtige bodem.  En dat is een succes! Het enige nadeel is dat je het taartje dezelfde dag moet opeten, want de crème maakt de bodem na verloop van tijd weer té zacht. Maar wees gerust, hij komt vast met gemak op!


Fris aardbeientaartje met heel veel aardbeien!

Nodig voor 6 flinke taartpunten:

  • 1 bak aardbeien van 500 gram
  • 3 eieren
  • 250 gr. bloem
  • ½ zakje bakpoeder
  • 75 gr. boter
  • 3 ½ dl. melk
  • +/- 100 gr. suiker
  • 1 (liefst biologische) citroen
  • snufje zout
  • 1 el. maïzena

Eventueel:

  • een paar eetlepels/zakjes vanillesuiker
  • wat poedersuiker voor de garnering

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de aardbeien vast uit de ijskast, je wilt ze graag op kamertemperatuur gebruiken.

Voor de bodem zeef je eerst de bloem en het bakpoeder in een mengkom. Voeg daaraan het snufje zout toe en ongeveer 50 gram suiker. Vet een bak- of springvorm in (ik gebruikte een springvorm van 25 cm. doorsnee) en verwarm de rest van de boter totdat hij is gesmolten. Voeg er ook nog 1 dl. melk aan toe. Was de citroen en rasp met een fijne rasp de schil van de citroen en voeg die toe aan het mengsel. Voeg er ook nog ongeveer 1 el. citroensap aan toe. Meng alles met een houten lepel tot een stevig papje.

Splits dan de eieren. Doe de eidooiers in een RVS-steelpannetje. Die heb je later nodig voor de crème. De eiwitten doe je in een schone (vetvrije!) mengvorm met een snufje zout. Klop met een garde of een keukenmachine totdat de eiwitten stijf zijn.  Doe de eiwitten bij het mengsel en roer voorzichtig door, totdat alles goed is gemengd.

Als je een springvorm gebruikt zonder opstaand randje aan de onderkant, kan het verstandig zijn om de vorm nog te bekleden met een stuk bakpapier dat net een randje maakt, want anders kan er wat van het beslag uitlopen.

Bak de taartbodem ongeveer 20 à 25 minuten gaar. Zet na een kwartier de oven iets lager, op 180 à 190 graden. Check maar even hoe hard jouw oven ‘gaat’.

Nu gaan we de crème maken. Doe de rest van de suiker (eventueel met wat vanillesuiker) bij de eidooiers en klop goed door, eerst even met een garde, later gebruik je een houten lepel. Meng 1 eetlepel maïzena met 2 eetlepel melk in een klein kommetje en roer door totdat de maïzena is opgelost. Zet het vuur zachtjes en voeg beetje bij beetje het restant van de melk toe aan het pannetje en vervolgens ook het maïzenapapje. Blijf goed roeren totdat het een beetje pudding-achtig wordt.
Zet het vuur dan uit en laat de crème afkoelen.

Nu was je de aardbeien, laat ze even uitlekken en haal je de kroontjes er vanaf. Heb je kleine aardbeitjes? Dan kun je ze heel laten en sommige iets grotere exemplaren door tweeën snijden. Heb je grote aardbeien? Dan kun je ze beter in mooie plakjes snijden, die je vervolgens dakpansgewijs op de taart doet.

Check na 20 minuten bakken of de bodem al gaar is door er met een satéprikker in te prikken, tot op de bodem. Komt hij er schoon uit, dan is de bodem gaar.

Laat de gare bodem 5 minuten afkoelen en haal hem dan voorzichtig uit zijn vorm. Leg de bodem op een mooi groot bord en laat nog even verder afkoelen. Smeer er dan de creme overheen en leg de aardbeitjes er mooi overheen. Eventueel nog afwerken met poedersuiker, maar zelf vind ik hem zonder lekker genoeg!

 

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
  1. Vanessa zegt

    Beste m, je kunt de room en de bodem een dagje eerder maken, maar zorg er dan voor dat je de room in de ijskast in een afgesloten bakje bewaart en er pas op doet wanneer je de aardbeien er ook op gaat doen. Succes ermee!

    1. M zegt

      BEDANK

  2. m zegt

    Ziet er goed uit, hoe lang kan je dit bewaren? En..als je de bodem een dag eerder maakt, is het dan verstandig de room pas op de dag zelf te maken?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer