Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Frisse Franse citroentaart

6.116

Frisse Franse citroentaart

Dit recept komt uit een Frans culinair tijdschrift en ik heb hem al diverse keren gemaakt. Het is ook typisch zo’n gerecht dat je in Frankrijk als toetje krijgt bij een lunch menu in een restaurantje. Elke keer verrast hij me weer aangenaam, omdat hij haast een krokant crème brulée korstje lijkt te hebben, alsof je er met de brander overheen bent gegaan. Terwijl je hem alleen maar in de oven hoeft te stoppen… Hoewel hij flink wat boter in zich heeft, proeft hij heel fris. Dat is gevaarlijk, maar heeft ook z’n charme.

Nodig voor 6 à 8 parten:

1 pakje roomboter à 250 gram
4 eieren
4 citroenen (liefst biologische!)
200 gram bloem
200 gram suiker
snufje zout
een taartvorm van ongeveer 25 cm. doorsnee

Maak eerst het deeg. Meng in een kom 200 gram bloem, het snufje zout, 2 eetlepels van de suiker, 1 ei en 100 gram roomboter (die je in kleine klontjes hebt gesneden). Kneed het tot een bal en laat dan liefst een uurtje in wat plastic folie staan. Het deeg wordt dan wat elastischer. Voor degenen met meer haast: het hoeft niet.

Goed, als het deeg klaar is en eventueel heeft gerust, de oven aanzetten op 180 graden en de taartvorm met een likje boter met de vingers of een kwastje invetten.

Rol de deegbal uit, liefst met een deegroller op een ondergrond die je nog met wat bloem bestuift. Maar je mag je ook gewoon uitleven door de bal in de taartvorm uit te drukken. Bekleed de taartvorm en de randen met het deeg.

Smelt de resterende boter in de magnetron of in een pannetje. Was de citroenen goed en rasp met een fijne rasp de schil van de vier citroenen. Gebruik het liefst biologische citroenen, want daarvan zijn de schillen niet met was bewerkt. Doe de citroenrasp in een kom, met de boter. Pers nu de citroenen uit en doe het sap erbij. Meng dit met de suiker en de eieren.

Giet het mengsel in de deegvorm en zet de taart ongeveer 30 minuten in de oven. De taart is klaar wanneer de randen er gaar uit zien en de vulling ook een beetje kleur heeft. Misschien is de taart nog wat trillerig, maar hij wordt stijver als hij afkoelt.

Eet de taart bij kamertemperatuur, eventueel nog met wat ijs. Mmmmmmm.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer