Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Fruitige appelcake uit Mega Vega / Sam Stern

1 406

Het volgende recept komt uit het kookboek Mega Vega van Sam Stern. Er lagen nog genoeg vers geplukte appels in de schuur, van De Olmenhorst in Lisserbroek, dus die kon ik mooi gebruiken voor deze lekkere appelcake. Gezellig met het hele gezin thuis, een heerlijk kopje thee van Wissotzky erbij en smullen maar.

Zoals Sam zelf zegt: ‘Sappig, fruitig – deze cake doet het altijd goed. Lekker bij de thee (of als ontbijt) of als warm toetje met ijs.

Wat heb je nodig voor één cake:

  • 675 gr (moes)appels (is wat veel appel, een paar stukjes hebben het deeg niet gehaald … mjammie)
  • 75 gr zachte boter
  • 175 gr bruine basterdsuiker (ik heb maar 100 gr basterdsuiker gebruik, dat is echt zoet genoeg)
  • 2 grote eieren, losgeklopt ( 3 middelgrote eieren gebruikt)
  • 225 gr bloem
  • 4 tl bakpoeder
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel
  • 1 el marmelade/ abrikozenjam
  • geraspte schil van 1 citroen ( ipv. citroenschil & melk, heb ik citroenlimonadesiroop gebruikt)
  • 1-2 el melk
  • 3 druppels amandelextract (optioneel)
  • poedersuiker om de cake mee te bestrooien

Hoe maak je deze fruitige appelcake:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 20 cm in en bekleed met bakpapier. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in stukjes van 5 mm. Klop de boter en suiker romig. Klop geleidelijk de eieren erdoor. Zeef de bloem, bakpoeder en specerijen erboven en spatel luchtig door elkaar. Voeg appel, marmelade/jam en citroenrasp toe. Voeg geleidelijk de melk (en eventueel amandelextract) toe tot het mengsel van de lepel valt. Schep in de vorm. Plaats het blik in de oven en bakt de cake 1 uur. Controleer met een prikker of de cake gaar is, hij moet er droog uitkomen. Haal de cake uit de oven en laat het op een rooster afkoelen. Verwijder de vorm. Bestrooi met gezeefde poedersuiker.

Tips van Sam:
*Meng peren en pruimen door de appels.
*Of voeg dadels en/of walnoten toe.
*Of bedek de cake met een citroen-boterglazuur.

Bron: Mega Vega / Sam Stern / ISBN 9789021668345

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Carlien zegt

    Vanavond gemaakt. Deel amandel meel gebruikt en kruisbessenjam ipv abrikozen. Wel alle appel en suiker gebruikt. Lekker vol en niet te zoet. In springvorm gemaakt.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer