Fruitige Roombotercake met peer en gember – Tijdens het bladeren door mijn Engelse kookboeken viel het mij op dat in Engeland de combinatie van peer en gember vaak gebruikt wordt. Een lekkere combinatie vinden wij en dus bakten we er deze cake mee. En lekker dat die is!!
Gember heeft een hele warme smaak waar niet iedereen van houdt. Verwar het echter niet met de smaak van stemgember, die kleine gekonfijte bolletjes op siroop. Die zitten ook op bijvoorbeeld gemberkoekjes. Als je die eet zijn ze scherp en kruidig. Maar door verse gember in een cake te gebruiken is de smaak warm en subtiel. Een totaal andere beleving dus.
Door verse gember in een cake te gebruiken is de smaak warm en subtiel.
Gember is er gedroogd, gekonfijt op siroop en vers, die laatste 2 hebben onze voorkeur. We merken dat veel mensen vooral de poeder gebruiken omdat ze denken dat verse gember duur of lastig is en niet lang houdbaar. Die prijs van verse gember valt wel mee, de smaak is zoveel lekkerder en sterker dat je niet heel veel nodig hebt. Lastig? Nee, ook niet. Je snijdt een stukje af, dat schil je royaal en raspt het dan op een fijne rasp. Je kunt gember eventueel ook fijnsnijden of in de vijzel pureren. Als je mooie verse gember hebt, kun je deze wel een paar weken bewaren in je koelkast.
Bakken met peer (cake & divers)
Ben je liefhebber van cake en cheesecake of ben je een echte chocolade fan? Ook jij bakt vanaf nu de lekkerste creaties met peer.
Fruitige roombotercake met peer en gember
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 225 gram bloem
- 8 gram bakpoeder
- ongeveer 2 cm geraspte verse gember of 1 theelepel gemberpoeder
- een snufje zout
- 110 gram basterdsuiker
- 110 gram roomboter
- 3 kleine of 2 grotere peren
- 1 ei
- 3 eetlepels melk
Bereidingswijze van dit recept
Fruitige roombotercake met peer en gember maak je zo:
Vet een bakvorm lichtjes in en bekleedt de vorm met bakpapier, of zet cupcakepapiertjes in een vorm. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de bloem, bakpoeder, suiker en een snuf zout door elkaar zodat alle klontjes eruit zijn en alles goed gemengd is. Klop het ei los met de melk. Snijd de peren in stukjes van 1-2 cm , het mag onregelmatig zijn. Het is wel lekker om af en toe een iets groter stukje tegen te komen. Rasp de gember boven het bloemmengsel en werk er de boter met de vingertoppen doorheen tot kleine vlokjes. Als je een keukenmachine hebt is het handig om de boter er met de messen doorheen te snijden. Voeg er nu het eimengsel doorheen en dan de peren, het is een wat korrelig geheel dus verwacht geen glad geklopt beslag. Verdeel je beslag over de met bakpapier beklede vorm of schep het in de cupcakepapiertjes. Versier de bovenkant eventueel met schijfjes peer en bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar, de cupcakes zullen in ongeveer 25 minuten gaar zijn. Test dit door er even op te drukken, als het terug veert zijn ze gaar. Haal de fruitige roombotercake met peer en gember na 5 minuten uit de vorm en laat verder op een rooster afkoelen, of eet de cake nog warm op.
Tafel lekker !!
Mogen dit ook stoofperen zijn of is het alleen lekker met handperen? Lieve groet Cecile
Je kunt inderdaad beter handperen gebruiken Cecile. 😏
Wauw heerlijk 🤤 ik ga ze ook proberen 😉
Bakken jullie met havermoutmeel? Of amandelmeel?
Zie het recept Ganan, wij bakken deze met bloem 😉