Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Fruitige Roombotercake met peer en gember

0

Fruitige Roombotercake met peer en gember – Tijdens het bladeren door mijn Engelse kookboeken viel het mij op dat er in Engeland vaak gebruik wordt gemaakt van de combinatie peer en gember. Ik kon het niet laten en moest het toch eens uitproberen en bakte er deze cake mee. Lekker dat ie is!!

Gember heeft een hele warme smaak waar niet iedereen van houdt. Ik gaf deze cake cadeau aan vrienden. Ze begonnen er gelijk van te eten want de koffie was al gezet. Toen ik zei dat er gember in zat keek ze me verbaasd aan. Ze hield niet van gember! Maar die cake was lekker!! Ze had de smaak van stemgember, die kleine gekonfijte bolletjes op siroop in gedachten. Ze zitten ook in stukjes op gemberkoekjes. Wanneer je die eet zijn ze scherp en kruidig. Maar door verse gember in een cake te gebruiken is de smaak warm en subtiel. Een totaal andere beleving dus.

Gember je hebt het gedroogd, gekonfijt op siroop en vers, die laatste 2 hebben mijn voorkeur. Ik merk dat veel mensen vooral de poeder gebruiken omdat ze denken verse gember is duur, lastig of niet lang houdbaar. Nou de prijs valt wel mee, de smaak is zoveel lekkerder en sterker zodat je niet heel veel nodig hebt. Lastig, nee ook niet. Je snijd een stukje af, dat schil je royaal en raspt het dan op een fijne rasp. Tenminste zo doe ik het, je kan gember namelijk ook fijnsnijden of in de vijzel pureren. Wanneer je mooie verse gember hebt kun je deze wel een paar weken bewaren in je koelkast.

Fruitige Roombotercake met peer en gember

Wat heb je nodig voor 1 kleine cake of 10 cupcakes

  • 225 gram bloem
  • 8 gram bakpoeder
  • ongeveer 2 cm geraspte verse gember
  • of 1 theelepeltje gemberpoeder
  • snufje zout
  • 110 gram basterdsuiker
  • 110 gram roomboter
  • 3 kleine of 2 grotere peren
  • 1 ei
  • 3 eetlepels melk
Fruitige Roombotercake met peer en gember

Vet een bakvorm lichtjes in en bekleed deze met bakpapier, of zet cupcake papiertjes in een vorm. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de bloem, bakpoeder, suiker en een snuf zout door elkaar zodat alle klontjes eruit zijn en alles goed gemengd is. Klop het ei los met de melk. Snijd de peren in stukjes van 1-2 cm , het mag onregelmatig zijn. Het is wel lekker om af en toe een iets groter stukje tegen te komen. Rasp de gember boven het bloem mengsel en werk er de boter met de vingertoppen doorheen tot kleine vlokjes. Heb je een keukenmachine dan is het handig om de boter er met de messen doorheen te snijden. Voeg er nu het eimengsel doorheen en dan de peren, het is een wat korrelig geheel dus verwacht geen glad geklopt beslag. Verdeel je beslag over de met bakpapier beklede vorm of schep het in de cupcake papiertjes. Versier de bovenkant eventueel met schijfjes peer en bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar, de cupcakes zullen in ongeveer 25 minuten gaar zijn. Test dit door er even op te drukken, als het terug veert zijn ze gaar. Haal het gebak na 5 minuten uit de vorm en laat verder op een rooster afkoelen, of eet ze nog warm op.

Tafel lekker!

Printen

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.