Fuego Spice Mix
Een inkijkje in het kookboek TexMex van Jonas Cramby
Dit is de perfecte allround mix om voorraad te hebben als je houdt van de zogenaamde TexMex keuken, zoals Jonas Cramby die beschrijft in zijn kookboek. Past prima bij alles wat je grilt en bakt, zelfs groenten. Ook lekker om je (eigengemaakte) tortillachips en popcorn mee te kruiden.
Ik heb nu een potje Fuego Spice Mix in mijn kast staan, omdat ik het recept voor Carnita wilde maken dat eveneens in het kookboek TexMex staat. Als je deze mix gebruikt, krijg je een behoorlijke indruk van wat nou eigenlijk TexMex koken is; een versmelting van de Mexicaanse keuken met de Amerikaans-Texaanse keuken. Texanen zijn dol op vlees, vooral als het goed gebarbecued is. Het vlees wordt, voordat het gebarbecued wordt of voor het gebakken wordt, ingewreven met een kruidenmengsel en vaak laat men het dan tenminste een nacht marineren. De Fuego Spice Mix is slechts één van de kruidenmengsels die Cramby in zijn boek geeft. De Fuego Spice Mix kan je zien als het Texaanse gedeelte van TexMex keuken. De verse salsa’s die men bij de gerechten serveert en die minstens zo belangrijk zijn, vertegenwoordigen de Mexicaanse keuken.
Jonas Cramby gebruikt knoflookpoeder in deze mix. Nou ben ik dol op knoflook, maar niet op knoflookpoeder. De mix heb ik daarom gemaakt zonder de knoflookpoeder. Meestal komt er in de bereiding van de gerechten waarbij je deze mix gebruikt ook nog verse knoflook aan te pas, veel knoflook! In het door mij gemaakte recept voor carnita gaan bijvoorbeeld nog 5 knoflooktenen. Ik vond dat ik daarom wel zonder knoflookpoeder toe kon in de Fugego Spice Mix. Maar, wie geen problemen heeft met knoflookpoeder moet het er vooral wel in doen. Ik geef hierbij het volledige recept:
Fuego Spice Mix
- 3 el paprikapoeder
- 1 tl cayennepeper
- 1 tl witte peper
- 1 el zwarte peper
- 1 el knoflookpoeder
- 1 el chilipoeder
- 1 el gedroogde oregano
- 1 el zout
Meng alles door elkaar en bewaar het mengsel in een luchtdichte pot.
Maak het recept voor Carnita eens, samen met de TexMex Mangosalsa en je begrijpt waarom de schrijver van het kookboek zo dol is op TexMex. Om de woorden van Jonas Cramby nog maar eens te gebruiken: “It’s delicioso! “