Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gebakken ananas met rum en vanille

Ananas als dessert wordt vaak erg zoet gemaakt. Dit is een mooie neutrale versie om zonder schuldgevoel te kunnen genieten.

0 1.348

Gebakken ananas met rum en vanille – Ananas is zonder twijfel een vrucht barstensvol goede eigenschappen. Niet alleen is dit lekkers caloriearm en vitaminerijk, het zorgt bovendien ook nog eens voor een mooie uitstraling.

Ananas, rum en een beker melk

Deze ananasbereiding met rum doet me denken aan mijn jonge jaren. Bij verkoudheden deed mijn moeder steeds een scheutje rum in een beker warme melk, die we dan moesten opdrinken. Die beker ging toen echt niet leeg hoor! Toen ik met dit gerechtje bezig was kwam die tijd meteen terug.

Maar ik moet wel bekennen dat dit super gerechtje nu veel beter smaakt dan in de tijd van toen. Dus serveer hem eens als een dessert en je gasten zullen beamen dat het een geweldige smaak heeft.


Gebakken ananas met rum en vanille

voor 4 personen:

  • 1 ananas
  • 1 vanillestokje
  • 3 el vloeibare honing
  • 1 dl bruine rum
  • 50 g roomboter

Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
We gaan eerst de ananas schillen. Dit lijkt wel een hele klus maar is echt niet zo moeilijk. Ik ga je trachten dit stap voor stap uit te leggen.

Leg de ananas op een snijplank op zijn zij en dan snijd je de kroon en het onderste gedeelte van de ananas. Zet de ananas recht op de snijplank en snij nu met een kartelmes de schillen van de ananas. Je gaat nu zien dat de ananas vol met zwarte puntjes zit. Deze moet je nu één voor één verwijderen met een scherp mesje.
Wil je nu nog dat de ananas ingesneden is dan snijden we schuin van boven naar onder met een mes de ananas aan.

Ananas schoonmaken en snijden.

Beboter een ovenschaal en zet hier de ananas in.
Smelt ondertussen op laag vuur de roomboter in een steelpannetje. Wanneer de boter gesmolten is voeg je er de honing en de rum aan toe.

Maak bovenaan de ananas twee kleine openingen, snij het vanillestokje in twee en steek ze in de gaatjes. Giet het boter-honing-rum mengsel nu over de ananas en zet de ovenschaal gedurende een 25 minuten in de oven. Bedruip de ananas regelmatig met het sap dat langzaam zal dikker worden. Zo zorg je dat de ananas gaat karameliseren. Is hij niet genoeg gekarameliseerd dan kun je hem nog even onder de grill zetten. Maar blijf dan wel in de buurt, want dan kan het vlug gaan hoor!
Serveer de in plakjes gesneden ananas lauwwarm.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer