Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gedroogde tomaatjes; Zo maak je ze zelf

Gebruik je ook regelmatig gedroogde tomaatjes? Dan hebben we de tip hoe je deze gedroogde tomaatjes zelf kunt maken. Een leuke, maar vooral lekkere klus.

1 2.564

Gedroogde tomaatjes; Zo maak je ze zelf – Gedroogde tomaten zijn tegenwoordig volop in de winkels te koop. Je hebt van die hele droge die in een zakje zitten en die je moet wellen voor gebruik. Ook heb je de tomaten op olie en je hebt de half gedroogde tomaten, deze zijn vaak te vinden op de versafdeling bij de tapas.  In alle 3 de soorten zit veel verschil in prijs maar ook in kwaliteit. De goede en echt lekkere gedroogde tomaten zijn vaak erg duur, dit komt door de manier van drogen en door de kwaliteit van de olie en of kruiden die gebruikt worden.

Zon gedroogde tomaatjes

Zon gedroogde tomaten is een erg misleidende benaming voor gedroogde tomaten. Het klinkt natuurlijk een stuk vriendelijker, maar wist je dat de meeste tomaten helemaal niet in de zon gedroogd worden maar in speciale droogovens? Dit gaat veel sneller dan ze in de zon laten drogen. Hier in het Nederlandse klimaat zal het overigens niet lukken om de tomaten droog te krijgen zonder een oven.

Zelf drogen

Je kan natuurlijk een droogoven aanschaffen om je tomaten te drogen, erg leuk ook om kruiden en andere dingen te drogen maar het kan echt simpeler. Je droogt de tomaten gewoon in een oven. Als je een oven met droogstand hebt gebruik deze dan, een lage temperatuur is namelijk beter voor het product. De droogstand is vaak rond de 70 graden maar niet iedere oven heeft deze. Geen probleem op 120 graden kan het ook maar pas dan wel de tijd aan. Het drogen heeft even wat tijd nodig maar als je slim bent maak je gelijk 2 of 3 platen, net wat er in je oven past. Deze zelf gedroogde tomaten kun je namelijk erg goed bewaren in de olie. De olie die je overhoudt is ook nog eens erg lekker in soepen, salades en sauzen.

Welke tomaten

Welke tomaten je gebruikt is aan jou, zelf vind ik het fijn om kerstomaatjes te gebruiken. Maar heb je zelf een tuin en een overschot aan grotere tomaten dan kun je ook deze gebruiken. Snij de tomaten dan wel in parten zodat ze sneller kunnen drogen.

Bestrooi de tomaten voor het drogen met kruiden, ik gebruik hiervoor gedroogde kruiden om dat het hier geen verschil in smaak maakt of je droge of verse kruiden gebruikt, de kruiden drogen tenslotte toch. Ik nam gemengde Italiaanse kruiden omdat ik deze toevallig nog had staan maar je kan er kruiden naar wens op doen. Geschikt hiervoor zijn rozemarijn, tijm, oregano of basilicum. Ook kun je verse of gedroogde knoflook toevoegen tijdens het drogen. Hou je van pittig dan zijn chili-flakes ook een optie.


Gedroogde tomaatjes

Snij de tomaten in parten of snij de kleine tomaatjes half door. Hele tomaten drogen namelijk niet goed en ze nemen dan niet de smaak van de kruiden op. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de tomaten met de snijkant naar boven. Wil je verse knoflook gebruiken snij deze dan in plakjes en verdeel deze over de tomaten. Besprenkel de tomaten nu met olijfolie en bestrooi ze me kruiden naar smaak. Verdeel er nog wat zout en peper over en zet de tomaten minimaal 4 uur in een oven van 70 graden. Kan jouw oven niet op zulke lage temperatuur, 3 uur op 120 graden kan ook. Neem indien mogelijk de hetelucht stand zodat de warmte beter circuleert.

Laat de tomaten op de plaat afkoelen, verdeel de zelf gedroogde tomaten over schone glazen potten en giet er olie over tot de tomaten bedekt zijn met olie. Ook zonder de laag olie zijn de tomaten te bewaren maar minder lang, denk hierbij aan ongeveer een week. Bewaar de gedroogde tomaatjes koel.

Tafel lekker!

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Mieke zegt

    Dag

    Heb de tomaten gedroogd, heerlijk.
    Hoelang kan ik de tomaten bewaren in de olie?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer