• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, juni 26, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Gedroogde tomaatjes; zo maak je ze zelf

Connie Derks door Connie Derks
in Recepten
0
2
gedroogde tomaatjes

Gedroogde tomaatjes; zo maak je ze zelf – Gedroogde tomaten zijn tegenwoordig volop in de winkels te koop. Je hebt van die hele droge die in een zakje zitten en die je moet wellen voor gebruik. Ook heb je de tomaten op olie en je hebt de half gedroogde tomaten, deze zijn vaak te vinden op de versafdeling bij de tapas. In alle 3 de soorten zit veel verschil in prijs maar ook in kwaliteit. De goede en echt lekkere gedroogde tomaten zijn vaak erg duur, dit komt door de manier van drogen en door de kwaliteit van de olie en/of kruiden die gebruikt worden.

Zon gedroogde tomaatjes

Zon gedroogde tomaten is een erg misleidende benaming voor gedroogde tomaten. Het klinkt natuurlijk een stuk vriendelijker, maar wist je dat de meeste tomaten helemaal niet in de zon gedroogd worden maar in speciale droogovens? Dit gaat veel sneller dan ze in de zon laten drogen. Hier in het Nederlandse klimaat zal het overigens niet lukken om de tomaten droog te krijgen zonder een oven.

Zelf drogen

Je kan natuurlijk een droogoven aanschaffen om tomaten te drogen, erg leuk ook om kruiden en andere dingen te drogen, maar het kan echt simpeler. Je droogt de tomaten gewoon in een oven. Als je een oven met droogstand hebt gebruik deze dan, een lage temperatuur is namelijk beter voor het product. De droogstand is vaak rond de 70 graden, maar niet iedere oven heeft deze. Geen probleem op 120 graden kan het ook maar pas dan wel de tijd aan. Het drogen heeft even wat tijd nodig maar als je slim bent maak je gelijk 2 of 3 platen, net wat er in je oven past. Deze zelf gedroogde tomaten kun je namelijk erg goed bewaren in de olie. De olie die je overhoudt is ook nog eens erg lekker in soepen, salades en sauzen.

Je kan natuurlijk een droogoven aanschaffen om tomaten te drogen, erg leuk ook om kruiden en andere dingen te drogen, maar het kan echt simpeler.

Welke tomaten

Welke tomaten je gebruikt is aan jou, zelf vind ik het fijn om kerstomaatjes te gebruiken. Maar heb je zelf een tuin en een overschot aan grotere tomaten dan kun je ook deze gebruiken. Snij de tomaten dan wel in parten zodat ze sneller kunnen drogen.

Bestrooi de tomaten voor het drogen met kruiden. Gebruik hiervoor gedroogde kruiden om dat het hier geen verschil in smaak maakt of je droge of verse kruiden gebruikt, de kruiden drogen tenslotte toch. Gemengde Italiaanse kruiden kunnen prima, maar je kan er kruiden naar wens op doen. Denk bijvoorbeeld aan rozemarijn, tijm, oregano of basilicum. Ook kun je verse of gedroogde knoflook toevoegen tijdens het drogen. Houd je van pittig dan zijn chili-flakes ook een optie.

Zelf gedroogde tomaten maken
Zelf gedroogde tomaten maken
Tomaten

Tomaten, het hele jaar de zon op je bord!

Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!

 

Gedroogde tomaatjes

Porties: Zoveel je wil
Bereidingstijd: 250 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • Tomaten
  • Olijfolie
  • Kruiden naar smaak
  • Zout / peper

Bereidingswijze van dit recept

Gedroogde tomaatjes zelf maken doe je zo:

Snijd de tomaten in parten of snijd de kleine tomaatjes half door. Hele tomaten drogen namelijk niet goed en ze nemen dan niet de smaak van de kruiden op. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de tomaten met de snijkant naar boven. Wil je verse knoflook gebruiken snijd deze dan eerst in plakjes en verdeel die over de tomaten. Besprenkel de tomaten nu met olijfolie en bestrooi ze me kruiden naar smaak. Verdeel er nog wat zout en peper over en zet de tomaten minimaal 4 uur in een oven van 70 graden. Kan jouw oven niet op zo’n lage temperatuur? 3 uur op 120 graden kan ook. Neem indien mogelijk de hetelucht stand zodat de warmte beter circuleert.

Laat de tomaten op de plaat afkoelen, verdeel de zelf gedroogde tomaten over schone glazen potten en giet er olie over tot de tomaten bedekt zijn met olie. Ook zonder de laag olie zijn de tomaten te bewaren, maar minder lang, denk hierbij aan ongeveer een week. Bewaar de gedroogde tomaatjes koel.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin120Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kipcurry spiesjes
Vleesgerechten

Kipcurry spiesjes; van de barbecue

Mango-yoghurtsaus
Saus

Mango-yoghurtsaus; lekker, en gezond!

komkommersoep
Soep

Komkommersoep; verkoeling in de zomer

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

verse abrikozen met geitenkaas en spek
Hapjes

Verse abrikozen met geitenkaas en spek voor bij de borrel

Knapperige bloemkool ovenschotel
Ovenschotel

Knapperige bloemkool ovenschotel met gorgonzola

Kersen kwark
Ontbijt en lunch

Kersen kwark

Kipsaté van de barbecue
Vleesgerechten

Kipsaté van de barbecue

Reacties 2

  1. Anna bovendaerde says:
    2 jaar geleden

    Tomaten pasta Gemaakt van verse tomaten super lekker en eenvoudige

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Inderdaad lekker en simpel. Dat lukt vaak prima bij het gebruik van verse ingrediënten ?

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Zelfgemaakte eiersalade is een TE simpel recept, maar ook met het recept voor eiersalade kun je variëren. Lekker op brood of op toast.

Check het recept of lees de info
yoghurt

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Zomerse recepten met feta

Zomerse recepten met feta

mosselen eten

Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem

Recept in de picture

Kipcurry spiesjes
Vleesgerechten

Kipcurry spiesjes; van de barbecue

Eigenlijk is het gewoon curry aan een stokje, deze kipcurryspiesjes. Gemarineerd in yoghurt met jouw favoriete currypasta, daarna op de BBQ!

Check het recept of lees de info
Mango-yoghurtsaus

Mango-yoghurtsaus; lekker, en gezond!

komkommersoep

Komkommersoep; verkoeling in de zomer

Handige kooktips

snijbiet
Kookschool

Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente

Snijbiet - Een 'vergeten' groente die gelukkig steeds vaker verkrijgbaar is. Verwant aan spinazie, is hij makkelijk klaar te maken en gezond.

Check het recept of lees de info
groenten om te grillen

De 10 lekkerste groenten om te grillen

Hervekaas

Hervekaas, een stinkend lekker roodbacteriekaasje

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Elviera op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Redactie op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Redactie op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • RUTTEN FREDDY op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Margreet Anceaux op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • Redactie op Oma’s draadjesvlees; Smelt op je tong
  • Redactie op Schnitzels zelf paneren; met stap voor stap uitleg

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen