Gedroogde tomaatjes; zo maak je ze zelf – Gedroogde tomaten zijn tegenwoordig volop in de winkels te koop. Je hebt van die hele droge die in een zakje zitten en die je moet wellen voor gebruik. Ook heb je de tomaten op olie en je hebt de half gedroogde tomaten, die zijn vaak te vinden op de versafdeling bij de tapas. In alle 3 de soorten zit veel verschil in prijs maar ook in kwaliteit. De goede en echt lekkere gedroogde tomaten zijn vaak erg duur, dit komt door de manier van drogen en door de kwaliteit van de olie en/of kruiden die gebruikt worden.
Zon gedroogde tomaatjes
Zon gedroogde tomaten is een erg misleidende benaming voor gedroogde tomaten. Het klinkt natuurlijk een stuk vriendelijker, maar wist je dat de meeste tomaten helemaal niet in de zon gedroogd worden maar in speciale droogovens? Dit gaat veel sneller dan ze in de zon laten drogen. Hier in het Nederlandse klimaat zal het overigens niet lukken om de tomaten droog te krijgen zonder een oven.
Zelf drogen
Je kunt natuurlijk een droogoven aanschaffen om tomaten te drogen, erg leuk ook om kruiden en andere dingen te drogen, maar het kan echt simpeler. Je droogt de tomaten gewoon in een oven. Als je een oven met droogstand hebt gebruik die dan, een lage temperatuur is namelijk beter voor het product. De droogstand is vaak rond de 70 graden, maar niet iedere oven heeft die. Geen probleem op 120 graden kan het ook maar pas dan wel de tijd aan. Het drogen heeft even wat tijd nodig, maar als je slim bent maak je gelijk 2 of 3 platen, net wat er in je oven past. Die zelf gedroogde tomaten kun je namelijk erg goed bewaren in de olie. De olie die je overhoudt, is ook nog eens erg lekker in soepen, salades en sauzen.
Welke tomaten
Welke tomaten je gebruikt is aan jou, zelf vind ik het fijn om kerstomaatjes te gebruiken. Maar heb je zelf een tuin en een overschot aan grotere tomaten? Dan kun je ook die gebruiken. Snij de tomaten dan wel in parten zodat ze sneller kunnen drogen.
Gedroogde tomaten met gedroogde kruiden
Bestrooi de tomaten voor het drogen met kruiden. Gebruik daar gedroogde kruiden voor omdat het hier geen verschil in smaak maakt of je droge of verse kruiden gebruikt, de kruiden drogen tenslotte toch. Gemengde Italiaanse kruiden kunnen prima, maar je kunt er kruiden naar wens op doen. Denk bijvoorbeeld aan rozemarijn, tijm, oregano of basilicum. Ook kun je verse of gedroogde knoflook toevoegen tijdens het drogen. Houd je van pittig dan zijn chilivlokken ook een optie.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Gedroogde tomaatjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- verse tomaten
- olijfolie
- kruiden naar smaak
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Gedroogde tomaatjes zelf maken doe je zo:
Snijd de tomaten in parten of snijd de kleine tomaatjes half door. Hele tomaten drogen namelijk niet goed en ze nemen dan niet de smaak van de kruiden op.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de tomaten met de snijkant naar boven.
Wil je verse knoflook gebruiken? Snijd die dan eerst in plakjes en verdeel die over de tomaten.
Besprenkel de tomaten nu met olijfolie en bestrooi ze me kruiden naar smaak. Verdeel er nog wat zout en peper over en zet de tomaten minimaal 4 uur in een oven van 70 graden. Kan jouw oven niet op zo’n lage temperatuur? 3 uur op 120 graden kan ook. Neem wanneer mogelijk de hete lucht stand zodat de warmte beter circuleert.
Laat de tomaten op de plaat afkoelen, verdeel de zelf gedroogde tomaten over schone glazen potten en giet er olie over tot de tomaten bedekt zijn met olie. Ook zonder de laag olie zijn de tomaten te bewaren, maar minder lang, denk hierbij aan ongeveer een week. Bewaar de gedroogde tomaatjes koel.
Tafel lekker !!
Tomaten pasta Gemaakt van verse tomaten super lekker en eenvoudige
Inderdaad lekker en simpel. Dat lukt vaak prima bij het gebruik van verse ingrediënten ?