Gegrilde halloumi met een pittige zomerstoof – Kaas van de grill met lekker veel verse groenten van het seizoen, dat wordt smullen.
Gegrilde halloumi
Halloumi is een heerlijke kaas wat zich perfect leent om te grillen. Halloumi is vrij stevig en behoudt daardoor tijdens het verwarmen zijn vorm. Door de kaas te grillen op een barbecue, of zoals wij gedaan hebben in een grillpan krijg je prachtige gekarameliseerde strepen. Dat ziet er mooi uit, maar nog belangrijker, door het karameliseren voeg je extra smaak toe. Halloumi is een beetje zoutig van smaak en past daarom heel goed bij gerechten met een vrij uitgesproken smaak, zoals de groentestoof.
Gegrilde halloumi met een pittige zomerstoof
Als aanvulling op de halloumi kun je dus een heerlijk zomers stoofpotje maken. Het stoofpotje zit boordevol verse zomergroenten zoals tomaten, aubergine en paprika. Door er een beetje harissa pasta aan toe te voegen krijgt de stoof lekker veel pit. Harissa wordt verkocht bij de meeste supermarkten en zit vaak in een tube. Je zou harissa eventueel kunnen vervangen door shirachasaus omdat die ook vrij pittig is.
Met rijst, pasta of brood
Dit gerecht van gegrilde halloumi met een pittige zomerstoof heeft een heerlijke saus die erg lekker is bij rijst of pasta, maar een lekker vers stuk brood doet het er ook erg goed bij. Het mooie van dit gerecht is dat het de dag erna nog lekkerder is. Maak daarom een dubbele hoeveelheid van de stoof die zelfs koud ook erg lekker is, dan ben je de dag erna lekker snel klaar. Het grillen van de halloumi is zo gebeurd, een stuk brood erbij en je hebt een lekkere, snelle en heerlijke maaltijd op tafel staan.
Gegrilde halloumi met een pittige zomerstoof
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram halloumi
- 1 aubergine
- 1 flinke ui
- 500 gram verse tomaten
- 1 rode paprika
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 theelepel harissa pasta
- 250 ml groentebouillon
- zout
- 1 theelepel oregano
- olijfolie
- 1 theelepel suiker
- 1/2 limoen
- 4 takjes koriander
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gegrilde halloumi met pittige zomerstoof:
Snijd de aubergine, de paprika en de ui in blokjes van 2-3 cm. Ontvel de tomaten door ze aan de onderkant in te snijden en een minuut in kokend water te blancheren. Zet een bak met koud water klaar zodat je ze direct van het hete water in het koude water kunt scheppen. Je kunt nu makkelijk de velletjes verwijderen. Snijd ook de tomaten in blokjes.
Verhit in een ruime pan een scheutje olijfolie en bak daarin de uien licht glazig. Voeg de aubergine toe en bak dat even kort door. Voeg de paprikastukjes toe en pers er de knoflook boven uit. Breng alles nu op smaak met de harissa, tomatenpuree, oregano en zout. Bak alles even goed door. Voeg er de bouillon aan toe , breng aan de kook, leg nu de deksel op de pan. Zet het vuur laag en laat de groenten in een half uur zachtjes gaarstoven. Haal de deksel van de pan en laat alles nog even kort op hoog vuur inkoken. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout, peper en een theelepel suiker en limoensap.
Snijd de halloumi indien nodig in plakken. Verhit een grillpan, besmeer de halloumi met een klein beetje olijfolie en bak de plakjes aan beide zijden ongeveer 2-3 minuten tot er mooie grillstrepen ontstaan en de kaas goed warm is.
Serveer de plakken gegrilde halloumi op de groentestoof en bestrooi alles met stukjes korianderblad.
Tafel lekker !!