Dit is een recept uit het Midden-Oosten, Libanon- Syrië. In dit deel van de wereld en het Middellandse Zeegebied wordt vaak met sumak gewerkt. Het zijn zurig besjes of tot poeder gemalen besjes, dat een pittig smaakaccent geeft aan allerlei gerechten. Je kunt sumak kopen in Marokkaanse of Turkse winkels of bijvoorbeeld op de Oosterse Bazaar .
Om de kip egaal geroosterd en gegaard te krijgen, hanteren we de methode van het vlinderen van de kip. Niet schrikken van deze term; het betekent simpelweg dat je de kip plat gaat maken, zodat hij hij er min of meer als een vlinder uitziet. Hij wordt op deze manier mooier, gelijkmatiger gaar dan een een “gewone” kip. Hoe je een kip vlindert, kun je hier lezen. Verder maken we voor dit recept onze eigen citroenmayonaise! Als je dat liever niet wilt doen, neem dan gewone mayonaise en roer daar een flinke scheut citroensap door en wat mosterd. Breng de mayonaise daarna verder op smaak met zout en peper. Begin een paar uur van te voren, de gevlinderde kip gaat in de marinade en moet een paar uur in de koelkast staan om de smaken tot zijn recht te laten komen.
Nodig voor Gegrilde kip met citroen en sumak
- 1 flinke kip
- 3 teentjes knoflook
- 2 biologische citroenen
- milde olijfolie en zonnenbloemolie
- 1 eierdooier
- 1 el mosterd
- sumak (poeder)
- Libanees platbrood (flathbread)
- ingelegde zure pepertjes (Jumbo, Turkse-Marokkaanse winkel, Bazaar)
- peper en zout
- 1/2 bosje verse koriander, de blaadjes, gehakt
Je vlindert de kip; dat kost maar een paar minuutjes. De marinade maak je als volgt: Rasp de schil van 1 citroenen en pers hem uit. Pers de knoflooktenen uit en wrijf de kip rondom in met de knoflook, het citroensap en de rasp, 4 el olijfolie en ruim peper en zout. Laat de kip een paar uur marineren in de koelkast of een hele nacht.
Rooster de kip op de barbecue of in de oven op 220 graden Celsius. Afhankelijk van de grootte, is de kip in 50- 70 minuten gaar. Ondertussen maak je de mayonaise. Pers de andere citroen uit. Doe de eierdooier met de mosterd, een mespuntje zout en een ruime helft van het citroensap in een hoge kom. Klop met de hand of een handmixer tot een romige massa ontstaat. Voeg daarna in dunne straaltjes al kloppend een mix van olijfolie en zonnebloemolie toe tot je een mooie mayonaise hebt gekregen. Je hebt ongeveer 1 1/2 dl olie nodig. Ik gebruik zelf liever niet uitsluitend olijfolie omdat de mayonaise dan erg wrang wordt naar onze begrippen. Ik raad aan om een halve deciliter olijfolie te gebruiken op 1 deciliter zonnebloemolie of een half-half mengsel. Als de mayonaise de gewenste dikte heeft, proef je hem en maak je hem op smaak door eventueel nog een scheutje citroensap toe te voegen en peper en zout. Roer er tenslotte wat fijngehakte koriander door.
Als de kip klaar is, bestrooi je hem ruim met sumak. Leg het vlees op een opengevouwen platbrood en garneer met een aantal pepertjes. Schep er een flinke dot mayonaise bij en strooi er nog wat koriander overheen. Geef de rest van de mayonaise en eventueel extra pepertjes er apart bij. Pluk telkens een stukje van het platbrood af en gebruik dit om de kip mee naar je mond te brengen.
Als je nog een smakelijk bijgerecht zoekt, kijk dan eens naar het recept van zoete aardappels dat in 15 minuten klaar is; het past er uitstekend bij!
Eet smakelijk, Bil hana !